Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Energiecontract met loyaliteitsbonus erg in trek bij overstap

Donderdag 28 december 2023 13:06Frank van de Ven
Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient.

Veel overstappers kiezen voor een energiecontract met een loyaliteitsbonus. Zo’n 19 procent van alle energiecontracten wordt aangeboden in combinatie met een loyaliteitsbonus. Een loyaliteitsbonus is een korting die energieleveranciers bieden om klanten te lokken. De korting is gemiddeld 234 euro voor een jaarcontract en wordt uitgekeerd als de klant zijn of haar contract uitdient. De gemiddelde korting voor een driejarig contract is 51 euro blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond. De hoogte van de kortingen varieert per energieleverancier.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt geeft in de Energiemonitor aan dat 19 procent van de energiebedrijven een loyaliteitsbonus inzet om in de gunst te komen van potentiële klanten. De Vastelastenbond onderzocht alle energieleveranciers die een loyaliteitsbonus aanbieden bij een jaarcontract.

Er zijn dertien energieleveranciers die zo’n korting aanbieden. De laagste bonus is 100 euro en wordt aangeboden door Engie. De hoogste korting wordt door Eneco gegeven en dat is een bedrag van 320 euro. “Consumenten moeten zich niet blind staren op de hoogte van de korting, maar vooral kijken naar het maandbedrag dat zij gaan betalen. De korting ontvangen zij pas als het jaarcontract is uitgediend”, vertelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.


Loyaliteitsbonus enkel voor nieuwe klanten

Mensen die een driejarig energiecontract zoeken, krijgen ook een loyaliteitsbonus, maar deze liggen veel lager dan die van de jaarcontracten. Zes energiebedrijven bieden een korting aan bij het afsluiten van een meerjarencontract. Energiedirect.nl heeft met een bedrag van 43,33 euro de laagste korting, terwijl Oxxio met 60 euro de hoogste loyaliteitsbonus hanteert. “Consumenten doen er goed aan om de tarieven van de contracten goed te onderzoeken en te kijken naar de laagste prijs. Als dat duidelijk en inzichtelijk is, loont het pas om te kijken welke aanbieder de hoogste korting geeft”, zegt Wolfert.

De loyaliteitskorting wordt met name aangeboden aan consumenten die een nieuw energiecontract willen afsluiten, verduidelijkt Wolfert: “De loyaliteitsbonus is bedoeld om twijfelaars over de streep te trekken. Dit lokkertje is vaak alleen voorbehouden aan nieuwe klanten. Trouwe klanten betalen juist meer voor hun energierekening als hun lopende contract eindigt.”


Variabele tarieven 2024 boven prijsplafond

Wolfert adviseert mensen die nog niet zijn overgestapt en nog van een variabel contract gebruikmaken om zo snel mogelijk over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven: “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasprijs direct invloed heeft op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voordat mensen met een variabel tarief hun voordeel kunnen doen met de lage gasprijs. Dat heeft te maken met het inkoopbeleid van energieleveranciers. Het is juist verstandig om nu voor een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat consumenten dan direct van lage tarieven profiteren.”

Energieleveranciers kopen energie van tevoren in en doen dat voor een langere periode. De variabele tarieven die voor het eerste kwartaal van 2024 zijn gecommuniceerd, zijn relatief duur ingekocht. Die dure inkoopprijs zien consumenten met een variabel contract de eerste drie maanden van 2024 terug in hun energierekening. Verschillende aangekondigde variabele tarieven voor 2024  komen namelijk boven het prijsplafond uit. “De energietarieven lijken nu steeds verder te dalen, maar we moeten niet vergeten dat de tarieven ook weer kunnen stijgen”, zegt Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In dit blog lees je in sneltreinvaart - en zeer beknopt - terug wat er de afgelopen zes maanden is gebeurd. Vooral op energiegebied is er veel veranderd.

Jaaroverzicht 2023 II: Burger genegeerd, terugkeer energiecowboys en fikse bespaarkansen

Woensdag 27 december 2023 14:21

‌Terwijl de oliebollen zich nog een keertje omdraaien en de champagneglazen weer zijn afgestoft, is het tijd voor de laatste terugblik van dit jaar. In dit blog kijken we terug op de laatste 6 ...

Lees meer
Herinneringen ophalen aan het eind van het jaar onder het genot van een oliebol: in dit jaaroverzicht blikken we terug op het eerste half jaar van 2023.

Jaaroverzicht 2023 I: Ophogen opzegvergoeding, WOZ-bezwaren inperken en opkomst dynamische contracten

Woensdag 27 december 2023 11:53

‌Traditiegetrouw word je aan het einde van het jaar overspoeld met jaarlijstjes, compilaties en terugblikken. De Vastelastenbond kan niet achterblijven en kijkt terug op een bijzonder jaar. We ga...

Lees meer
De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasp

Variabele energietarieven omhoog ondanks dalende gasprijs

Dinsdag 19 december 2023 16:38

De gasprijs op de handelsmarkt (TTF) daalde de afgelopen twee maanden tijd ruim 40 procent, maar dat heeft voorlopig geen invloed op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voo...

Lees meer
Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bi

Persbericht: Huishoudens stappen massaal over na aankondiging prijsverhoging 2024

Donderdag 21 december 2023 06:22

‌Het aantal overstappers stijgt nu de variabele energietarieven omhoog gaan en het einde van het prijsplafond in zicht is. Per 2024 stopt de steunmaatregel en worden huishoudens die een variabe...

Lees meer