Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Wat betekent de daling van gasprijzen voor meerjarencontracten?

Dinsdag 30 mei 2023 12:32Frank van de Ven
De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro.

De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro.

‌De gasprijs is op het laagste niveau in twee jaar beland en dat merken consumenten. De energiecrisis heeft ervoor gezorgd dat er bewuster met energie wordt omgegaan, waardoor de gasvoorraden goedgevuld blijven. De eerste meerjarencontracten maken een comeback.   
 
De gasprijzen daalden de afgelopen weken flink en voor één megawattuur aan gas betaal je ondertussen minder dan 30 euro. De gasprijs is op het laagste niveau in twee jaar tijd uitgekomen. De gasprijzen stegen sinds juni 2021. Na de inval van Rusland in Oekraïne, in februari 2022, schoten de prijzen omhoog tot ruim boven de 100 euro. Toen Poetin in de zomer de gaskraan dichtdraaide en de pijplijn Nordstream werd opgeblazen, moesten recordprijzen van ruim 200 euro voor gas betaald worden.
 
Sindsdien zakken de prijzen door een combinatie van factoren. Consumenten maken minder gebruik van energie en de import van vloeibaar gas en inzet van andere energiebronnen (kolen, duurzame energie) zorgen ervoor dat de afhankelijkheid van Russisch gas werd opgevangen. De gedaalde energietarieven vertalen zich ook in tariefsverlagingen voor gas en stroomcontracten. Bijna alle energietarieven liggen onder het energieplafond.


Gasverbruik in de winter kwart lager

Tijdens afgelopen winter gebruikten bedrijven en consumenten aanzienlijk minder gas. Van 1 oktober tot eind maart werd 26,9 procent minder gas gebruikt in vergelijking met het gemiddelde van de drie voorgaande jaren.
 
Voor verwarming en industriële processen werd een derde minder gas gebruikt. De besparingen schommelen enigszins door het weer. In koude weken was de besparing lager. Dankzij deze besparingen en de import van vloeibaar gas hoefden de gasopslagen minder aangesproken te worden.
 

Bijvullen gasopslag gaat langzaam

Het bijvullen van de gasvoorraden gaat niet snel, ondanks de lage prijzen. Het scheelt dat de gasopslagen door het zuinige gebruik nog redelijk goed gevuld zijn en ook voller zijn dan in 2022. Het tempo waarin de opslagen worden bijgevuld, ligt duidelijk lager dan vorig jaar.
 
In 2022 steeg de vulgraad in twee weken tijd van 20 naar 30 procent, maar die periode is voorbij. Inmiddels is de vulgraad slechts licht gestegen van 59 naar 65. In dit tempo zijn de opslagen pas in de loop van september weer volledig gevuld.
 

Meerjarencontracten op stapel

De verwachting is dat er begin juni weer meerjarencontracten op de markt komen. Sommige leveranciers bieden deze contracten nu al aan. Voor mensen op zoek naar zekerheid klinkt dat interessant, maar het is zaak om goed na te denken voordat je toehapt.  

De prijzen van deze meerjarige contracten liggen naar verwachting iets onder het niveau van het huidige prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas. Deze nieuwe contracten zijn niet erg goedkoop, maar bieden wel zekerheid tegen extreme prijsstijgingen. Als je zo'n contract afsluit na 1 juni is de opzegvergoeding erg hoog. Het openbreken van zo'n langdurig contract gaat in de papieren lopen, dus denk goed na over waar je ja tegen zegt. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij.

Invoering opzegvergoeding zonder onafhankelijke regie nadelig voor consument

Donderdag 25 mei 2023 11:45

‌Per 1 juni stijgt de hoogte van de opzegvergoeding flink en dat is iets om bij stil te staan, want dit kan grote financiële gevolgen hebben voor consumenten. Uit onderzoek blijkt dat veel con...

Lees meer
Wij werken niet met externe partijen die uit onze naam aanbiedingen doen. Mocht je het niet vertrouwen, adviseren we je om ons te bellen.

Trap niet in opdringerige telefoontjes van energieaanbieders

Maandag 15 mei 2023 10:33

‌‌‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die een energiecontract willen aansmeren. De Vastelastenbond kri...

Lees meer
Ondanks bewust energieverbruik kampen tienduizenden huishoudens met een torenhoge energierekening en betalingsachterstanden.

Hogere betalingsachterstanden door gestegen energierekening

Donderdag 11 mei 2023 14:14

‌De betalingsachterstanden van consumenten bij energieleveranciers liepen in het eerste kwartaal van dit jaar op in vergelijking met vorig jaar. Branchevereniging Energie-Nederland verwacht voor ...

Lees meer
Marije werkt op het bruisende Strijp-S in Eindhoven en legt graag uit waar ze energie van krijgt en waarom ze zo graag op kantoor is:

Ontmoet ons Customer Care team! Kennismaken met Marije

Maandag 08 mei 2023 08:36

‌Ons Customer Care team is ons visitekaartje waar we heel trots op zijn. Hoog tijd om hen in het zonnetje te zetten! In dit blog stellen we Marije aan je voor. Ze legt graag uit waar ze energie...

Lees meer