Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Blauwe envelop op de mat? Check deze Belastingtips!

Woensdag 02 maart 2022 08:48Frank van de Ven
Belasting doen, is niet leuk maar dankzij deze tips wel gemakkelijker!

Belasting doen, is niet leuk maar dankzij deze tips wel gemakkelijker!

Waarschijnlijk is de befaamde blauwe envelop al bij jou op de mat gevallen en ben je de benodigde documenten aan het verzamelen. Voor 1 mei moet je aangifte doen dus je hebt nog even de tijd. Een aantal mensen vindt het lastig om belastingaangifte te doen en om hen te helpen hebben wij een paar handige tips verzameld.

Maak gedurende het jaar een aangiftemap. Dat kun je digitaal doen, maar je kunt natuurlijk ook oldschool te werk gaan en documenten in een map of schoenendoos bewaren. Stop hier alles in wat je nodig hebt bij je aangifte. Zoals de jaaropgaven van je werkgever, van je uitkeringsinstantie en bank. En als je een huis hebt, ook de papieren van je hypotheekverstrekker en de WOZ-beschikking voor je woning. Maar dat is nog niet alles. Gebruik deze checklist om te kijken of je alles hebt.


Loop alle vooraf ingevulde gegevens na

De fiscus rekent niet standaard in het voordeel van de belastingplichtige. Vooral voor mensen die recentelijk een woning kochten, is het verstandig om de belastingaangifte extra nauwkeurig te bekijken. De aankoop van een woning leidt vaak tot fouten in de aangifte. Je kunt gebruikmaken van de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om te controleren waar je allemaal rekening mee moet houden. 


Maak gebruik van alle aftrekposten

Het merendeel van de aftrekposten is niet vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. De hypotheekrente is wel vooraf ingevuld, maar de andere aftrekposten dus niet. Ons advies is om goed naar de verdeling van de betaalde hypotheekrente te kijken. Het komt regelmatig voor dat er bij de declaratie van zorgkosten wel eens wat vergeten wordt. Dan moet je onder andere denken aan de reiskosten van en naar het ziekenhuis. Ook zijn kosten voor een dieet of de meerprijs van een gehoortoestel in sommige gevallen aftrekbaar.     

Vermogen in box 3

Dit is standaard fifty-fifty in de vooraf ingevulde aangifte. Door het vermogen anders te verdelen, kun je belasting besparen waardoor de belasting over het vermogen daalt als je het gelijkmatig(er) over beide partners verdeelt. Heel veel Nederlanders liepen de afgelopen jaren belastingvoordeel mis op dit gebied. 


Vinkje extra heffingskorting op de AOW

Alleenstaande ouderen moeten niet vergeten  om aan te vinken dat zij in aanmerking komen voor een extra heffingskorting op de AOW. Door dat vinkje te zetten, kunnen zij zo een paar honderd euro besparen.


Fiscaal partnerschap

Als je een fiscaal partner hebt, kun je in sommige gevallen door posten zoals de hypotheekrenteaftrek te verdelen voordeliger uitkomen. Als je samen een huis hebt gekocht, ben je automatisch fiscaal partner. Als je in 2021 voor het eerst met je huidige partner een woning hebt gekocht, terwijl dit niet je eerste woning is, loont het de moeite om een belastingadviseur in te schakelen. Jullie hebben dan namelijk een verschillend eigenwoningverleden en het is belangrijk dat dit goed in je aangifte wordt weergegeven.
Wanneer je juist gescheiden bent en je in 2021 nog samen een woning betrok, kun je ervoor kiezen om je belastingaangifte samen of apart in te vullen. In beide gevallen is het goed om je te laten adviseren door een belastingadviseur.

Studie

Wanneer je in 2021 een studie hebt gevolgd, kun je een aantal gemaakte kosten aftrekken. Dat geldt alleen als je geen studiefinanciering hebt ontvangen. Controleer je aftrekposten goed. Als je regelmatig geld doneert aan goede doelen met een ANBI-status, dan kun je deze donaties van de belasting aftrekken. Er geldt hier wel een drempel van één procent van je inkomen.
Als je vorig jaar zorgkosten hebt gemaakt die niet vergoed zijn door je zorgverzekering, kun je deze onder voorwaarden ook aftrekken. Dit geldt niet voor de kosten van je zorgverzekering zelf en het eigen risico. Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie? Dan mag je dit ook als aftrekpost gebruiken. Mocht je partneralimentatie ontvangen, dan betaal je daar inkomstenbelasting over.


Reiskosten

Werk je in loondienst en reis je met het Openbaar Vervoer (OV), maar worden die reiskosten niet vergoed? Dan mag je hiervoor onder voorwaarden een bedrag aftrekken van je inkomen.
 
Let op: Wij zijn geen belastingadviseur en er zijn nogal wat regels. Laat je daarom altijd goed informeren en controleer je aangifte extra goed of win extern advies in van een belastingadviseur of accountant.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De VasteLastenBundel beschouwen we bij de Vastelastenbond als ons meesterwerk. Neem vandaag nog een  abonnement op onze 'Nachtwacht'!

Waarom de VasteLastenBundel het ultieme bespaarabonnement is

Woensdag 02 februari 2022 16:29

Sinds dit jaar biedt de Vastelastenbond de VasteLastenBundel aan. In deze nieuwe dienst bundelen we onze services Energie Vanzelf Geregeld, Verzekerd Zonder Zorgen én onze autoverzekering. Dit beteke...

Lees meer
Het Customer Care team van de Vastelastenbond zoekt versterking! Ben jij die gezellige, enthousiaste collega die we zoeken (en houd je van roze koeken)?

Customer Care Team Vastelastenbond zoekt versterking!

Vrijdag 28 januari 2022 09:47

‌ Het Customer Care team van de Vastelastenbond is hard op zoek naar versterking! Ben of ken jij die persoon die opleeft van klantcontact en mensen écht wil helpen? Dan zoeken wij naar jou!...

Lees meer
De ORV-premie is gigantisch in prijs gezakt, maar helaas profiteert niet elke verzekerde daarvan.

Overlijdensrisicoverzekeringen worden steeds goedkoper

Dinsdag 25 januari 2022 08:20

‌ Overlijdensverzekeringen (ORV) worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zorgverzekering jaarlijks goedkoper, blijkt uit recent onderzoek. In tien jaar tijd daalde de ORV-premie circa 42 % ...

Lees meer
De gemoedelijke sfeer op het kantoor van de Vastelastenbond vindt Michelle erg prettig.

Kennismaken met Michelle

Dinsdag 18 januari 2022 14:31

‌Ze omschrijft zichzelf als een echte allrounder: Michelle van Oostrom adviseert klanten over verzekeringen, energiecontracten én televisie en internet. Wat haar zo aanspreekt aan haar baan als ...

Lees meer