“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Collectieve 'nep'korting zorgverzekering verdwijnt in 2023 volledig

Dinsdag 22 september 2020 13:34Margot Boesveld
Korting op basis verzekering is niet te rechtvaardigen

Korting op basis verzekering is niet te rechtvaardigen

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. Dit meldt zij in antwoord op Kamervragen. Belangrijkste reden is dat de collectieve kortingen vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden: de premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt een bepaalde groep verzekerden dit terug alsof het een korting is. Zo betaalt de ene groep verzekerden voor de korting van een andere groep. Bijkomend voordeel van de afschaffing is dat dit naar verwachting leidt tot een overzichtelijker polisaanbod. De korting is ooit in het leven geroepen zodat zorgverzekeraars voor specifieke groepen gezondheid bevorderende afspraken konden maken en de kostenbesparing daarvan konden teruggeven in de vorm van korting. Dit zou gunstig moeten uitpakken voor mensen die een zorgverzekering afsluiten.

  • Ondanks dat het aantal collectief verzekerden daalt, heeft 65 procent van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering. (Dit was in 2015 nog bijna 70 procent) 
  • Collectieve korting is 'sigaar uit eigen doos'. 
  • De collectiviteitskorting is niet transparant omdat de prijzen voor eenzelfde basispolis per persoon kunnen verschillen.
  • Het afschaffen van de collectiviteitskorting heeft geen invloed op de zorgpremie, omdat de korting wordt gefinancierd uit een opslag.

Kruissubsidiëring 

In 2020 werd de korting voor de basiszorgverzekering door de minister voor Medische Zorg en Sport al teruggebracht van 10 naar maximaal 5 procent. De praktijk laat zien dat kruissubsidiëring hiermee onvoldoende is gedaald en dat een korting op de basisverzekering daarmee niet te rechtvaardigen is. Daarom volgt nu volledige afschaffing van de korting. Van Ark zou de nepkorting het liefste al per 2021 willen schrappen, maar het gaat niet lukken om de wet zo snel te wijzigen. Ze wil verzekeraars daarnaast voldoende tijd geven om zich aan te passen. Daarom streeft ze naar 2023.

Bron: Rijksoverheid. 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Zorgpremie 2021 van DSW bekend

Dinsdag 22 september 2020 08:37

Half november moeten alle zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend hebben gemaakt. DSW heeft traditiegetrouw als eerste haar premie bekend gemaakt. DSW geeft vandaag op haar website aan dat de bas...

Lees meer
Zorgpremie in 2021 stijgt

Zorgverzekering 2021 | De belangrijkste veranderingen

Maandag 31 augustus 2020 14:49

Het CPB berekende al eerder dat de zorgkosten tussen 2021 en 2025 met 16 miljard euro zullen toenemen. Wat zijn de plannen tot nu toe? Gaan de zorgverzekeraars in 2021 (alweer) een ber...

Lees meer
Zorgverzekeraars: solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar

Solvabiliteit zorgverzekeraars onder grote druk. Achmea presenteert halfjaarcijfers

Donderdag 13 augustus 2020 11:22

Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak.  Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat...

Lees meer
Alle voorspellingen wijzen er namelijk op dat de zorgkosten de komende jaren flink zullen doorstijgen

Zorgkosten Nederlandse huishoudens hoofdpijndossier voor kabinet

Dinsdag 04 augustus 2020 12:46

Begin juli werden in 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' de budgettaire effecten van de toenemende zorgkosten gekwantificeerd voor de volgende kabinetsperiode: 2022 t/m 2025. Dit document wordt nu ond...

Lees meer