Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

Dit blog over de aansprakelijkheidsverzekering kan je veel ellende (en geld) besparen

Dinsdag 20 juni 2023 06:32Frank van de Ven
Een fietsongeluk kan flink in de papieren lopen en grote gevolgen hebben voor zowel slachtoffer als veroorzaker.

Een fietsongeluk kan flink in de papieren lopen en grote gevolgen hebben voor zowel slachtoffer als veroorzaker.

De aansprakelijkheidsverzekering is erg belangrijk, omdat deze relatief goedkope verzekering een hoop (financiële) ellende kan voorkomen bij ernstig letsel maar ook bij grote materiële schades. Deze verzekering is – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet verplicht. Onze adviseur Amber van Beers raadt iedereen aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
 

Wat valt wel of niet onder de aansprakelijkheidsverzekering?

“Wat in de meeste gevallen niet vergoed wordt, maar wat vaak wel wordt gedacht is schade die je oploopt tijdens sport en spel. Als je een bal tegen je hoofd krijgt tijdens een potje voetbal waardoor je bril stuk gaat, wordt dat niet vergoed, ook niet wanneer je als supporter langs de kant staat Dat heeft te maken met risicoaanvaarding. Je weet dat er een bal om je oren kan vliegen waardoor je schade zou kunnen oplopen. Een ander voorbeeld wanneer je niet aansprakelijk bent voor schade is wanneer je tijdens een vriendendienst schade veroorzaakt. Dan moet je denken aan het sjouwen van een lamp tijdens een verhuizing die dan per ongeluk op de grond valt.  Er zijn tegenwoordig wel verzekeraars die een (beperkte) dekking bieden voor dit soort schades die veroorzaakt worden tijdens een vriendendienst of sport en spel. Vraag goed na bij je tussenpersoon of dit ook voor jouw polis geldt!”
 

Hoe zit het met je aansprakelijk als je een boor van je buurman leent of er een huurt om te klussen?

“Als je bij je buurman een boor leent, valt dit onder de noemer opzicht. Jij hebt zaken van een ander onder je om te gebruiken. Standaard is er voor opzicht geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Gelukkig zijn er veel verzekeraars die in hun voorwaarden op hebben genomen dat dit wel (beperkt) onder de dekking valt. Wat nu als je buurman geen boor heeft en je deze bij een bouwmarkt moet gaan huren? In dat geval biedt je verzekering geen dekking. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor schades aan spullen die je uit huur, lease en dergelijke onder je hebt.”


Zulke afwegingen maken, klinkt complex.

“Dat is het ook! Aansprakelijkheidsschades zijn de meest complexe schades om af te handelen. Grappig genoeg is een aansprakelijkheidsverzekering één van de goedkoopste verzekeringen om af te sluiten, terwijl deze wel relatief veel werk oplevert. Je hebt met heel veel invalshoeken en een complexe wetgeving te maken. Belangrijk om te weten is dat deze verzekering een secundaire dekking biedt."


Wat houdt zo’n secundaire dekking in?

“Bij een secundaire dekking wordt eerst verwezen naar de primaire verzekering. Denk dan aan de inboedel- of opstalverzekering bijvoorbeeld. Pas wanneer je inboedelverzekering een schade niet of niet geheel dekt, komt de aansprakelijkheidsverzekering in beeld.”


Wat maakt dit volgens jou zo’n belangrijke verzekering?  

“Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, maar dat is helaas niet het geval. Ik adviseer echter iedereen om deze verzekering af te sluiten. Niet alleen voor jezelf, maar voor een ander. Stel dat jij aan het fietsen bent en tegen iemand aanbotst waardoor die persoon letsel oploopt en hij blijvend invalide raakt, laat je het slachtoffer met een flinke kostenpost achter. Als jij geen aansprakelijkheidsverzekering hebt, is het slachtoffer de klos, want wie draait voor de kosten op? Met een aansprakelijkheidsverzekering wordt het slachtoffer geholpen en is de veroorzaker ook beschermd tegen hoge kosten.”


Wat bedoel je daarmee?

“Stel dat de schade twee ton is en de veroorzaker van het ongeluk geen aansprakelijkheidsverzekering heeft, betekent dit dat hij zijn hele leven schade moet afbetalen. Dat wil je niet. Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten is voordelig voor zowel de veroorzaker als het slachtoffer.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Een ongeluk zit in een klein hoekje ontdekte een visser die per ongeluk een peperdure hengel van zijn vriend kapotmaakte. Een aansprakelijkheidsverzekering kan helpen.

Wat is het nut van een aansprakelijkheidsverzekering?

Dinsdag 13 juni 2023 06:07

‌Er bestaan behoorlijk wat misverstanden over de aansprakelijkheidsverzekering. Onze adviseur Amber van Beers krijgt veel vragen over dit onderwerp en dat is niet zo gek. De aansprakelijkheidsv...

Lees meer
Vreemde voertuigen zoals Hoverboards maken hun opwachting. Hoe weet je of deze nieuwe vervoersmiddelen goed verzekerd zijn?

Vreemde voertuigen op de weg: hoe verzeker je een Speed Pedelec, Hoverboard of e-step?

Donderdag 08 juni 2023 11:34

‌Het straatbeeld vult zich steeds vaker met bijzondere voertuigen zoals Speed Pedelecs, elektrische steps en Hoverboards. Speed Pedelecs zijn van die supersnelle gemotoriseerde fietsen die je v...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond roept consumenten op om – ongeacht de hoogte van de besparing – altijd over te stappen: “Voorkom een slapersboete en steek het te besparen bedrag in eigen zak.”

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Stap over van verzekeraar en voorkom slapersboete’

Vrijdag 26 mei 2023 08:34

‌De Vastelastenbond raadt aan om jaarlijks over te stappen van verzekeraar als dat financieel voordeel oplevert. Veel mensen vinden het regelen van een overstap te veel ‘gedoe’ en bli...

Lees meer
In deze editie van ‘Onderaan de Streep’ gaan we dieper in op klantvragen over schadevrije jaren. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers vertelt hoe schadevrije jaren worden opgebouwd.

Podcast geeft antwoord op al je vragen over schadevrije jaren

Maandag 22 mei 2023 11:23

‌Er bestaan bij onze klanten veel vragen over de opbouw en het behoud van schadevrije jaren. Hoog tijd dus om deze te beantwoorden en dat doet onze verzekeringsadviseur Amber van Beers in een po...

Lees meer