Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Deurverkoop energiecontracten voorlopig niet aan banden

Donderdag 12 oktober 2023 11:51Frank van de Ven
Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes energiecontracten aansmeren. Dat geldt ook voor telefonische verkoop.

Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes energiecontracten aansmeren. Dat geldt ook voor telefonische verkoop.

Het is volgens Europese wetgeving niet mogelijk om de deurverkoop van energiecontracten te verbieden. Ook telefonische verkoop kan niet zomaar gestopt worden, liet demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie afgelopen week in een Kamerbrief weten.

In juni sprak een Kamermeerderheid zich nog uit voor een verbod. Volgens Jetten is het stopzetten van deze verkooppraktijken door het huidige Europese beleid niet haalbaar. Zolang kwaadwillende verkopers vrij spel hebben, verandert er volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond weinig.

Opdringerige colporteurs zullen dus aan de deur blijven komen, stelt Wolfert: “Kwetsbare mensen moeten tegen deze vorm van verkoop beschermd worden en dat kan alleen door deze verkooptechnieken te verbieden of door forse consequenties zoals het intrekken van de leveringsvergunning op te leggen.”
 

Zonder controle blijven louche deurverkopers actief

In juni liet het kabinet weten de regels voor deurverkoop en colportage aan te scherpen, zodat consumenten bij colportage niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil dat consumenten de tijd krijgen om bewust een keuze te kunnen maken door verschillende producten of diensten met elkaar te kunnen vergelijken. Dat betekent dat er aan de deur geen contract meer mag worden getekend, maar dat de klant later expliciet toestemming moet geven.

Wolfert vindt dit geen oplossing: “Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes contracten aansmeren. Een later te ondertekenen contract is niet de oplossing, omdat het verhaal dat aan de deur wordt verteld niet hoeft te corresponderen met de inhoud van een contract. Zolang er geen controle is op de gemaakte beloftes van deurverkopers blijven deze praktijken bestaan, waardoor enkel een algeheel verbod op deurverkoop de oplossing is.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Zorg ervoor dat je voor de winter een vast contract hebt nu de gasprijs weer oploopt.

Onzekerheid energiemarkt katalysator voor overstap van variabel naar vast contract

Woensdag 11 oktober 2023 10:41

‌ De Europese gasprijs liep afgelopen dinsdag op door onrust in Israël en kwam uit op het hoogste niveau in vier maanden. De dag ervoor steeg de gasprijs al door de strijd tussen Israël en...

Lees meer
Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland.

Europese gasprijs schiet omhoog na mogelijke lek in gaspijplijn Oostzee

Maandag 09 oktober 2023 12:09

‌De gasprijs in Europa steeg deze maandag door een mogelijk lek in een gaspijplijn in de Oostzee. Deze ochtend was de gasprijs 4,6 procent hoger, waardoor je meer dan 40 euro per megawattuur ga...

Lees meer
De Vastelastenbond staat voor eerlijke communicatie en daarom bellen we altijd met een 040 nummer. Als je geen telefoontje uit Eindhoven krijgt, maar wel te horen krijgt dat je door de Vastelastenbond gebeld wordt, heb je met oplichters te

Pas op en trap niet in gladde verkooptrucs van energieaanbieders

Donderdag 05 oktober 2023 10:05

‌‌‌‌Eerder dit jaar waarschuwde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) al voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die gebruikmaken van valse namen. De...

Lees meer
De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar het is de vraag of daar in de winter wat van te merken is, vraagt onze directeur zich hardop af: “Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode

Daling gasprijs schijnbeweging in aanloop naar stijgende energietarieven in de winter

Maandag 02 oktober 2023 15:24

‌De Europese aardgasprijs daalde maandagochtend een dag na het nieuws dat de gaskraan in Groningen op zondag sloot. Die daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevuld...

Lees meer