“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

De do's-and-don'ts van de autoverzekering: Veilig en verantwoord de vaart erin

Woensdag 31 augustus 2022 08:32Frank van de Ven
Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op.

De autoverzekering is een belangrijke verzekering waar al veel over geschreven is maar waar toch nog behoorlijk wat onduidelijkheid over bestaat. Waar moet je aan denken als je deze verzekering afsluit en waarvoor ben je eigenlijk beschermd? Onze adviseur Hakan Tas legt uit hoe het zit. Ook geeft hij handige tips waarmee je je voordeel kunt doen.


Wat is het grootste misverstand op het gebied van autoverzekeringen?

“Toch wel de rol van de tussenpersoon. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je tussenpersoon op de hoogte te stellen als je schade hebt. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken. Helaas heb ik te vaak meegemaakt dat mensen besluiten hun auto na een ongeluk op eigen houtje naar hun garage te brengen om de schade te laten repareren. Dat doen ze in de veronderstelling dat zij door de verzekeraar automatisch in het gelijk worden gesteld. Vervolgens dienen zij de nota zonder schadeformulier bij hun tussenpersoon in zodat die alles met de verzekeraar mag afhandelen. Zo werkt het dus niet.”


Hoe moet je schades op de juiste manier indienen?


“Je moet allereerst een schadeformulier invullen met de tegenpartij. Vervolgens stuur je dat door beide partijen ondertekende formulier op naar je tussenpersoon. Dan is de verzekeraar aan zet. Er wordt vervolgens gecommuniceerd tussen de verzekeraars van beide partijen. Als er uitsluitsel is over welke partij schuldig is, volgt de volgende stap. Deze stap is het bepalen van de hoogte van de schade is en de bijbehorende vergoeding. Als daar duidelijkheid over is, kan de ontvanger naar de website Mijnschadehersteller.nl om te zien waar hij zijn auto kan laten herstellen.”


Waarom kun je je eigen garage niet inschakelen als je schade hebt?


“Als je op eigen houtje een partij uitkiest, loop je het risico dat je gemaakte kosten niet gedekt worden als jouw gekozen reparateur niet bij een erkend herstelbedrijf is aangesloten. Als je naar een niet aangesloten reparateur gaat, is de kans groot dat je een verhoogd eigen risico moet betalen  van zo’n vijfhonderd euro. Dat kan ertoe leiden dat je geen uitkering krijgt als het schadebedrag lager is dan vijfhonderd euro. Anderzijds kan het ervoor zorgen dat je een lagere uitkering van het schadebedrag ontvangt. Alleen wanneer je jouw voertuig bij een erkend schadeherstelbedrijf laat repareren, vergoedt een verzekeraar de kosten. Bij deze partijen krijg je ook een leenauto mee.” 


Gebeurt het vaak dat mensen op eigen initiatief schades laten repareren?

“Helaas wel. Het is ontzettend zuur als je vervolgens geen geld van je verzekeraar terugkrijgt omdat je jouw auto niet bij een erkend schadeherstelbedrijf hebt laten repareren. Deze informatie staat in de polisvoorwaarden en wordt door je tussenpersoon gegeven. In de praktijk blijken veel mensen dit vergeten te zijn of hebben ze de polisvoorwaarden niet gelezen. Ook merken we dat sommige verzekerden denken dat hun tussenpersoon alles voor hen kan oplossen maar zo werkt het helaas niet. De verzekeraar heeft een eigen verantwoordelijkheid in de vorm van een  goede schadeafhandeling.  Een schadeformulier overleggen dat door de betrokkenen – dader en slachtoffer – is ondertekend is bittere noodzaak.”


Waarom is een schadeformulier zo heilig voor verzekeraars?


“Het biedt rechtsbescherming! Ik hoor wel eens dat betrokkenen de schade onderling willen oplossen. Daar ben ik niet zo’n voorstander van maar als het goed geregeld is, kan het weinig kwaad. Helaas komt het nog wel eens voor dat zo’n ‘oplossing’ alleen maar voor meer ellende zorgt. Als je niet vastlegt dat er een gezamenlijke afspraak is gemaakt, heb je niets om op terug te vallen. Wanneer jij bijvoorbeeld in goed vertrouwen tweehonderd euro overmaakt naar het slachtoffer in de hoop dat het opgelost is, kun je van een koude kermis thuiskomen. Het slachtoffer kan foto’s maken van de geleden schade en deze naar zijn verzekeraar sturen. Als de verzekeraar de schade vervolgens op jouw verzekering verhaalt, betekent dit dat je dan nog een keer moet betalen. Hoe je de eerdere overboeking hebt genoemd, is niet rechtsgeldig zonder handtekening van de tegenpartij. Er is geen bewijs van deze mondelinge afspraak.”


