Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Minder hypotheekaanvragen huizenmarkt en daling hypotheekbedrag

Vrijdag 01 juli 2022 11:36Frank van de Ven
Huizenkopers leenden in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 322.000 voor de aankoop voor een woning, terwijl dat een jaar daarvoor nog 326.000 euro was. Dit geeft een daling van 1,2 procent weer.

Huizenkopers leenden in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 322.000 voor de aankoop voor een woning, terwijl dat een jaar daarvoor nog 326.000 euro was. Dit geeft een daling van 1,2 procent weer.

Het aantal hypotheekaanvragen is in juni dit jaar met vijfduizend stuks gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook zakte het gemiddelde hypotheekbedrag voor het eerst sinds drie jaar. Zo leenden huizenkopers in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld 322.000 voor de aankoop voor een woning, terwijl dat een jaar daarvoor nog 326.000 euro was. Dit geeft een daling van 1,2 procent weer

Hypotheken Data Netwerk (HDN) onderzocht het aantal aanvragen. De Hypotheker deed onderzoek naar de aankoopbedragen op basis van de eigen database. De grootste daling was zichtbaar in Groningen (-17 procent) en Flevoland (-11 procent). In Zeeland (+12 procent), Limburg (+6 procent), Friesland en Drenthe (beiden +5 procent) is nog wel sprake van een stijging.

Gelijktijdig was er een daling in het aantal hypotheekaanvragen zichtbaar. In juni 2022 waren er 45.000 aanvragen en dat zijn er 5.000 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Op 16 juni dit jaar was er sprake van een piek van 5.789 aanvragen. Deze plotse stijging is te verklaren door de aangekondigde renteverhogingen.


Oversluiten hypotheek

De hogere hypotheekrente zorgde voor een vermindering van het aantal oversluitingen van hypotheken. Door de oplopende rente is het oversluiten van hypotheken namelijk aantrekkelijk geworden. Het aantal aanvragen van woningverbouwingen neemt wel sterk toe.
 

 
De verhitte huizenmarkt lijkt af te koelen. Zo is het aanbod van koopwoningen vergroot, vinden er minder bezichtigingen plaats en wordt er minder overboden. Ook wordt de vraagprijs van een woning vaker verlaagd. Op maandbasis is de gemiddelde verkoopprijs gestagneerd op ongeveer 430.000 euro, terwijl er op jaarbasis sprake is van een forse stijging van bijna 70.000 euro. Huizenzoekers hoeven er volgens de laatste ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB) overigens niet op te rekenen dat de huizenprijzen binnenkort gaan dalen. De vraag is namelijk groter dan het aanbod.


Logboek biedingen huizenmarkt 

Vanaf 1 juli kunnen huizenkopers – en verkopers in een aantal gevallen zien wat andere partijen precies hebben geboden. Wie een huis heeft gekocht of verkocht, kan vanaf vrijdag in een aantal gevallen zien wat anderen hebben geboden. Geïnteresseerden kunnen dit zien in een digitaal logboek waar makelaars van drie brancheverenigingen op 1 juli mee starten. Het logboek moet het biedproces transparanter maken.
 

 
De afgelopen jaren kwamen er veel klachten over misstanden bij makelaars binnen door de krapte op de huizenmarkt. Een van die klachten was dat het onduidelijk was of een huis dat te kop stond nou wel echt naar de hoogste bieder ging. Het logboek is na afloop van het koopproces op aanvraag in te zien, zodra de bedenktermijn en de termijn voor ontbindende voorwaarden zijn verstreken. Volgens de drie verenigingen die nu met dit digitale biedlogboek komen - NVM, VBO en Vastgoedpro - zorgt het logboek voor meer duidelijkheid. Al geeft het trio wel aan dat het boek niet de ultieme oplossing voor eerdergenoemde misstanden is.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd bijvoorbeeld.

Vijf financiële veranderingen vaste lasten per 1 juli

Woensdag 29 juni 2022 07:53

‌ Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd terwijl het minimumloon, de kinderbijslag en de pensioenuit...

Lees meer
Onderzoeksbureau GfK nam de prijzen van verschillende producten onder de loep en constateerde forse prijsstijgingen.

Boodschappen ruim vijftien procent duurder geworden binnen negen maanden

Maandag 27 juni 2022 16:43

‌ Consumenten betalen ruim 15 procent meer voor hun dagelijkse boodschappen. In 9 maanden tijd schoten de prijzen van onder meer melk, brood en margarine de hoogte in. In september vorig jaa...

Lees meer
De Vastelastenbond en TaxatiePro slaan de handen ineen om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen.

Podcast belicht samenwerking Vastelastenbond en Taxatiepro

Woensdag 01 juni 2022 08:59

?De Vastelastenbond en TaxatiePro slaan de handen ineen om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen. Als je bezig bent met je nieuwe woning denk je vaak niet aan allerlei vaste la...

Lees meer
Het afgelopen half jaar zag de Vastelastenbond de energiemarkt in een diepe crisis belanden.

Hoge energierekening stimulans woningverduurzaming via hypotheek

Maandag 09 mei 2022 08:15

‌Woningverduurzaming wordt voor steeds meer huishoudens een stuk interessanter wegens de explosief gestegen gastarieven. Het verduurzamen van huizen gebeurt vaker via de hypotheek. Bij circa dert...

Lees meer