Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Onzekerheid energiemarkt katalysator voor overstap van variabel naar vast contract

Woensdag 11 oktober 2023 10:41Frank van de Ven
Zorg ervoor dat je voor de winter een vast contract hebt nu de gasprijs weer oploopt.

Zorg ervoor dat je voor de winter een vast contract hebt nu de gasprijs weer oploopt.

De Europese gasprijs liep afgelopen dinsdag op door onrust in Israël en kwam uit op het hoogste niveau in vier maanden. De dag ervoor steeg de gasprijs al door de strijd tussen Israël en de Palestijnse militante groepering Hamas. Het Amerikaanse energiebedrijf Chevron heeft de aardgasproductie op het zogeheten Tamar-platform, een belangrijk aardgasveld voor de kust van Israël, stilgelegd.
 
Op de Amsterdamse gasbeurs steeg dinsdag de prijs voor leveringen in november met 3,6 procent tot 45,55 euro per megawattuur. Dit volgt op een stijging van 15 procent op maandag.
 
De huidige gasprijs ligt nog wel ver onder het piekniveau van de energiecrisis vorig jaar. Ruim een jaar geleden stond er nog 198 euro op de borden en eind augustus was dit zelfs ruim 292 euro.
 

Stijging gasprijs op zeer ongunstig moment

Door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten stijgt het aanbodrisico. Dit gebeurt op een zeer ongunstig moment, aan de vooravond van het stookseizoen op het noordelijk halfrond.
 
Egyptische overheidsfunctionarissen zeggen dat de gasleveringen uit Israël naar Egypte met ongeveer 20 procent zijn gedaald na het sluiten van het Tamar-gasveld.
 

Europese gasvoorraad afhankelijk van wereldmarkt

Ondanks dat de Europese gasvoorraden voor de winter bijna volledig vol zitten en de industriële vraag naar gas nog altijd ver onder het historische gemiddelde ligt, blijft de Europese gasprijs extreem gevoelig voor veranderingen in het aanbod.

"Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode voor de deur. We gaan een jaar zonder prijsplafond tegemoet en onze sterke afhankelijkheid van gas (LNG) uit de wereldmarkt maakt ons kwetsbaar”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 

Situatie energiemarkt niet rooskleurig

Vorige week steeg de gasprijs al nadat personeel in Australische lng-fabrieken van Chevron had aangekondigd het werk opnieuw neer te leggen om onder meer een hoger loon af te dwingen.
 
Bovendien werd afgelopen weekend een lek ontdekt in een pijpleiding tussen Finland en Estland. Het ziet er volgens Wolfert niet erg rooskleurig uit: “Dat analisten van S&P Global en de topman van het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwachten dat de vraag fors stijgt, is verontrustend nu Nederland voor de gastoevoer afhankelijk is van de wereldmarkt.”
 

Kies voor veiligheid van vast

De directeur van de consumentenorganisatie adviseert om nu voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen: “Consumenten doen er verstandig aan om nu over te stappen naar een vast energiecontract. Met deze contracten beschermen consumenten zich tegen de onzekerheid van de winterperiode. De energiemarkt gedraagt zich nog steeds ontzettend volatiel. Het is verstandig om in deze onzekere markt te kiezen voor zekerheid.”

Het beste energiecontract zoeken, is een tijdrovend karwei. Behalve de laagste prijs speelt ook de financiële gezondheid van een energieleverancier een rol bij je keuze. Daarnaast moet je de voorwaarden goed uitpluizen en jezelf de vraag stellen hoe onafhankelijk die aanbieding die je toegestuurd kreeg nu precies is. Om je op weg te helpen, kun je deze stappen volgen. Zo scoor je het beste energiecontract uit de markt.  
 

Hoe vind je het beste energiecontract?

Geen zin in al dat uitzoekwerk? Kies dan voor Energie Vanzelf Geregeld. Jij zet onafhankelijke adviseurs voor je aan het werk die het beste energiecontract voor jouw specifieke situatie uitzoeken. De Vastelastenbond werkt met abonnementsvormen om onze onafhankelijkheid te garanderen. Lees ons gratis Whitepaper om meer te weten te komen over deze service!
 

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Afgelopen zondag ontdekte de Finse beheerder van het gassysteem Gasgrid en Elering een ongebruikelijke daling in de druk in een pijplijn tussen Finland en Estland.

Europese gasprijs schiet omhoog na mogelijke lek in gaspijplijn Oostzee

Maandag 09 oktober 2023 12:09

‌De gasprijs in Europa steeg deze maandag door een mogelijk lek in een gaspijplijn in de Oostzee. Deze ochtend was de gasprijs 4,6 procent hoger, waardoor je meer dan 40 euro per megawattuur ga...

Lees meer
De Vastelastenbond staat voor eerlijke communicatie en daarom bellen we altijd met een 040 nummer. Als je geen telefoontje uit Eindhoven krijgt, maar wel te horen krijgt dat je door de Vastelastenbond gebeld wordt, heb je met oplichters te

Pas op en trap niet in gladde verkooptrucs van energieaanbieders

Donderdag 05 oktober 2023 10:05

‌‌‌‌Eerder dit jaar waarschuwde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) al voor telefoontjes van opdringerige energieaanbieders die gebruikmaken van valse namen. De...

Lees meer
De daling van gasprijzen klinkt interessant, maar het is de vraag of daar in de winter wat van te merken is, vraagt onze directeur zich hardop af: “Hoewel de gasvoorraden goed gevuld zijn en het weer zacht is, staat er een onzekere periode

Daling gasprijs schijnbeweging in aanloop naar stijgende energietarieven in de winter

Maandag 02 oktober 2023 15:24

‌De Europese aardgasprijs daalde maandagochtend een dag na het nieuws dat de gaskraan in Groningen op zondag sloot. Die daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevuld...

Lees meer
Als je het nieuwe jaar variabel begint, is de kans groot dat je met sterk stijgende kosten begint. In dit blog lees je wat de gevolgen zijn van de verdwijning van de energietoeslag en het prijsplafond.

Dit zijn de gevolgen van het verdwijnen van de energietoeslag en het prijsplafond in 2024

Maandag 02 oktober 2023 11:21

‌Hartje winter stopt het prijsplafond en dat betekent dat we 2024 zonder overheidssteun starten. Het is verstandig om voor die tijd over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. A...

Lees meer