Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Consumentenonderzoek Telecommarkt: onduidelijkheid op gebied tarieven

Donderdag 28 juli 2022 10:22Frank van de Ven
Verschillende telecomaanbieders vergelijken, is voor veel Nederlanders erg lastig blijkt uit Consumentenonderzoek Telecommarkt.

Verschillende telecomaanbieders vergelijken, is voor veel Nederlanders erg lastig blijkt uit Consumentenonderzoek Telecommarkt.

Uit onderzoek van Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar de telecommarkt blijkt dat bijna de helft van de consumenten moeite heeft met het vergelijken van tarieven. Verschillende aanbieders naast elkaar leggen om te kijken waar bespaarmogelijkheden zijn, is voor veel Nederlanders erg lastig volgens Consumentenonderzoek Telecommarkt. Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door de toezichthouder.

In het onderzoek neemt ACM onder andere het overstapgedrag, de prijsperceptie en het vertrouwen en waardering in de telecommarkt onder de loep. Dit jaar heeft 25 procent van de consumenten een nieuw contract afgesloten. Circa 13 procent koos voor een nieuwe aanbieder en 12 procent hernieuwde het contract bij de huidige aanbieder. De meest genoemde redenen om over te stappen, is om te besparen op de maandlasten (35 procent). Een andere veelgehoorde opmerking is omdat het contract afloopt (31 procent) of omdat men een beter aanbod ontdekt heeft (27 procent).

Dit jaar vroeg de toezichthouder voor het eerst aan consumenten die internet en tv afnemen bij dezelfde aanbieder als waar zij hun mobiele telefonie-abonnement hebben, of het combinatievoordeel een reden was om te blijven. Dat bleek voor 40 procent van  de ondervraagden het geval te zijn. Uit angst om het combinatievoordeel te verliezen, blijven zij bij hun huidige aanbieder hangen.  


Combinatieabonnementen populair


In het eerste kwartaal van 2022 waren er ruim 7 miljoen abonnementen met een combinatie van telefonie, internet of televisie op de markt. Consumenten die voor zo’n combinatiepakket kiezen, geven vaker dan voorgaande jaren aan dat korting daarvoor de voornaamste reden is. De populairste bundel is een combinatie van mobiele en vaste diensten waarvan er in het eerste kwartaal 3,2 miljoen in omloop waren.

Consumenten noemen pakketkorting en ‘gratis’ extra data als voornaamste reden om voor een bundel te kiezen. Combinatiepakketten kunnen echter belemmerd werken om van aanbieder te switchen. Ruim 40 procent van de consumenten geeft aan niet te willen overstappen omdat ze het combinatievoordeel niet willen verliezen.


Tarieven mobiele telefonie


Het onderzoek richtte zich ook op mobiele telefonie. Het merendeel van de consumenten vindt de prijs voor hun mobiele abonnement niet hoog, maar ook niet laag (53 procent). Gemiddeld zijn consumenten € 16,80 per maand kwijt voor hun mobiele abonnement. Bij een doorsnee besparing van € 6,81 per maand wordt het voor veel mensen aantrekkelijk om over te stappen. Zoals gezegd heeft een hoop consumenten er moeite mee om in te schatten hoeveel er bespaard kan worden met een overstap. Verder geeft 48 procent van de ondervraagden aan dat zij het (zeer) moeilijk vindt om prijzen van verschillende aanbieders goed te vergelijken. Dat is een groter percentage dan voorafgaande jaren.

In de afgelopen 12 maanden ontving 25 procent van de consumenten een hogere rekening dan het reguliere maandbedrag. Hoewel het minder vaak voorkomt dat consumenten onverwacht een hogere rekening krijgen, blijkt dat de rekeningen boven het gebruikelijke bedrag wel hoger zijn dan eerdere jaren. De meeste mensen willen kosten boven op het abonnement voorkomen (75 procent). Ze vinden het fijn dat zij hun verbruik in de gaten kunnen houden (64 procent). Verder wil iets meer dan de helft een abonnement dat ze kosteloos kunnen aanpassen aan hun verbruik (56 procent).


Betaal je te veel voor telefonie en internet?


De Vastelastenbond helpt consumenten in hun zoektocht naar de beste prijzen voor hun abonnementen op het gebied van mobiele telefonie, internet- en tv. Via onze website kun je eenvoudig een vergelijking maken. Kijk op deze pagina voor meer informatie.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De commissie schroefde de economische groeiverwachting voor 2022 voor ons land terug van 3,3 procent in mei naar 3 procent.

Nederlandse inflatie boven Europees gemiddelde

Zaterdag 16 juli 2022 14:53

‌ De Nederlandse inflatie komt dit jaar volgens voorspellingen van de Europese Commissie (EC) uit op 9,4 procent. Dat is een hoger percentage dan het gemiddelde van 7,6 procent dat bere...

Lees meer
Geld dat voor de spaarrekening bestemd was, ging het eerste kwartaal van dit jaar vooral op aan het betalen van rekeningen.

Spaarrekening huishoudens stokt na coronacrisis opnieuw

Woensdag 06 juli 2022 08:41

‌Nederlandse huishoudens spaarden in het eerste kwartaal van 2022 minder dan het jaar ervoor blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Geld dat voor de spaarrekening ...

Lees meer
Huizenkopers leenden in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 322.000 voor de aankoop voor een woning, terwijl dat een jaar daarvoor nog 326.000 euro was. Dit geeft een daling van 1,2 procent weer.

Minder hypotheekaanvragen huizenmarkt en daling hypotheekbedrag

Vrijdag 01 juli 2022 11:36

‌Het aantal hypotheekaanvragen is in juni dit jaar met vijfduizend stuks gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook zakte het gemiddelde hypotheekbedrag voor het eerst sinds d...

Lees meer
Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd bijvoorbeeld.

Vijf financiële veranderingen vaste lasten per 1 juli

Woensdag 29 juni 2022 07:53

‌ Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd terwijl het minimumloon, de kinderbijslag en de pensioenuit...

Lees meer