Hoe zit het nu precies met de opbouw van schadevrije jaren en waarom is dat zo belangrijk?

“Bij schadevrije jaren bouw je elk jaar premiekorting op wat betekent dat je beloond wordt voor je veilige rijstijl. Veilig rijden levert plat gezegd geld op. Wanneer je schade maakt, worden er vijf schadevrije jaren van je verzekering afgehaald. Dit betekent dus dat wanneer je vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd en een ongeluk veroorzaakt je al je opgebouwde premiekorting kwijtraakt. Je staat letterlijk op nul. Mocht je vijf jaar schadevrij zijn en schade willen melden, kijken we graag met je mee of dat verstandig is. Als het schadebedrag bijvoorbeeld duizend euro is, is het verstandig om deze schade uit eigen zak te betalen.”


Waarom zou je niet van je verzekering gebruik maken?

“Je haalt je een hoop ellende op de hals als je het wel doet. Wanneer je aanspraak maakt op je verzekering, ben je al je schadevrije jaren kwijt en betaal je een veel hogere premie. Het is dus voordeliger én verstandiger om het niet via je je verzekering te claimen. Mocht je schade rijden en je hebt geen schadevrije jaren dan krijg je het stempel negatieve schade vrije jaren opgedrukt. Dat wil je niet! In vakjargon heet dat de Bonus Malus regeling.”


Wat is die Bonus Malus regeling?

“Geloof mij: dat is een regeling waar je echt niet in terecht wil komen. Je premie gaat fors omhoog en je zit vijf jaar vast aan een verzekeraar. Geen enkele verzekeraar heeft interesse in een klant met een negatieve score. Ben je bewust van de gevolgen als je jouw schadevrije jaren opoffert om een relatief bescheiden schadebedrag te claimen.”


Kun je uitleggen welke autoverzekeringen er zijn en wat de verschillen zijn?

“Je hebt WA en casco. De categorie casco bestaat uit twee onderdelen in de vorm van beperkt casco en volledig casco. Bij volledig casco kun je elke schade die jij hebt veroorzaakt of die jou is aangedaan verhalen bij je verzekeraar. Beperkt casco houdt in dat je schade aan je eigen voertuig niet kunt verhalen behalve als het om diefstal en brand-, ruit- of waterschade gaat. Bij diefstal en braakschade gelden strenge regels. Waardevolle spullen moeten uit het zicht opgeborgen zijn. Denk dan aan het handschoenenkastje of een afgesloten kofferbak.”
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

In dit blog lees je waaraan je moet denken wanneer je van autoverzekering wilt overstappen.

Verzeker jezelf van een goede autoverzekering

Vrijdag 12 augustus 2022 07:21

De autoverzekering is een verzekering waarop je veel geld kunt besparen maar het is wel belangrijk dat je een mogelijke overstap goed overdenkt. Er kleven namelijk een aantal haken en ogen aan e...

Lees meer
Door een vermindering van autoschades ging de verzekeringspremie voor auto's dit jaar naar beneden. Helaas wordt er snel weer een stijging verwacht.

Autoverzekeringen ondanks hoge inflatie goedkoper

Woensdag 10 augustus 2022 07:43

‌Autoverzekeringen zijn ondanks de hoge inflatie in de eerste helft van 2022 goedkoper geworden. Deze ontwikkeling is te wijten aan een vermindering van het aantal autobranden en andere vormen ...

Lees meer
Huisdieren horen bij het gezin en dus verdienen ze een eigen verzekering zou je denken. Hoe nuttig is zo'n huisdierverzekering eigenlijk?

Wat heb je echt aan een huisdierverzekering? Als het aan de kat lag…

Maandag 08 augustus 2022 14:34

‌Vandaag – 8 augustus - is het Internationale Kattendag en dat betekent dat we onze feliene vriend(innet)jes extra aandacht geven. Huisdieren horen bij het gezin dus verdienen ze een eige...

Lees meer
Het aantal inbraken ligt nu op circa vierhonderd per week. Deze stijging is verklaarbaar door de opheffing van de coronamaatregelen waardoor mensen er vaker op uit gaan.

Inbrekers pakken door en plegen 20 procent meer inbraken dan vorig jaar

Woensdag 20 juli 2022 12:22

‌Het aantal inbraken in 2022 ligt 20 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar blijkt uit onderzoek van Interpolis. De conclusies van deze research zijn verwerkt in de InbraakBarometer. ...

Lees meer