Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Wat wordt de WOZ-waarde in 2023?

Vrijdag 27 januari 2023 11:45Frank van de Ven
Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent.

Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent.

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland stijgt met 17 procent in 2023 naar een gemiddelde van 368.731 euro. Dat klinkt wrang omdat de huizenprijzen nu flink dalen, maar bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt de peildatum van een jaar eerder gebruikt. Dat betekent dus dat 1 januari 2022 de basis vormde voor de berekening. In die periode waren de huizenprijzen nog torenhoog.
 

Effect ontwikkeling huizenprijzen WOZ-waarde

Stijgende huizenprijzen zorgen voor een hogere WOZ-waarde. De peildatum van WOZ-waardes loopt een jaar achter op de woningprijzen. De huizenprijzen zijn flink gezakt, maar omdat de peildatum op 1 januari 2022 ligt merk je daar dit jaar nog niets van Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent. 
 
De genoemde stijging van 17 procent zorgt er waarschijnlijk voor dat ook de WOZ-waarde rond die koers zal oplopen. Dat resulteert dus in een absolute stijging van de WOZ-waarde die rond de 368.731 euro zal uitkomen. 
 

Wat is een normale stijging van de WOZ-waarde? 

Bij het bepalen van de WOZ-waarde wordt door de gemeente onder meer gekeken naar de marktwaarde van je woning. Naast de verkoopprijzen die de gemeente van het Kadaster krijgt, verzamelt een gemeente ook de vraagprijzen van woningen die in de verkoop staan. Als we kijken naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren, ligt de stijging van de WOZ-waarde in het verlengde van de oplopende huizenprijzen van het jaar daarvoor. 
 
WOZ-beschikking
Waardepeildatum
Ontwikkeling huizenprijs
Stijging WOZ-waarde
Gemiddelde WOZ-waarde
2020
1 jan '19
7,8%
7,8%
€ 270.000
2021
1 jan '20
7,80%
7,3% 
€ 290.000
2022
1 jan '21
8,50%
8,5%
€ 314.000
2023*
1 jan '21
17%
17%
€ 368.731
* Voor 2023 kunnen we slechts een voorspelling maken. We hebben ons gebaseerd op de gemiddelde WOZ-waardes van Coelho

Gemeenten moeten aan de bak

De komende maanden moeten de B&W van gemeenten zich buigen over de nieuwe gemeentelijke belastingen voor 2023. Ze zullen daarbij bovenstaande cijfers in het achterhoofd moeten houden om de nieuwe OZB-tarieven te bepalen. Hoe de prijsstijging van de woningen zich exact vertaalt naar de gemiddelde WOZ-waarde in jouw gemeente en daarmee de OZB-aanslag is afwachten.

Waar is de WOZ-waarde op gebaseerd?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet wordt door gemeenten, waterschappen en de fiscus gebruikt om de waarde van een huis te bepalen en is de basis is voor het heffen van onder meer de onroerendzaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing.  Huurders hebben ook met de WOZ-waarde te maken omdat daarmee de maximale huurprijs wordt berekend. De WOZ-waarde is ook de basis voor het eigenwoningforfait, het bedrag dat de Belastingdienst ziet als inkomsten uit de eigen woning. Woningeigenaren moeten dit bedrag optellen bij hun inkomen op de belastingaangifte.
 
Een hogere WOZ-waarde kan dus betekenen dat je meer aan de fiscus zult moeten afdragen. Je kunt als verkoper ook belang hebben bij een hogere WOZ-waarde. Ook kan mogelijk de hypotheekrente omlaag bij een stijging van de WOZ-waarde.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Kok

Het is allemaal wettelijk maar wij krijgen er bijna niets bij.
Het is schandalig hoe ze dit in elkaar zetten, laten ze bij de gemeentes ook zuinig omgaan. Ze roepen allemaal..., maar doen weinig of niets en je kunt er niets aan doen. De 2e en 1e kamer krijgen genoeg geld bij de mensen die dat werk doen en kunnen dat ook makkelijk betalen.
Wij zijn gepensioneerd en hebben er maar 10% (en klein pensioen).

Vrijdag 24 februari 2023 12:06

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima blijkt uit onderzoek. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.

Gemeenten duperen minima met onnodig hoge gemeentelijke belastingen

Donderdag 26 januari 2023 09:32

‌Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima en stelde te strenge eisen voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit onderzoek onder 180 ...

Lees meer
Het is verstandig om je WOZ-bezwaar goed te controleren en bezwaar te maken als je denkt dat er fouten gemaakt zijn. Onze directeur Dirk-Jan Wolfert legt uit hoe je bezwaar kunt maken.

Podcast beantwoordt WOZ wetenswaardigheden: Ontdek waarom bezwaar maken loont

Woensdag 25 januari 2023 09:37

‌De waarde van je huis vormt de basis voor een groot aantal gemeentelijke belastingen, maar er gaat regelmatig wat mis bij de taxatie van huizen. Foutieve schattingen van de gemeente zorgen erv...

Lees meer
De komende maand valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen.

Waarom bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zinvol kan zijn

Vrijdag 20 januari 2023 16:31

‌Binnenkort valt de WOZ-beschikking op de mat. Deze waardebepaling van je woning gebruikt de gemeente om onder meer de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting te berekenen. Als je huis niet ...

Lees meer
Ook dit jaar belooft de WOZ-waarde weer hoog te zijn. In Waalwijk kunnen huizenbezitters op vrijdag 27 januari zelf ervaren hoe hoog de geschatte WOZ-waarde van hun woning is, want dan valt de  WOZ-beschikking op de mat.

WOZ-beschikking valt eind januari op de mat in Waalwijk

Dinsdag 17 januari 2023 09:39

‌ De gemiddelde WOZ-waarde van een woning was begin 2022 circa € 315.000 en dat is het hoogste punt ooit. Het jaar daarvoor was de gemiddelde WOZ-waarde nog 8,6 procent lager blijkt uit...

Lees meer