Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Hogere betalingsachterstanden door gestegen energierekening

Donderdag 11 mei 2023 14:14Frank van de Ven
Ondanks bewust energieverbruik kampen tienduizenden huishoudens met een torenhoge energierekening en betalingsachterstanden.

Ondanks bewust energieverbruik kampen tienduizenden huishoudens met een torenhoge energierekening en betalingsachterstanden.

De betalingsachterstanden van consumenten bij energieleveranciers liepen in het eerste kwartaal van dit jaar op in vergelijking met vorig jaar. Branchevereniging Energie-Nederland verwacht voor de rest van het jaar een daling. Het precieze aantal mensen met een betalingsachterstand wordt niet gecommuniceerd door Energie-Nederland. Volgens voorzitter Cora van Nieuwenhuizen gaat het om zeker tienduizenden mensen.

Energie-Nederland merkt dat het aantal aanmaningen met meer dan 30 procent toenam. Veel klanten bellen hun energieleverancier voor een betalingsregeling. Het openstaande bedrag verschilt per energieleverancier, maar zij zien stijgingen ten opzichte van vorig jaar van tussen de 20 en 50 procent. Van Nieuwenhuizen stelt in een interview met NOS Radio 1 Journaal dat de nood hoog is: "In de laatste weken voor het aflopen van het Noodfonds op 5 mei kregen we nog tienduizenden aanvragen binnen en dat geeft wel aan hoeveel mensen hier behoefte aan hebben.”

De betalingsachterstanden zijn ontstaan door de hoge energietarieven uit 2022. De tarieven schoten flink omhoog en burgers hebben het een paar maanden zonder overheidssteun moeten stellen. In november en december kregen Nederlanders wel een compensatie. “Dagelijks ontvangen consumenten een eindafrekening van hun energieleverancier en door de dure maanden valt deze hoog uit. Ook hebben sommige mensen hun maandbedrag te laag ingesteld, waardoor ze nu ineens een hoop moeten terugbetalen”, verduidelijkt de voorzitter.


Betalingsregeling treffen

Een andere categorie burgers heeft het extra zwaar. “Andere mensen wonen in oude, tochtige huizen en kregen ondanks al hun inspanningen om hun verbruik te verlagen met een hoog maandbedrag te maken. Deze personen hebben geen geld om hun woning te isoleren. Een advies dat ik deze mensen wil geven, is om zo snel mogelijk contact op te nemen met hun energieleverancier om een betalingsregeling te treffen. Laat het niet tot aanmaningen komen. Neem contact op met de energieleverancier en onderzoek besparings- en betalingsmogelijkheden. Energiebedrijven kunnen klanten ook doorverwijzen naar schuldhulpverleners”, stelt Van Nieuwenhuizen.

De steunmaatregelen van de regering hebben heel veel mensen door de winter geholpen. “Helaas is er een groep consumenten die het nog steeds niet redt en dan heb ik het voornamelijk over de bewoners van die oude, tochtige huizen. Het is fijn dat het kabinet geld vrijmaakt om deze verouderde woningen te isoleren, maar dat immense karwei is niet voor de winter van 2024 geklaard. Mijn hoop is dat het kabinet tot die tijd gerichte steun biedt voor deze kwetsbare groep.”  


Energiebedrijven pleiten voor nieuw noodfonds

Ondanks alle steunmaatregelen hikken sommige mensen dus nog steeds tegen betalingsachterstanden aan. Van Nieuwenhuizen: “Ik ben benieuwd wat er ons komende winter te wachten staat nu Russisch gas niet meer aan de orde is. Ook de ontwikkelingen in China zijn van invloed op de energietarieven. Wanneer de economie aantrekt in Azië en de vraag naar lng stijgt, krijgen we in Europa met een stijgende energierekening te maken. De energietarieven zijn nu relatief laag, maar liggen nog steeds hoger dan voor de energiecrisis.”

Als het aan de energiesector ligt, keert het noodfonds terug om mensen met lage inkomens te helpen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie was tot 5 mei geopend en in de afgelopen tien dagen waren er circa 50.000 Nederlanders die een beroep deden op het fonds. In totaal kwamen er 165.000 aanmeldingen binnen, waarvan nog een groot deel beoordeeld moet worden. Een goedgekeurde aanvraag kan onder bepaalde voorwaarden een maandelijkse korting van gemiddeld 150 euro op de energierekening opleveren.


Voorwaarden noodfonds

Om gebruik te kunnen maken van het noodfonds mag het inkomen van de aanvragers niet hoger zijn dan twee keer het sociaal minimum en moet aangetoond worden dat een relatief groot deel van het inkomen naar gas en elektriciteit gaat. Volgens Energie-Nederland hadden leveranciers het fonds graag opengehouden, maar ging de overheid daar niet in mee. De sector roept het kabinet daarom op een eigen fonds voor de komende winter in te richten, zodat er niemand in de kou komt te zitten.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Marije werkt op het bruisende Strijp-S in Eindhoven en legt graag uit waar ze energie van krijgt en waarom ze zo graag op kantoor is:

Ontmoet ons Customer Care team! Kennismaken met Marije

Maandag 08 mei 2023 08:36

‌Ons Customer Care team is ons visitekaartje waar we heel trots op zijn. Hoog tijd om hen in het zonnetje te zetten! In dit blog stellen we Marije aan je voor. Ze legt graag uit waar ze energie...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven weer jaarcontracten aanbieden en er weer meer te kiezen valt.

Dit betekent de verhoogde opzegboete die in juni ingaat voor jou!

Dinsdag 02 mei 2023 12:49

‌Per 1 juni dit jaar stijgt de overstapboete, wat betekent dat je fors meer betaalt als je besluit je lopende energiecontract open te breken. Deze tariefwijziging is bedoeld om de concurrentie ...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deelt zijn toekomstvoorspellingen over de energiemarkt.

Wat is de stand van zaken in de energiemarkt?

Dinsdag 25 april 2023 15:22

‌De rust lijkt langzaamaan terug te keren op energiegebied. Lijkt, want als er één markt is die zich onvoorspelbaar gedraagt, is het de energiemarkt wel. Wat is de huidige stand van zaken en ...

Lees meer
Sinds februari is het mogelijk om steun aan te vragen via dit fonds dat een initiatief van een aantal grote energiemaatschappijen en het Rijk is.

Ruim 100.000 huishoudens vragen noodsteun voor energierekening aan

Dinsdag 25 april 2023 10:05

‌Ruim 100.0000 huishoudens doen een beroep op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds voor energiearmoede helpt mensen met een lager inkomen om hun hoge energierekening te betalen. Si...

Lees meer