Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Invoering opzegvergoeding zonder onafhankelijke regie nadelig voor consument

Donderdag 25 mei 2023 11:45Frank van de Ven
De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij.

De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij.

Per 1 juni stijgt de hoogte van de opzegvergoeding flink en dat is iets om bij stil te staan, want dit kan grote financiële gevolgen hebben voor consumenten. Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten niet op de hoogte zijn van deze prijsstijging. Er bestaat volgens Dirk-Jan Wolfert veel onduidelijk over de ‘overstapboete’ zoals deze regeling in de volksmond heet. Zo vraagt de directeur van de Vastelastenbond zich hardop af welke partij de door de energieleverancier berekende boete controleert. “De manier waarop de overstapboete tot stand komt, vraagt om een heldere onderbouwing van energiebedrijven.”

Onderzoek van de Telegraaf wijst uit dat veel mensen geen weet hebben van de verhoging van de opzegvergoeding.  De invoering van de hogere opzegvergoeding zorgt volgens Wolfert voor onduidelijkheid bij consumenten en daarom moet de regie in handen zijn van een onafhankelijke partij. “De manier waarop de hogere opzegvergoeding tot stand komt, vraagt om een heldere onderbouwing van energiebedrijven. Een onafhankelijke partij moet de gemaakte boeteberekening uitvoeren om misbruik te voorkomen.”

Zonder onafhankelijk toezicht is de kans volgens de directeur groot dat elke energieleverancier de boeteberekening bij een overstap op zijn eigen manier bepaalt: “De toezichthouder heeft richtlijnen opgesteld, maar laat energiebedrijven vrij bij de uitvoering daarvan. Zonder onafhankelijke instantie die de totstandkoming van deze opzegvergoedingen op zich neemt, moeten consumenten energieleveranciers op hun blauwe ogen geloven als zij een berekening van het boetebedrag ontvangen.”


Referentieproduct

Het vooralsnog onduidelijk hoe bij een overstap berekend wordt wat het te verwachte verbruik van de klant is. “Dat gaat gegarandeerd verwarring en problemen opleveren bij consumenten. Stel dat een consument een lopend contract wil openbreken omdat hij een goedkoper alternatief vindt, wat voor referentieproduct gebruikt de energieleverancier dan om de hoogte van de opzegvergoeding te berekenen?”

Een referentieproduct is de prijs die een energieleverancier op dat moment rekent aan nieuwe klanten voor hetzelfde product. Denk dan bijvoorbeeld aan een jaarcontract. “Wordt de consument daarbij betrokken en weet hij eigenlijk wel hoe de leverancier aan dat referentieproduct komt? Dit soort vragen moeten beantwoord worden”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Wij werken niet met externe partijen die uit onze naam aanbiedingen doen. Mocht je het niet vertrouwen, adviseren we je om ons te bellen.

Trap niet in opdringerige telefoontjes van energieaanbieders

Maandag 15 mei 2023 10:33

‌‌‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die een energiecontract willen aansmeren. De Vastelastenbond kri...

Lees meer
Ondanks bewust energieverbruik kampen tienduizenden huishoudens met een torenhoge energierekening en betalingsachterstanden.

Hogere betalingsachterstanden door gestegen energierekening

Donderdag 11 mei 2023 14:14

‌De betalingsachterstanden van consumenten bij energieleveranciers liepen in het eerste kwartaal van dit jaar op in vergelijking met vorig jaar. Branchevereniging Energie-Nederland verwacht voor ...

Lees meer
Marije werkt op het bruisende Strijp-S in Eindhoven en legt graag uit waar ze energie van krijgt en waarom ze zo graag op kantoor is:

Ontmoet ons Customer Care team! Kennismaken met Marije

Maandag 08 mei 2023 08:36

‌Ons Customer Care team is ons visitekaartje waar we heel trots op zijn. Hoog tijd om hen in het zonnetje te zetten! In dit blog stellen we Marije aan je voor. Ze legt graag uit waar ze energie...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven weer jaarcontracten aanbieden en er weer meer te kiezen valt.

Dit betekent de verhoogde opzegboete die in juni ingaat voor jou!

Dinsdag 02 mei 2023 12:49

‌Per 1 juni dit jaar stijgt de overstapboete, wat betekent dat je fors meer betaalt als je besluit je lopende energiecontract open te breken. Deze tariefwijziging is bedoeld om de concurrentie ...

Lees meer