Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Dit is alles wat je moet weten over je overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Dinsdag 12 april 2022 08:53Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit waarom de overlijdensrisicoverzekering (ORV) zo ontzettend belangrijk is.

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond legt uit waarom de overlijdensrisicoverzekering (ORV) zo ontzettend belangrijk is.

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een enorm belangrijke verzekering en is de laatste jaren flink gedaald qua premie. De verzekering is niet zo populair als een zorgverzekering, maar dat maakt het ORV niet minder belangrijk. In dit blog gaat directeur Dirk-Jan Wolfert dieper in op het belang van een overlijdensrisicoverzekering. Want wat houdt deze verzekering nu eigenlijk precies in?
 

Waarom zou ik een overlijdensrisicoverzekering (ORV) moeten afsluiten?

"De ORV is heel belangrijk, omdat je een hoop ellende kunt voorkomen door deze verzekering af te sluiten. Mocht jij of je partner overlijden, dan zorgt deze verzekering ervoor dat de overgebleven partner (en eventuele kinderen) in zijn of haar woning kan blijven wonen. Je krijgt daardoor de tijd om te rouwen in plaats van halsoverkop te moeten verhuizen of in de schulden terecht te komen, omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen. De verzekeraar keert namelijk een bedrag uit dat groot genoeg is om een gedeelte van de hypotheek af te lossen."
 

Wanneer moet je een ORV afsluiten?

“Je ziet vaak dat dat deze verzekering wordt afgesloten bij de aankoop van een huis. Bij de aanschaf van een woning gaat een hypotheek gemoeid en dat is vaak  het moment om de overlijdensrisico te regelen. Veel mensen vergeten vervolgens om deze verzekering aan te passen. Om de paar jaar loont het de moeite om deze verzekering opnieuw onder de loep te nemen. De kans bestaat dat je op je premie kunt besparen door over te stappen.”  


Wordt er een vast bedrag uitgekeerd?

"De hoogte van het bedrag stem je af met je verzekeringsadviseur. Met het aflossen van de hypotheek kan de nabestaande de overgebleven hypotheeklasten zelfstandig betalen, zodat er niet verhuisd hoeft te worden. Voor huurders geldt hetzelfde. Met twee inkomens is de huur goed op te brengen, maar met één inkomen kan het lastig worden. Daarom is ook voor huurders een ORV interessant. De nabestaande ontvangt een geldbedrag waarmee hij of zij het enige tijd kan uitzingen en op het gemak een andere huurwoning kan zoeken."


Een groot bedrag uitkeren? Dat betekent vast dat dit een dure verzekering is.

"Nee, juist niet. Omdat je deze verzekering voor tientallen jaren afsluit, zijn de kosten laag. Ook is de levensverwachting van mensen in de loop der jaren alleen maar groter geworden. Voor enkele tientjes per maand kun je veel narigheid voorkomen."


Voor wie is een ORV interessant?

"Voor stellen waarvan de hypotheek of huurovereenkomst afhankelijk is van twee inkomens. Wanneer één inkomen wegvalt, kunnen direct financiële problemen ontstaan."


Ik heb al een ORV, dus deze dienst is niet interessant voor mij.

"Dat is absoluut niet waar! Het is juist ontzettend de moeite waard om je ORV onder de loep te nemen. De afgelopen jaren zijn de tarieven voor deze verzekering flink gedaald, omdat er meer concurrentie op deze markt is gekomen. Door je huidige polis na te lopen en eventueel over te stappen, kun je honderden euro’s per jaar besparen."


Hoe komt het dat de verschillen zo groot zijn dat je honderden euro’s kunt besparen?

"Er zijn zoals gezegd meer aanbieders bijgekomen. Daarnaast is de levensverwachting van Nederlanders flink gestegen, waardoor de premie verlaagd kan worden omdat er minder uitgekeerd hoeft te worden. Dit wordt in lopende polissen niet doorberekend."


Mijn tussenpersoon heeft mij niets over deze ontwikkelingen verteld!

"Dat kan kloppen. Klachteninstituut Kifid ontving namelijk honderden klachten van consumenten die door hun financieel adviseur niet op de hoogte van deze bespaarmogelijkheden waren gebracht. Hoewel een aantal adviseurs beboet is wegens het verzuimen van hun zorgplicht, merkt de Vastelastenbond helaas nog steeds dat er onvoldoende aandacht is voor besparingsmogelijkheden op het gebied van de ORV. Wij helpen je graag alsnog te besparen."


Hoe werkt het uitkeren van het geld na overlijden?

"De nabestaande ontvangt een bedrag waarmee de hypotheek afgelost kan worden of dat kan worden gebruikt voor het betalen van de huur. Zo krijgt hij of zij meer lucht om een nieuwe, betaalbare huurwoning te vinden. Huizenbezitters krijgen een gedeelte van de resterende hypotheekwaarde uitgekeerd."


Kun je ook de uitvaartkosten betalen van de ORV?

"Dat kan eventueel ook. Er bestaat ook de mogelijkheid om een gedeelte van het geld al eerder uit te keren wanneer een partner terminaal ziek is en nog maar een korte tijd te leven heeft. Zo kan er nog iets bijzonders geregeld worden om de laatste periode van deze persoon onvergetelijk te maken."

 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Ben jij die gezellige, betrokken en enthousiaste collega die we zoeken?

Bespaar jezelf de moeite en solliciteer direct op een écht leuke functie! Wij zoeken een klantenservice medewerker

Vrijdag 08 april 2022 08:27

‌ De Vastelastenbond zoekt een enthousiaste, leergierige en ambitieuze medewerker voor onze klantenservice. Als jij net als wij klanten écht wilt helpen en adviseren dan is deze baan op jou...

Lees meer
In deze aflevering van ‘Onderaan De Streep’ vertelt directeur Dirk-Jan Wolfert meer over de samenwerking met de hypotheekadviseurs van Buurtmannen Hypotheken & Verzekeringen.

Podcast belicht nieuwste dienst van de Vastelastenbond: Hypotheekadvies

Donderdag 07 april 2022 09:32

‌ Voor hypotheekadvies kun je voortaan ook bij de Vastelastenbond terecht. Voorlopig profiteren alleen gebruikers van de VasteLastenBundel van deze service maar het plan is om deze dienst la...

Lees meer
De eerste drie maanden van 2022 werden er 191.293 hypotheken aangevraagd en dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Huizenhoge hypotheekaanvragen door rentestijging

Dinsdag 05 april 2022 13:18

‌ In het eerste kwartaal van 2022 bereikte het aantal aanvragen voor hypotheken een record dankzij de stijgende rente. De eerste drie maanden werden er 191.293 hypotheken aangevraagd en dat ...

Lees meer
Wanneer je wilt onderzoeken of je hypotheek goedkoper kan, staat Buurtmannen Hypotheken & Verzekeringen voor je klaar.

Buurtmannen Hypotheken & Verzekeringen werkt samen met Vastelastenbond

Maandag 04 april 2022 12:53

‌ Voortaan kun je ook voor hypotheekadvies bij de Vastelastenbond terecht. Wanneer je wil onderzoeken of je hypotheek goedkoper kan, staat onze partner Buurtmannen Hypotheken & Verzekeringen...

Lees meer