Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Vijf financiële veranderingen vaste lasten per 1 juli

Woensdag 29 juni 2022 07:53Frank van de Ven
Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd bijvoorbeeld.

Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd bijvoorbeeld.

Vanaf 1 juli veranderen er een aantal zaken die gevolgen hebben voor je vaste lasten. De btw op energie wordt tijdelijk verlaagd terwijl het minimumloon, de kinderbijslag en de pensioenuitkering juist iets omhooggaan. Huurders krijgen echter te maken met verhogingen. De Vastelastenbond zet deze vijf veranderingen voor je op een rij.


1. Stijging minimumloon

Het minimumloon gaat omhoog. Het minimumuurloon bedraagt nu nog 11,06 euro bruto. Dat is een verhoging van 0,20 eurocent per uur. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur per week werkt, ontvang je per 1 juli minstens 11,26 euro per uur. Jeugdlonen en uitkeringen profiteren ook van deze stijging omdat ze gekoppeld zijn aan het minimumloon.

Het plan is om het minimumloon volgend jaar verder te laten stijgen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het stapsgewijs met 7,5 procent wordt verhoogd. Volgens de huidige verwachtingen komt het minimumloon in 2025 uit op 13,18 euro.
 

2. Tijdelijke daling energiebelasting

Vanaf 1 juli betaal je fors minder btw op je energiebelasting. Het btw-tarief gaat van 21 naar 9 procent. Deze daling geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en is zeker tot het einde van dit jaar van kracht. De btw op brandstoffen bedraagt nog steeds 21 procent. Daar staat tegenover dat de accijns op onder meer benzine en diesel eerder dit jaar verlaagd werd.
 

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie vanwege de energiecrisis. Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik levert dat een besparing van ongeveer 140 euro in zes maanden tijd op. Je kunt je energiecontract jaarlijks door de Vastelastenbond laten controleren. Als je Energie Vanzelf Geregeld kiest, gaan onze bespaarexperts actief voor jou de markt verkennen en onderzoeken.  Wanneer we een goed tarief voor je vinden - of hopelijk snel een gunstig jaarcontract - zetten we je over zodat je op je energierekening bespaart.
 

3. Huurverhoging mogelijk

Huurverhogingen zijn weer mogelijk vanaf 1 juli. Woningcorporaties mogen huren van sociale huurwoningen verhogen met 2,3 procent. Uit onderzoek van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, blijkt dat de gemiddelde huurverhoging van sociale huurwoningen op 2 procent uitkomt. Een meerderheid van de ondervraagde corporaties (63 procent) belooft geen maximale verhoging door te voeren.

Voor woningen in de vrije sector kan een huurverhoging van maximaal 3,3 procent doorgevoerd worden. De huur mag één keer per jaar verhoogd worden.
 

4. Kinderbijslag gaat omhoog

Het oorspronkelijke plan was om de kinderbijslag onveranderd te houden. De hoge inflatie dwong het kabinet van deze beslissing terug te komen. Per 1 juli ontvangen ouders 20 euro per kind per kwartaal meer.

Voor een kind tot en met vijf jaar is het bedrag straks 249 euro, voor de categorie zes tot en met elf jaar 302 euro en voor een kind van twaalf tot achttien jaar gaat het om 356 euro. Een aandachtspunt is dat deze verhoogde kinderbijslag pas na afloop van het derde kwartaal - dus op 1 oktober – uitbetaald wordt. De kinderbijslag die op 1 juli uitgekeerd wordt, is nog het oude bedrag.
 

5. Pensioenstijging voor het eerst in jaren

Een aantal grote pensioenfondsen verhoogt de pensioenuitkeringen in juli. Zo geeft onder meer ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, gepensioneerden er 2,4 procent bij. Het is 14 jaar geleden dat ABP een verhoging doorvoerde.

Ook enkele andere fondsen, waaronder metaalfonds PME, kondigden een verhoging aan. Overigens gaat het, net als bij ABP, om een verhoging die flink achterblijft bij de huidige inflatie.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Onderzoeksbureau GfK nam de prijzen van verschillende producten onder de loep en constateerde forse prijsstijgingen.

Boodschappen ruim vijftien procent duurder geworden binnen negen maanden

Maandag 27 juni 2022 16:43

‌ Consumenten betalen ruim 15 procent meer voor hun dagelijkse boodschappen. In 9 maanden tijd schoten de prijzen van onder meer melk, brood en margarine de hoogte in. In september vorig jaa...

Lees meer
De Vastelastenbond en TaxatiePro slaan de handen ineen om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen.

Podcast belicht samenwerking Vastelastenbond en Taxatiepro

Woensdag 01 juni 2022 08:59

?De Vastelastenbond en TaxatiePro slaan de handen ineen om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen. Als je bezig bent met je nieuwe woning denk je vaak niet aan allerlei vaste la...

Lees meer
Het afgelopen half jaar zag de Vastelastenbond de energiemarkt in een diepe crisis belanden.

Hoge energierekening stimulans woningverduurzaming via hypotheek

Maandag 09 mei 2022 08:15

‌Woningverduurzaming wordt voor steeds meer huishoudens een stuk interessanter wegens de explosief gestegen gastarieven. Het verduurzamen van huizen gebeurt vaker via de hypotheek. Bij circa dert...

Lees meer
Hypotheekadvies hoeft niet complex, stoffig en ingewikkeld te zijn.

Hypotheekadvies anno 2022: van stoffig naar gezellig

Donderdag 05 mei 2022 08:41

‌Ergens over schrijven, is wat anders dan iets zelf ervaren merkte redacteur Frank van de Ven. Na talloze blogs over hypotheekadvies te hebben getypt, besloot hij om zelf de hulp van Buurtmanne...

Lees meer