Wat gaat de verduurzaming u kosten? Alle informatie...

Publicatie datum: Donderdag 23 mei 2019 17:19:55

Verduurzamen wat kost dat nouWat gaat de verduurzaming u kosten? | Duurzaamheid is een hot item!

De meeste Nederlanders zijn wat terughoudend met het doorvoeren verduurzaming in de eigen woning. Voornamelijk de hoge kosten en onduidelijkheid spelen hierbij een rol. Niet iedereen heeft de financiële middelen om dergelijke maatregelen toe te passen. Het begint bij het inlezen in de mogelijkheden. Is het huren van zonnepanelen een goede optie? Of kan u beter kopen? Welke maatregelen zijn gunstig en hoe begint u. Het verduurzamingstraject duurt nog 30 jaar. Wij pleiten er vooral voor dat u zich goed inleest en bekijkt wat nou verstandig is om te doen. Daarom een overzicht van alle nieuwsberichten en artikelen over het verduurzamen van uw woning. 

Verschil: aardgasvrij of energieneutraal maken

Er is een cruciaal verschil. Gemiddeld kost het upgraden naar bijna energieneutrale woning ongeveer 15.000 tot 30.000 euro. Echter het gasvrij en CO2 neutraal maken kost al gauw het dubbele. Gezien het tijdspad (2050) hebben we nog 30 jaar te gaan voordat we allemaal energieneutraal moeten wonen. Het begint bij isolatie, maar let op: soms is verdere isolatie van een woning niet nodig als u bijvoorbeeld stadsverwarming krijgt in plaats van aardgas en de woning al energielabel A heeft. 

Lees de artikelen over duurzaamheid, energie neutraal wonen en meer

Toekomstperspectief: wonen en energie

Van het gas af, zo doe je dat niet!

Portemonnee belangrijkste prikkel duurzaamheid

Warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel rendabel?

Onderzoek: Gasloos en energieneutraal wonen

4 x financiering duurzame oplossingen

Het oerwoud van alternatieven voor cv-ketel

Zonnedelen, obligaties en meer

Groen en duurzaam leven praktische tips

Winddelen een hype of juist slim?

Woningbezitters terughoudend energieneutraal wonen

Groene energieleveranciers (2017)

Stappenplan: particulier warmteplan

Duurzaamheid in uw gemeente

Stap voor stap

De eerste slimme stap is om uw woning naar één stap zuinige energielabel krijgen. Dit begint in veel gevallen bij isoleren. Volgens het EIB (Het Economisch Instituut voor de Bouw) zijn tot en met het isoleren naar energielabel B de kosten lager dan of gelijk aan de baten. De kosten waar u als woningeigenaar aan moet denken zijn: 

Overzicht kosten per type woning

Appartement: 6.000 tot 15.000 euro
Tussenwoning: 10.000 tot 23.000 euro
Hoekwoning: 10.000 tot 25.000 euro
Twee-onder-een-kapwoning: 11.000 tot 29.000 euro
Vrijstaande woning: 11.000 tot 34.000 euro

Dit zijn forse bedragen die de meeste woningeigenaren niet kunnen en willen uitgeven. Daarnaast is de terugverdientijd in veel gevallen 15 tot 20 jaar. Vandaar dat voor veel Nederlanders een ‘aanmoediging’ in de zin van een subsidie ook noodzakelijk is om in actie te komen.

Share thisShare this

Eric reageerde op Dinsdag 28 mei 2019 09:22:13

Volgens mij zijn deze bedragen gebaseerd op een recent huis. Heb je een oud huis, dan kunnen de kosten oplopen tot het dubbele!