Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde altijd de moeite waard is

Donderdag 04 november 2021 08:54Frank van de Ven
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ kun je belastingverlaging krijgen.

Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ kun je belastingverlaging krijgen.

Veel gemeenten schatten de WOZ-waarde te hoog in, waardoor woning- en vastgoedeigenaren ten onrechte teveel belasting betalen. Het is echter mogelijk om bezwaar te maken tegen deze inschatting. Als je in het gelijk gesteld wordt, krijg je het teveel betaalde bedrag terug en volgt een belastingverlaging. De Vastelastenbond werkt samen met vastgoedbureau Previcus dat gespecialiseerd is in het aanvechten van WOZ-waardes. Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond vertelt meer over de voordelen van deze samenwerking.
 

Wat doet Previcus nu eigenlijk precies?

“Previcus Vastgoed is een adviesbureau dat zich gespecialiseerd heeft in de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Dit bureau werd in 2003 opgericht en is erin geslaagd om de WOZ-waarden en de daarbij behorende belastingen voor een groot aantal klanten te verlagen. Door succesvol bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde kun je geld besparen en je inkomstenbelasting verlagen.”
 

Hoe is de Vastelastenbond in contact gekomen met Previcus?

“Enkele jaren geleden ontmoette ik een senior WOZ consultant van Previcus en ik raakte geïntrigeerd door zijn verhaal. Er is veel onwetendheid op dit gebied, terwijl het een belangrijk onderwerp is. Zo dacht ik in eerste instantie dat ik dat mijn WOZ-waarde te laag was en daardoor te weinig belasting betaalde. Niet dus! Ik betaalde toch echt teveel. Previcus maakte mij duidelijk dat het redelijk vaak misgaat bij de berekening van de WOZ-waarde. Zo worden vergelijkbare woningen op eenzelfde waarde getaxeerd terwijl deze waardes juist ver uit elkaar liggen. Daardoor betaal je ten onterechte teveel belasting.”


Wat is het onderscheidend vermogen van dit adviesbureau?

“Hun volhardendheid. Andere adviesbureau druipen na een afgewezen bezwaar vaak af en willen hun vingers niet branden aan een nieuwe rechtszaak. Previcus laat zich niet afwimpelen en procedeert door. Het zijn echte vechters. Ik kan wel zeggen dat ze – net als wij - tot het gaatje gaan voor hun klanten.”


Hoeveel kun je besparen als je WOZ- waarde succesvol wordt bijgesteld?

“Die besparing kan gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s. Soms wel tot duizend euro! Wat sommige mensen zich niet realiseren, is dat je in de jaren na de bijstelling van de WOZ-waarde nog steeds profiteert van de verlaging. Je betaalt nog steeds het verlaagde bedrag en dat heeft ook een positief effect op je inkomstenbelasting.”


Is het niet veel gedoe zo’n bezwaar aantekenen?

“Niet als je het via de Vastelastenbond doet. Het enige wat jij hoeft te doen, is je gegevens invullen. Wij doen de rest. Het mooie is dat bezwaar maken jouw niets kost. Onze partner Previcus werkt op basis van no cure no pay. Dat betekent dat het je niets kost mocht je bezwaar ongegrond zijn. Je krijgt nooit een hogere belasting opgelegd als blijkt dat je te laag bent ingeschaald. Mocht je WOZ-waarde kloppen dan krijg je weliswaar geen belastingverlaging, maar je hebt wel zekerheid. Gemoedsrust is onbetaalbaar.”


Hoe hoog is de kans dat je bezwaar succesvol is?

“De slagingskans is ongeveer veertig procent. Je kunt je alvast inlezen op de Waarderingskamer. Op deze website kun je bekijken hoe jouw gemeente scoort op het gebied van het berekenen van WOZ-waardes.” 
 

Hoe kan Previcus deze dienst gratis aanbieden?

“De bureaukosten die zij voor deze gewonnen zaken terugkrijgen, dekken de kosten van de aanvechtingen die niet gewonnen worden. Previcus werkt zo efficiënt dat deze vergoeding voor hen volstaat. Je hoeft dus niets te betalen. Mocht het zo zijn dat de gemeente het bezwaarschrift afwijst, dan neemt Previcus de gemaakte kosten op zich en dat is geregeld in artikel 7:15 van de Algemene wet bestuursrecht. ”


Hoe denken gemeenten over deze service?

“Gemeenten zijn er niet heel blij mee. Op jaarbasis moet circa zeventien miljoen euro aan bureaukosten betaald worden. Een groot bedrag maar dat blijkt een schijntje als je het vergelijkt met de miljarden euro’s die gemeenten binnenhalen via gemeentelijke belastingen. Als gemeenten hun werk goed zouden doen, zou bezwaar maken helemaal niet nodig zijn. De proceskosten die betaald moeten worden, zijn vele malen lager dan de taxatie van acht miljoen woningen.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

WOZ-waarde afgelopen jaar 7% hoger. Dat blijkt uit cijfers van het CBS

Ook WOZ-waarde op recordhoogte

Donderdag 30 september 2021 08:59

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in ons land was op 1 januari van dit jaar 290.000 euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WO...

Lees meer
De WOZ-waarde zal in 2022 naar verwachting 8,5 procent stijgen. Dat is een gemiddelde WOZ-waarde van 314.000 euro in 2022.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2022?

Zondag 22 augustus 2021 07:07

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland is in 2021 gestegen naar 290.000 euro. In 2015 was dat nog 206.000 euro. De coronapandemie heeft nauwelijks eff...

Lees meer
Woonlasten alweer agendapunt voor gemeente. Er zijn veel financiële knelpunten

Woonlasten Eindhoven gaan in 2022, ondanks overschot, 5,4% omhoog

Vrijdag 11 juni 2021 10:21

‌VVD-wethouder Joost de Jong (Financiën) heeft donderdag 10 juni jl. bekendgemaakt dat de woonlasten in Eindhoven volgend jaar met 5,4 procent stijgen. Voor een gemiddeld huishouden komt da...

Lees meer
Steeds meer ondernemers maken bezwaar tegen WOZ-waarde bedrijfspand. Reden: waardevermindering door lockdown.

Ook ondernemers maken vaker bezwaar tegen WOZ-waarde

Woensdag 24 maart 2021 08:47

‌Ondernemers stuk kritischer op uitgaven door coronacrisis. Verdubbeling verwacht van aantal bezwaren op WOZ-beschikking.  Steeds meer huizenbezitters en ondernemers maken bezwaar tegen de...

Lees meer