Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Variabele energietarieven omhoog ondanks dalende gasprijs

Dinsdag 19 december 2023 16:38Frank van de Ven
De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasp

De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasp

De gasprijs op de handelsmarkt (TTF) daalde de afgelopen twee maanden tijd ruim 40 procent, maar dat heeft voorlopig geen invloed op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voordat mensen met een variabel tarief hun voordeel kunnen doen met de lage gasprijs. Dat heeft te maken met het inkoopbeleid van energieleveranciers stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Het is juist verstandig om nu voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat consumenten dan direct van lage tarieven profiteren.”
 
De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasprijs direct invloed heeft op variabele tarieven”, zegt Wolfert. Energieleveranciers kopen energie van tevoren in en doen dat voor een langere periode. De variabele tarieven die voor het eerste kwartaal van 2024 zijn gecommuniceerd, zijn relatief duur ingekocht. 
 
Die dure inkoopprijs zien consumenten met een variabel contract de eerste drie maanden van 2024 terug in hun energierekening. Verschillende aangekondigde variabele tarieven voor 2024  komen namelijk boven het prijsplafond uit. “Het duurt zeker tot april voordat mensen met een variabel contract profiteren van de lage gasprijs waar nu sprake van is. Mochten de energieprijzen in de tussentijd omhoog gaan, dan kan de prijs in april zelfs nog stijgen. De energietarieven lijken nu steeds verder te dalen, maar we moeten niet vergeten dat de tarieven ook weer kunnen stijgen”, zegt Wolfert.
 

Overstap biedt zekerheid

Als consumenten direct van de lage gasprijs willen profiteren, kunnen zij beter een energiecontract met vaste tarieven kiezen. “In deze contracten worden de lagere inkoopprijzen wel direct meegenomen. Wanneer de inkoopprijzen stijgen, gaan de tarieven voor vaste contracten ook omhoog. Nu zijn de tarieven nog erg laag en profiteren consumenten ook nog van de concurrentie tussen leveranciers. Om zoveel mogelijk klanten voor zich te winnen, strooien energiebedrijven met welkomstbonussen en scherpe tarieven. Dit is het moment om in te stappen en een jaar lang van lage tarieven te profiteren”, verduidelijkt Wolfert. 
 
Een overstap van een variabel energiecontract biedt zekerheid wat zeker voor mensen met een laag inkomen een prettig vooruitzicht is. “Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, omdat het prijsplafond per 2024 eindigt en de energierekening voor elk huishouden bijna 200 euro duurder wordt. Consumenten met een kleine beurs kunnen deze hoge kosten opvangen door over te stappen. Een vast energiecontract voorkomt verrassingen en is nu goedkoper.”
 

Besparing mogelijk

Huishoudens met een kleine beurs zijn gebaat bij zekerheid, omdat zij elk dubbeltje moeten omdraaien. "Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is. Een overstap is bittere noodzaak", stelt de directeur van de consumentenorganisatie.
 
Een overstap levert een besparing van bijna 700 euro op jaarbasis op. “De energiemarkt gedraagt zich ontzettend onvoorspelbaar en dat heeft invloed op de tarieven van variabele en dynamische contracten. Een overstap naar een vast energiecontract geeft zekerheid. Niet voor niets deelt toezichthouder ACM deze mening", stelt Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bi

Persbericht: Huishoudens stappen massaal over na aankondiging prijsverhoging 2024

Donderdag 21 december 2023 06:22

‌Het aantal overstappers stijgt nu de variabele energietarieven omhoog gaan en het einde van het prijsplafond in zicht is. Per 2024 stopt de steunmaatregel en worden huishoudens die een variabe...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen.

Persbericht: Driekwart van de overstappers loopt het goedkoopste energieaanbod mis

Donderdag 28 december 2023 06:54

‌Driekwart van de overstappers stapt over via de website van een energieleverancier of wordt daartoe aangespoord door een telefoontje van een energieleverancier of via deurverkoop. De energiecont...

Lees meer
Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij een grote kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is.

Overstap enige manier om hoge energierekening in bedwang te houden

Vrijdag 15 december 2023 11:53

‌Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Directeur Dirk-Jan...

Lees meer
Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik kan door een overstap van een variabel naar een vast energiecontract ruim 675 euro besparen.

Persbericht: Overstap naar vast energiecontract bespaart huishouden bijna 700 euro

Vrijdag 15 december 2023 05:15

‌Het verschil tussen een variabel energiecontract en een vast energiecontract is opgelopen tot bijna 700 euro op jaarbasis. De variabele energietarieven van verschillende energieleveranciers stij...

Lees meer