Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiemaatschappij verdacht van miljoenenfraude prijsplafond

Maandag 08 januari 2024 09:21Frank van de Ven
De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet.

Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) wordt er volgens de Volkskrant van verdacht zich voor "vele miljoenen" verrijkt te hebben aan het prijsplafond. Energieleveranciers ontvingen in 2023 een vergoeding in verband met het prijsplafond. Wanneer de energieprijs hoger was dan dat plafond, kregen leveranciers het verschil uitgekeerd.
 
Het ministerie van Economische Zaken liet eind vorige maand weten dat één energieleverancier met "opvallende tarieven" de subsidie van het prijsplafond van dat kwartaal niet kreeg uitbetaald. Dat kwam omdat uitbetaling tot "een te hoog subsidievoorschot" zou leiden.
 
Toezichthouder ACM gaf aan dat HEM een van de drie leveranciers was die opvallend hoge prijzen vroegen. De Volkskrant geeft aan dat HEM tarieven rekende die twee keer hoger lagen dan gemiddeld in de markt. Door het prijsplafond merkten de klanten dat niet. HEM heeft duizenden huishoudens en bedrijven als klant.
 

Vergunning intrekken

Eind 2021 gingen meerdere energieleveranciers failliet. Sindsdien controleert de toezichthouder of leveranciers voldoende elektriciteit en gas hebben ingekocht om alle consumenten ook in de wintermaanden van energie te kunnen voorzien. Vorig jaar kwamen tien leveranciers onder verscherpt toezicht, waaronder HEM.
 
Vorig jaar wijzigde de ACM de vergunning voor HEM. Het bedrijf moet klanten die nog geld van het bedrijf tegoed hadden snel uitbetalen. Ook moest HEM aantonen dat de vermogenspositie is verbeterd en het financieel gezond is. Als HEM daar niet aan kan voldoen, kan ACM besluiten om de vergunning intrekken.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Winkel

Ik kan die hele energietransitie niet goed volgen .het is mij vaak onduidelijk wat te doen? wie geeft raad grt JM Winkel

Dinsdag 23 januari 2024 10:49

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Persbericht: Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Donderdag 28 december 2023 13:06

‌Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyalite...

Lees meer
In dit blog lees je in sneltreinvaart - en zeer beknopt - terug wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd. Vooral op energiegebied is er veel veranderd.

Jaaroverzicht 2023 II: Burger genegeerd, terugkeer energiecowboys en fikse bespaarkansen

Woensdag 27 december 2023 14:21

‌Terwijl de oliebollen zich nog een keertje omdraaien en de champagneglazen weer zijn afgestoft, is het tijd voor de laatste terugblik van dit jaar. In dit blog kijken we terug op de laatste 6 ...

Lees meer
Herinneringen ophalen aan het eind van het jaar onder het genot van een oliebol: in dit jaaroverzicht blikken we terug op het eerste half jaar van 2023.

Jaaroverzicht 2023 I: Ophogen opzegvergoeding, WOZ-bezwaren inperken en opkomst dynamische contracten

Woensdag 27 december 2023 11:53

‌Traditiegetrouw word je aan het einde van het jaar overspoeld met jaarlijstjes, compilaties en terugblikken. De Vastelastenbond kan niet achterblijven en kijkt terug op een bijzonder jaar. We ga...

Lees meer
De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasp

Variabele energietarieven omhoog ondanks dalende gasprijs

Dinsdag 19 december 2023 16:38

De gasprijs op de handelsmarkt (TTF) daalde de afgelopen twee maanden tijd ruim 40 procent, maar dat heeft voorlopig geen invloed op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voo...

Lees meer