Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen

Donderdag 29 juni 2023 11:41Frank van de Ven
Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat dit niet de oplossing is voor een hardnekkig probleem: “Zolang er geen controle is op de gemaakte beloftes van deurverkopers blijven deze praktijken bestaan, waardoor enkel een algeheel verbod op deurverkoop de oplossing is.”

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken wil dat consumenten de tijd krijgen om bewust een keuze te kunnen maken door verschillende producten of diensten met elkaar te kunnen vergelijken. Dat betekent dat er aan de deur geen contract meer mag worden getekend, maar dat de klant later expliciet toestemming moet geven. Dat is niet de oplossing, stelt Wolfert.
 
Zolang er geen controle op deurverkoop zit, blijven louche verkopers met misleidende praatjes contracten aansmeren, denkt de directeur: “Een later te ondertekenen contract is niet de oplossing, omdat het verhaal dat aan de deur wordt verteld niet hoeft te corresponderen met de inhoud van een contract. Zolang er geen controle is op de gemaakte beloftes van deurverkopers blijven deze praktijken bestaan, waardoor enkel een algeheel verbod op deurverkoop de oplossing is.”


Oncontroleerbare beloftes

Volgens de minister worden consumenten bij colportage en telemarketing vaak "overvallen" met een aanbod. Adriaansens wil het opzeggen van abonnementen van een krant, sportschool of stroomleverancier eenvoudiger maken. Dat wordt volgens haar soms onnodig ingewikkeld gemaakt. “De aanscherping van de regels lost het probleem niet op. Aan de deur gemaakte beloftes stroken vaak niet met het aangeboden contract, maar worden op een slimme manier verdoezeld zodat het idee ontstaat dat het verhaal klopt. Helaas is wat aan de deur verteld wordt, niet te controleren waardoor de misleidingstechnieken van louche verkopers blijven bestaan”, verduidelijkt Wolfert.

De Kamer nam deze week een motie van CDA en GroenLinks aan waarin staat dat er snel een einde moet komen aan de verkoop van energiecontracten aan de deur en via de telefoon. De ACM waarschuwde vorige maand nog voor misleidende werving voor vaste energiecontracten. Zolang kwaadwillende verkopers vrij spel hebben, verandert er volgens Wolfert weinig en blijven opdringerige colporteurs aan de deur komen: “Kwetsbare mensen moeten tegen deze vorm van verkoop beschermd worden en dat kan alleen door deze verkooptechnieken te verbieden of door forse consequenties zoals het intrekken van de leveringsvergunning op te leggen.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

‘Hoewel het lijkt alsof de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval’

Dinsdag 27 juni 2023 13:20

‌ Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar en energieleveranciers bedelen om je aandacht met schreeuwerige reclames. Je zou denken dat de energiemarkt weer de oude is. Toch is dat zeker ...

Lees meer
Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

Podcast legt uit wat de gevolgen zijn als je nu niet overstapt van variabel naar vast

Maandag 26 juni 2023 10:48

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de opzegvergoeding sinds deze maand verhoogd is. Er komen meer nieuwe vaste contracten op de markt, waardoor de concurrentie weer langzaamaan op gang komt...

Lees meer
Met de bescherming van het prijsplafond valt er bij een overstap gemiddeld 524 euro op jaarbasis te besparen. Zonder compensatie van het prijsplafond, loopt het te behalen voordeel op tot 1.357 euro.

Persbericht: Vast energiecontract tot 774 euro goedkoper dan variabel energiecontract

Donderdag 22 juni 2023 09:49

‌Door over te stappen van energieleverancier kunnen consumenten tot 774 euro op jaarbasis besparen blijkt uit onderzoek. De Vastelastenbond vergeleek de variabele tarieven van 10 energieleveranci...

Lees meer
De Vastelastenbond raadt consumenten die zich onvoldoende in dynamische contracten hebben verdiept expliciet af om voor deze contractvorm te kiezen.

Oproep om dynamisch energiecontract boven jaarcontract te kiezen is onverantwoord

Maandag 19 juni 2023 16:40

Om de energietransitie te versnellen, is het volgens klimaateconoom Reyer Gerlagh verstandig om over te stappen op 'dynamische' stroomprijzen. De Vastelastenbond vindt deze oproep onverantwo...

Lees meer