Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op jeAutoverzekering

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Ongeremd besparen

Besteed je autoverzekering aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€5,- p.m.

(of €50,- p.j.)

Meer informatie

De do's-and-don'ts van de autoverzekering: Veilig en verantwoord de vaart erin

Woensdag 31 augustus 2022 08:32Frank van de Ven
Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

De autoverzekering is een belangrijke verzekering waar al veel over geschreven is maar waar toch nog behoorlijk wat onduidelijkheid over bestaat. Waar moet je aan denken als je deze verzekering afsluit en waarvoor ben je eigenlijk beschermd? Onze adviseur Hakan Tas legt uit hoe het zit. Ook geeft hij handige tips waarmee je je voordeel kunt doen.


Wat is het grootste misverstand op het gebied van autoverzekeringen?

“Toch wel de rol van de tussenpersoon. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je tussenpersoon op de hoogte te stellen als je schade hebt. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Helaas heb ik te vaak meegemaakt dat mensen besluiten hun auto na een ongeluk op eigen houtje naar hun garage te brengen om de schade te laten repareren. Dat doen ze in de veronderstelling dat zij door de verzekeraar automatisch in het gelijk worden gesteld. Vervolgens dienen zij de nota zonder schadeformulier bij hun tussenpersoon in zodat die alles met de verzekeraar mag afhandelen. Zo werkt het dus niet.”


Hoe moet je schades op de juiste manier indienen?


“Je moet allereerst een schadeformulier invullen met de tegenpartij. Vervolgens stuur je dat door beide partijen ondertekende formulier op naar je tussenpersoon. Dan is de verzekeraar aan zet. Er wordt vervolgens gecommuniceerd tussen de verzekeraars van beide partijen. Als er uitsluitsel is over welke partij schuldig is, volgt de volgende stap. Deze stap is het bepalen van de hoogte van de schade is en de bijbehorende vergoeding. Als daar duidelijkheid over is, kan de ontvanger naar de website Mijnschadehersteller.nl om te zien waar hij zijn auto kan laten herstellen.”


Wat zijn de gevolgen als je voor een niet aangesloten garage kiest? 


“Als je naar een niet aangesloten reparateur gaat, is de kans groot dat je een verhoogd eigen risico moet betalen van bijvoorbeeld vijfhonderd euro. Dat kan ertoe leiden dat je geen uitkering krijgt als het schadebedrag lager is dan vijfhonderd euro. Daarnaast bieden aangesloten garages de service van een leenauto ten tijde van herstel. Bij herstel door een aangesloten reperateur is expertise in de meeste gevallen niet nodig en dat scheelt veel tijd in de schadeafwikkeling.” 


Gebeurt het vaak dat mensen op eigen initiatief schades laten repareren?

“Helaas wel. Het is ontzettend zuur als je vervolgens geen geld van je verzekeraar terugkrijgt omdat je jouw auto niet bij een erkend schadeherstelbedrijf hebt laten repareren. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden en wordt door je tussenpersoon gegeven. In de praktijk blijken veel mensen dit vergeten te zijn of hebben ze de polisvoorwaarden niet gelezen. Ook merken we dat sommige verzekerden denken dat hun tussenpersoon alles voor hen kan oplossen maar zo werkt het helaas niet. De verzekeraar heeft een eigen verantwoordelijkheid in de vorm van een  goede schadeafhandeling.  Een schadeformulier overleggen dat door de betrokkenen – dader en slachtoffer – is ondertekend is bittere noodzaak.”


Waarom is een schadeformulier zo heilig voor verzekeraars?


“Het biedt rechtsbescherming! Ik hoor wel eens dat betrokkenen de schade onderling willen oplossen. Daar ben ik niet zo’n voorstander van maar als het goed geregeld is, kan het weinig kwaad. Helaas komt het nog wel eens voor dat zo’n ‘oplossing’ alleen maar voor meer ellende zorgt. Als je niet vastlegt dat er een gezamenlijke afspraak is gemaakt, heb je niets om op terug te vallen. Wanneer jij bijvoorbeeld in goed vertrouwen tweehonderd euro overmaakt naar het slachtoffer in de hoop dat het opgelost is, kun je van een koude kermis thuiskomen. Het slachtoffer kan foto’s maken van de geleden schade en deze naar zijn verzekeraar sturen. Als de verzekeraar de schade vervolgens op jouw verzekering verhaalt, betekent dit dat je dan nog een keer moet betalen. Hoe je de eerdere overboeking hebt genoemd, is niet rechtsgeldig zonder handtekening van de tegenpartij. Er is geen bewijs van deze mondelinge afspraak.”


Hoe zit het nu precies met de opbouw van schadevrije jaren?

“Elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting op je verzekering. Bij het claimen van  een schade raak je in de meeste gevallen vijf schadevrije jaren kwijt en val je terug op de kortingsladder." 


Wanneer kun je beter geen gebruikmaken van je verzekering?

“Wanneer je aanspraak maakt op je verzekering, raak je schadevrije jaren kwijt en kan het zijn dat je premie stijgt. Wanneer de extra premie na terugval meer is dan je schadebedrag kan het zeker verstandig zijn om de schade zelf te betalen. Mocht je schade rijden en je hebt weinig schadevrije jaren dan kun je met je schadevrije jaren in de min komen. In vakjargon heet dat een Malus registratie.”


Wat is die Malus registratie?

“Een Malus registratie is in te zien voor elke verzekeraar. Wanneer je met je schadevrije jaren in de min staat, is overstappen naar een andere verzekering heel lastig. De meeste verzekeraars accepteren geen autoverzekering met negatieve schadevrije jaren. Als zij dit bij wijze van uitzondering wel doen, reken dan op een hoge premie.”

Deel dit artikel

Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Autoverzekering

In dit blog lees je waaraan je moet denken wanneer je van autoverzekering wilt overstappen.

Verzeker jezelf van een goede autoverzekering

Vrijdag 12 augustus 2022 07:21

De autoverzekering is een verzekering waarop je veel geld kunt besparen maar het is wel belangrijk dat je een mogelijke overstap goed overdenkt. Er kleven namelijk een aantal haken en ogen aan e...

Lees meer
Door een vermindering van autoschades ging de verzekeringspremie voor auto's dit jaar naar beneden. Helaas wordt er snel weer een stijging verwacht.

Autoverzekeringen ondanks hoge inflatie goedkoper

Woensdag 10 augustus 2022 07:43

‌Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van 2022 goedkoper geworden. Deze ontwikkeling is te wijten aan een vermindering van het aantal autobranden en andere vormen ...

Lees meer
In dit blog geven we je praktische tips zodat jouw autovakantie op rolletjes loopt!

Auto huren op vakantie? Doe je voordeel met deze vijf handige tips

Woensdag 06 juli 2022 12:29

‌ Wanneer je een auto wilt huren om op vakantie te gaan, zijn er zaken waarop je moet letten. Heb je bijvoorbeeld kinderzitjes nodig of een navigatiesysteem? En hoe zit het met de verzekerin...

Lees meer
Wat moet je doen wanneer er een dronken piraat of een beschonken clown tegen jouw geparkeerde auto fietst? Waar ben je nu eigenlijk voor verzekerd?

Hoe goed is jouw auto verzekerd tegen carnaval(partijen)?

Vrijdag 25 februari 2022 08:20

‌Na lange tijd in onzekerheid te hebben gezeten, kunnen liefhebbers van carnaval dit jaar hun lol op want het feest gaat door! Dit betekent wel dat het aantal eenzijdige ongelukken van beschonken...

Lees meer