Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Jaaroverzicht 2023 I: Ophogen opzegvergoeding, WOZ-bezwaren inperken en opkomst dynamische contracten

Woensdag 27 december 2023 11:53Frank van de Ven
Herinneringen ophalen aan het eind van het jaar onder het genot van een oliebol: in dit jaaroverzicht blikken we terug op het eerste half jaar van 2023.

Herinneringen ophalen aan het eind van het jaar onder het genot van een oliebol: in dit jaaroverzicht blikken we terug op het eerste half jaar van 2023.

Traditiegetrouw word je aan het einde van het jaar overspoeld met jaarlijstjes, compilaties en terugblikken. De Vastelastenbond kan niet achterblijven en kijkt terug op een bijzonder jaar. We gaan in sneltreinvaart door 2023 en staan stil bij de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de eerste helft van het jaar.


1. ACM wil opzegvergoeding verhogen (januari)

Om de concurrentie in de energiemarkt aan te wakkeren, kondigt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt aan om de opzegvergoeding te verhogen. De verhoging van deze vergoeding – in de volksmond ‘overstapboete genoemd -  moet overstappen minder aantrekkelijk maken voor consumenten. De beoogde deadline is 1 april, maar die wordt niet gehaald. Uiteindelijk wordt deze opzegvergoeding pas 1 juni ingevoerd.

Door de hoge inkoopprijzen van gas durven energiebedrijven begin 2023 nog geen contracten met een vaste looptijd en vaststaande tarieven aan te bieden. Als consumenten elders een goedkoper aanbod zagen, konden ze na het betalen van een relatief lage boete snel overstappen. Een vertrekkende klant levert een flinke kostenpost op, omdat een energiebedrijf met duur ingekochte energie achterblijft. De boete ving die inkoopkosten niet op en daardoor besloten energiebedrijven geen vaste contracten aan te bieden. Daardoor zat half Nederland noodgedwongen op een variabel tarief.


2. 67 procent WOZ-bezwaren gedaan uit onduidelijkheid (februari)

Uit een enquête van de Vastelastenbond blijkt dat 67 procent van alle WOZ-bezwaren is ingediend, omdat burgers meer duidelijkheid willen over de gemaakte waardebepaling. Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren werd gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde.

Circa 25 procent van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte. Ruim 7 procent gaf aan geen vertrouwen te hebben in de overheid en besloot uit principe bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling. In 2023 schoot het aantal ingediende WOZ-bezwaren de lucht in en dat kwam onder meer omdat deze met 17 procent steeg.

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bureaus wordt ingediend. Deze bezwaren zouden gemeenten ‘op kosten jagen’. De Vastelastenbond is geen voorstander van deze maatregelen, omdat burgers hun recht op rechtsbescherming wordt ontnomen. Directeur Dirk-Jan Wolfert: "In plaats van maatregelen te treffen tegen bureaus die consumenten bijstaan, zou de politiek energie moeten steken in het herstellen van het vertrouwen dat burgers zijn kwijtgeraakt”, besluit de directeur.

3. Jort Kelder schakelt de Vastelastenbond in (maart)

Tv-maker Jort Kelder heeft een recreatiewoning op Terschelling waarvoor hij vier keer zoveel ozb-belasting moet betalen als eilandbewoners. Daarnaast mag Kelder als bezitter van een tweede woning een forse Forensentaks van circa 1.300 euro ophoesten en loopt hij een korting op een bootreis mis en krijgt hij geen ontheffing om op het strand te rijden. Eilandbewoners profiteren daar wel van. De tv-maker wilde weten hoe het zit en schakelde de hulp van de Vastelastenbond in.

Ons advies was om bezwaar te maken: “Je kunt het taxatierapport opvragen bij de gemeente. Als je het niet eens bent met hun berekening kun je bezwaar maken.”
 
Onze partner Previcus Vastgoed dook ook in de zaak. Het kan zijn dat de gemeente Terschelling een recreatiewoning als niet-woning ziet en dus een hoger tarief hanteert, stelt operationeel directeur Bas van der Wielen:  “Wellicht dat Terschelling, net als andere gemeenten, wil voorkomen dat buitenstaanders vastgoed opkopen om te verhuren en dus een andere belasting heffen voor mensen die een tweede woning verhuren op het eiland.”
 

4. Ruim 100.000 huishoudens vragen noodsteun aan (april)

Ruim 100.0000 huishoudens schreven het Tijdelijk Noodfonds Energie aan, omdat ze hun torenhoge energierekening niet meer konden betalen. Dit noodfonds helpt mensen met een lager inkomen om hun hoge energierekening te betalen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een initiatief van een aantal grote energiemaatschappijen en het Rijk.

