Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Energie-update: FAQ naar aanleiding onderzoek variabele tarieven

Donderdag 28 april 2022 15:46DirkJan Wolfert
Afgelopen dinsdag publiceerde de Vastelastenbond een onderzoek waaruit bleek dat er grote prijsverschillen waren tussen de variabele gastarieven van verschillende energieleveranciers.

Afgelopen dinsdag publiceerde de Vastelastenbond een onderzoek waaruit bleek dat er grote prijsverschillen waren tussen de variabele gastarieven van verschillende energieleveranciers.

Afgelopen dinsdag publiceerde de Vastelastenbond een onderzoek waaruit bleek dat er grote prijsverschillen waren tussen de variabele gastarieven van verschillende energieleveranciers. Op jaarbasis konden deze verschillen oplopen tot wel € 1.500,- en dat is opmerkelijk te noemen. De publicatie van het persbericht leverde een aantal vragen op. In dit blog beantwoorden  we de meest gestelde vragen.


Ik ga over van een vast contract naar een  variabel contract. Wat kan ik nu doen?

Er zijn momenteel geen aanbiedingen op de energiemarkt voor vaste contracten. Je kunt het beste overgaan naar een variabel tarief. Ons advies is om het contract van je huidige leverancier af te wachten en dit als uitgangspunt te gebruiken om een vergelijking met andere variabele tarieven te maken. Je moet daarbij goed kijken naar de prijs per kWh en de prijs per kuub.  Het is belangrijk om te weten dat het vergelijken van deze tarieven maatwerk is en niets is zo veranderlijk als de huidige energiemarkt. Je kunt  je ook aanmelden voor onze dienst Energie Vanzelf Geregeld, dan regelen wij je energiecontract voor je.
 

Mijn huidige energieleverancier geeft aan geen aanbieding voor mij te hebben en adviseert variabel te blijven.

Dat kan. Maar ook de variabele tarieven van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken, is de moeite waard. Uit ons onderzoek naar de gastarieven van verschillende aanbieders kwam naar voren dat er grote verschillen waarneembaar zijn. Je kunt veel besparen door te overstappen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste contract is € 0,88 per kuub gas. Op jaarbasis kan dat oplopen tot € 1.500,-! Het uitpluizen van tarieven is maatwerk en vrij complex. De Vastelastenbond helpt je daar graag bij. Als je variabel zit, betaal je geen overstapkosten als je vertrekt bij jouw huidige leverancier. 


Waar komen deze grote verschillen in gasprijzen vandaan?

Dat er zulke verschillen zijn, is gek te noemen als je nagaat dat alle energieleveranciers op dezelfde markt inkopen. Echter heeft elke leverancier een ander inkoopbeleid. Dat heeft vooral te maken met het afdekken van bepaalde risico’s. Ze willen niet te veel voorraad inkopen en het risico lopen dat de prijzen dalen. Daarnaast hebben ze ook meer te maken met een debiteurenrisico (dat zijn klanten die niet betalen). Deze analyses worden door elke leverancier anders gemaakt.  Hierdoor zijn de marges die ze op de inkoopprijs ook anders en krijg je verschillende gasprijzen.

Wat is de huidige stand van zaken in de energiemarkt?

De energiemarkt verkeert nog steeds in crisis. Er zijn momenteel geen interessante actiecontracten beschikbaar. Wanneer er actiecontracten beschikbaar zijn, zijn deze aanbiedingen slechts korte tijd voorradig en is snel handelen vereist. De Vastelastenbond houdt deze aanbiedingen nauwlettend in de gaten en zet zoveel mogelijk klanten over wanneer er voordeel te behalen is. 


Wat is Energie Vanzelf Geregeld?

Dat is onze service waarmee we voor jou de energiemarkt in de gaten houden en je overzetten naar een energiecontract dat het beste past bij jouw specifieke situatie. We gaan verder dan het vergelijken van de geldende tarieven en onderzoeken ook de financiële gezondheid van energieleveranciers. Het afgelopen half jaar vielen zes leveranciers om. Momenteel zijn er geen aanbiedingen op de markt,  maar dat wil niet zeggen dat we stilzetten. We hebben onze klanten overgezet naar het meest voordelige variabele contract zodat ze alsnog besparen op hun energierekening. Wanneer de markt weer aantrekt, regelen we opnieuw een overstap naar een interessant actiecontract. 


Hoe zit het eigenlijk met de variabele tarieven voor elektriciteit?

De variabele tarieven van elektra moet je lezen als momentopnames die continu aan verandering onderhevig zijn. Over het algemeen liggen de prijzen voor stroom bij leveranciers wel gelijk. Momenteel liggen de elektriciteitsprijzen rond de € 0,50 per kWh. Als je gebruikmaakt van onze service Energie Vanzelf Geregeld zorgen wij ervoor dat we het beste contract voor jouw specifieke situatie regelen. We onderzoeken de leveringsvoorwaarden voor je en onderzoeken de financiële gezondheid van de energieleverancier. Dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk en stress. 
 

 

Hoe zit het met de gastoevoer uit Rusland?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de gasmarkt nog verder onder druk gezet. Rusland heeft recentelijk de gastoevoer naar Polen en Bulgarije afgesloten en levert dus veel minder gas. Deze actie heeft grote gevolgen voor Europa. Ongeveer veertig procent van het gas dat in de Europese Unie gebruikt wordt, komt uit Rusland. De afhankelijkheid van Russisch gas is dus groot en de huidige situatie treft heel Europa. Omdat Nederland sterk verbonden is met andere landen, worden wij ook hard geraakt door deze crisis (en de gaslevering). Ondertussen wordt er door het kabinet naar alternatieven gezocht. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Podcast over steengoede samenwerking consumentenorganisatie en Leukhuisje.nl

Donderdag 28 april 2022 10:19

‌Sinds deze maand is de samenwerking tussen de Vastelastenbond en Leukhuisje.nl een feit. Door de handen ineen te slaan zetten beide partijen een nóg grotere stap op het vlak van totaalontzorgin...

Lees meer
Leukhuisje.nl helpt consumenten bij de aankoop en verkoop van woningen.

Samenwerking waar je op kunt bouwen: Vastelastenbond en Leukhuisje.nl

Maandag 25 april 2022 08:15

‌De Vastelastenbond is een samenwerkingsverband aangegaan met Leukhuisje.nl dat onderdeel uitmaakt van TaxatiePro. Dankzij deze samenwerking worden consumenten begeleid bij de aankoop en verkoop ...

Lees meer
Samenwerking TaxatiePro en Vastelastenbond moet kersverse woningbezitters volledig ontzorgen.

Samenwerking TaxatiePro en Vastelastenbond staat als een huis

Vrijdag 22 april 2022 08:30

De Vastelastenbond heeft de handen ineen geslagen met TaxatiePro met als doel om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen. Als je bezig bent om alles rond te krijgen om je nieuwe ...

Lees meer
Dit jaar wordt de Vastelastenbond achttien jaar. Er is in achttien jaar veel gebeurd en deze reis is vastgelegd op een eigen geschiedenispagina.

Vastelastenbond schrijft geschiedenis: ontdek onze historie

Woensdag 20 april 2022 08:11

‌ Dit jaar wordt de Vastelastenbond officieel volwassen en staan er achttien kaarsjes op de verjaardagstaart van de consumentenorganisatie. Dat is iets wat oprichter Dirk-Jan Wolfert niet ...

Lees meer