Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Dit zijn de negen meest gestelde vragen over de WOZ

Woensdag 19 januari 2022 10:11Frank van de Ven
De Vastelastenbond en Previcus helpen je met bezwaar maken tegen je WOZ-waarde.

De Vastelastenbond en Previcus helpen je met bezwaar maken tegen je WOZ-waarde.

Veel gemeenten bepalen de WOZ-waarde van woningen op basis van schattingen. Regelmatig kloppen deze aannames niet, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Je kunt via de Vastelastenbond bezwaar maken tegen de WOZ-waarde en mogelijk het teveel betaalde bedrag terugkrijgen. In dit blog beantwoorden we zeven veel gestelde vragen over de WOZ.   


1. Wat houdt de WOZ-waarde eigenlijk in?


De WOZ wordt door de gemeente bepaald op basis van computermodellen. Aan de hand van deze berekeningen wordt de WOZ-waarde bepaald, maar deze uitkomsten zijn niet altijd even betrouwbaar. Op basis van één woning wordt een straat beoordeeld. Die vergelijking loopt vaak mank, omdat er veel verschillen zijn tussen huizen. Het ene huis beschikt over uitbouw, terwijl de naastgelegen woning slecht onderhouden is en daardoor een lagere waarde heeft.
 

2. Waarom worden computermodellen gebruikt om de belasting te bepalen?

Het is volgens gemeenten ondoenlijk om jaarlijks acht miljoen woningen te taxeren en aan de hand van die informatie belasting op te stellen. Dat pakt niet altijd gunstig uit voor woningeigenaren.
 

3. Wat voor gevolgen heeft een foutieve WOZ-waarde?

Omdat er op basis van schattingen gewerkt wordt, ontstaat scheefgroei. Het is appels met peren vergelijken, omdat geen enkele woning hetzelfde is. De kans is dan ook groot dat een woningeigenaar teveel belasting betaalt. Dat kan voor financiële problemen zorgen bij minder vermogende woningbezitters. Zo werd de afgelopen jaren ongeveer jaarlijks de WOZ-waarde van duizenden woningen aangepast. We verwachten dat dit de komende jaren elk jaar licht zal stijgen.
 

4. Waarom vindt de Vastelastenbond de WOZ-waarde zo interessant?

De Vastelastenbond maakt zich sterk voor consumenten. Belastingen behoren ook tot vaste laten en daarom hebben we ons ook in dit onderwerp verdiept. Door via ons bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde, kun je geld besparen. Bezwaar maken is normaal gesproken een complexe aangelegenheid, waarbij je goed beslagen ten ijs moet komen. Omdat wij met WOZ-Meldpunt samenwerken is bezwaar maken sterk vereenvoudigd. Deze partij is gespecialiseerd in procedures voor WOZ-verlaging en kunnen deze dienstverlening gratis aanbieden.


5. Klopt het dat er steeds meer van dit soort adviesbureaus bijkomen?

Jazeker. Uit onderzoek blijkt dat er veel behoefte is aan bureaus die consumenten en bedrijven bijstaan.  Bezwaar maken is zoals gezegd niet eenvoudig en mensen voelen zich met een kluitje in het riet gestuurd. De bureaus kennen de weg en kunnen helpen. Omdat er vaak op basis van no cure no pay gewerkt wordt, is het erg aantrekkelijk om je gegevens achter te laten bij zo’n organisatie. 
 

6. Hoe kan een WOZ-bureau deze dienst gratis aanbieden? Wat zit erachter?

Niets. Er zijn geen verborgen agenda’s of addertjes onder het gras. Je hoeft dus niets te betalen. Mocht het zo zijn dat de gemeente het bezwaarschrift afwijst, dan neemt het bureau de gemaakte kosten op zich en dat is geregeld in artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht.
 

7. Kost het veel tijd om bezwaar te maken?

Niet als je het via de Vastelastenbond doet! Vul je gegevens in en wij doen de rest en behartigen jouw belangen. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de vervolgstappen. Bezwaar maken gaat gemakkelijk via onze website.
 

8. Wat zijn de nadelen voor bezwaar maken?

Die zijn er niet. Het WOZ-bureau neemt de kosten op zich als het bezwaar niet grond wordt verklaard. Bezwaar maken, kost je dan ook niet. Mocht je WOZ-waarde te laag zijn ingeschaald, betekent dat niet dat je ineens moet bijbetalen. Mocht je WOZ-waarde kloppen dan krijg je weliswaar geen belastingverlaging, maar je hebt wel zekerheid. Alles klopt! Gemoedsrust is ook onbetaalbaar. Als het bezwaar gegrond is, krijg je geld uitgekeerd. Je haalt sowieso voordeel uit bezwaar maken.
 

9. Hoe hoog is de kans dat je bezwaar succesvol is?

De slagingskans is ongeveer veertig procent. Je kunt je alvast inlezen op de Waarderingskamer. Op deze website kun je bekijken hoe jouw gemeente scoort op het gebied van het berekenen van WOZ-waardes.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Herder

Kunnen jullie ook namens mij bezwaar indienen tegen een te lage woz-waarde

Dinsdag 01 februari 2022 15:26

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 04 februari 2022 09:33
Beste Herder,

Ja, dat kan zeker. Bij de aanvraag moet je dan duidelijk in de opmerkingen vermelden dat het om de verhoging gaat.

Brakel

Het is sinds de invoering van de WOZ steeds meer een " melkkoe " van gemeenten geworden. Begrotingstekorten van veel gemeeten worden dan veelal afgedekt door de WOZ waarde van huizenbezitters ,maar ook huurwoningen op te waarderen en wel zodanig dat het tekort daarmee wordt gecompenseerd. Een kwalijke ontwikkeling die deze oneigenlijke belasting op bezit absoluut niet rechtvaardig.

Donderdag 27 januari 2022 19:10

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ kun je belastingverlaging krijgen.

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde altijd de moeite waard is

Donderdag 04 november 2021 08:54

Veel gemeenten schatten de WOZ-waarde te hoog in, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Het is echter mogelijk om bezwaar te maken tegen deze inschatting. ...

Lees meer
WOZ-waarde afgelopen jaar 7% hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS

Ook WOZ-waarde op recordhoogte

Donderdag 30 september 2021 08:59

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in ons land was op 1 januari van dit jaar 290.000 euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WO...

Lees meer
De WOZ-waarde zal in 2022 naar verwachting 8,5 procent stijgen. Dat is een gemiddelde WOZ-waarde van 314.000 euro in 2022.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2022?

Zondag 22 augustus 2021 07:07

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is in 2021 gestegen naar 290.000 euro. In 2015 was dat nog 206.000 euro. De coronapandemie heeft nauwelijks eff...

Lees meer
Woonlasten alweer agendapunt voor gemeente. Er zijn veel financiële knelpunten

Woonlasten Eindhoven gaan in 2022, ondanks overschot, 5,4% omhoog

Vrijdag 11 juni 2021 10:21

‌VVD-wethouder Joost de Jong (Financiën) heeft donderdag 10 juni jl. bekendgemaakt dat de woonlasten in Eindhoven volgend jaar met 5,4 procent stijgen. Voor een gemiddeld huishouden komt da...

Lees meer