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening konden tot 1 mei een aanvraag indienen bij het fonds. Volgend jaar heropent dit noodfonds dat tijdelijk gesloten is. In januari 2024 kunnen mensen weer een aanvraag indienen.
 

5. Premie van de autoverzekering stijgt (mei)

Sinds mei 2023 is de premie van de autoverzekering gemiddeld 82 euro duurder geworden dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is een stijging van circa acht procent, hoewel de hoogte van de premies per verzekeraar wel uiteenloopt. Volgens verzekeringsadviseur Amber van Beers heeft de prijsstijging te maken met onder andere het stijgende aantal schademeldingen: “Dat komt onder andere door de toenemende drukte in het verkeer, maar ook omdat er steeds meer mensen met hun smartphone achter het stuur zitten en daardoor minder alert zijn.”

Naast meer onoplettende verkeersdeelnemers zorgt ook de steeds geavanceerde apparatuur in auto’s voor hogere kosten. “Als je vroeger je bumper eraf reed, ging het om blikschade. Tegenwoordig zit er een camera of andere elektronica in je bumper en loopt de schadelast op. Vroeger kostte het vervangen van je bumper de helft minder van wat je nu voor de reparatiekosten betaalt”, verduidelijkt Van Beers.

Gelukkig zijn er manieren om op de premiestijging in te spelen en je maandlasten te verlagen: “Je kunt goed in de gaten houden wat de waarde van je auto is en je verzekering daarop aanpassen. Een andere optie is om je vrijwillig eigen risico op te hogen, waardoor je jouw premie drukt.”

6. Afsluiten dynamisch energiecontract vereist inzicht (juni)

In juni pleiten we voor de invoering van een verplichte waarschuwing bij het afsluiten van dynamische energiecontracten. Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar zulke energiecontracten, maar zijn onvoldoende op de hoogte van de nadelen van deze contracten. Deze energiecontracten kunnen financieel risicovol zijn. Directeur Dirk-Jan Wolfert pleit voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen: “Een dynamisch contract is vergelijkbaar met het hebben van aandelen en daardoor een risicovol product.”

De balans kan in de grillige energiemarkt snel omslaan en tot grote financiële problemen leiden. Wolfert is bang dat veel consumenten daar onvoldoende bij stilstaan: “Mensen die met aandelen aan de slag gaan, worden gewaarschuwd voor de gevaren daarvan. Het is een risicovol product en zo moeten dynamische contracten ook behandeld worden. Een disclaimer is alvast een eerste stap. Niet voor niets nam D66 ons advies over."

Lees hier het tweede deel van ons jaaroverzicht.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De klantenservice van consumentenorganisatie de Vastelastenbond krijgt regelmatig de vraag waarom het niet verstandiger is om een variabel contract aan te houden nu de gasprijs daalt. “Het is een misverstand om te denken dat de dalende gasp

Variabele energietarieven omhoog ondanks dalende gasprijs

Dinsdag 19 december 2023 16:38

De gasprijs op de handelsmarkt (TTF) daalde de afgelopen twee maanden tijd ruim 40 procent, maar dat heeft voorlopig geen invloed op de variabele tarieven. Het duurt zeker tot april volgend jaar voo...

Lees meer
Steeds meer huishoudens kiezen eieren voor hun geld en stappen over van een variabel naar een vast contract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond juicht deze ontwikkeling toe: “Een overstap kan op jaarbasis een besparing van bi

Persbericht: Huishoudens stappen massaal over na aankondiging prijsverhoging 2024

Donderdag 21 december 2023 06:22

‌Het aantal overstappers stijgt nu de variabele energietarieven omhoog gaan en het einde van het prijsplafond in zicht is. Per 2024 stopt de steunmaatregel en worden huishoudens die een variabe...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond stelt dat consumenten “honderden euro’s” laten liggen door niet via prijsvergelijkers over te stappen.

Persbericht: Driekwart van de overstappers loopt het goedkoopste energieaanbod mis

Donderdag 28 december 2023 06:54

‌Driekwart van de overstappers stapt over via de website van een energieleverancier of wordt daartoe aangespoord door een telefoontje van een energieleverancier of via deurverkoop. De energiecont...

Lees meer
Wanneer mensen nu niet in actie komen en variabel blijven, lopen zij een grote kans om dieper in de energiearmoede te belanden. Dat is een scenario dat absoluut niet wenselijk is.

Overstap enige manier om hoge energierekening in bedwang te houden

Vrijdag 15 december 2023 11:53

‌Mensen met lage inkomens krijgen een lastig 2024 voor de kiezen, maar zij kunnen de hoge kosten opvangen door over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven. Directeur Dirk-Jan...

Lees meer