Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Energienota nog altijd onduidelijk

Donderdag 09 februari 2017 13:34Margot Boesveld

 

Elke maand betaalt u een maandelijks voorschot voor uw elektra en gasverbruik. Na 12 maanden is de energieleverancier verplicht om u een 'jaaropgave' te sturen. Op deze jaarrekening wordt berekend of het voorschot dat u heeft betaalt voldoende was voor uw daadwerkelijke elektra en gas verbruik. Elk jaar komt in het nieuws dat de energierekening onduidelijk is. Hoe kan u uw jaarrekening controleren?

De Vastelastenbond ontvangt ook dit jaar veel verzoeken om de jaarnota te controleren. Op deze pagina leest u een paar tips om uw jaarrekening zelf te kunnen controleren. Komt u er niet uit? Neem contact op met onze adviseurs, wij staan u graag te woord: 040-7200200. U kunt ook uw jaarrekening insturen/uploaden via het contactformulier.

Jaarrekening energie controleren

 1. Controleer uw tarieven per kWh en per M³: Komen de tarieven op uw jaarrekening overeen met uw offerte/overeenkomst?
 2. Controleer het verbruik waar de nota op gebaseerd is. Een handige tip is om zelf ook uw begin en eind meterstanden te noteren. Zodat u kunt controleren of de energieleverancier het juiste verbruik afrekent. Het gaat namelijk nog wel eens mis in het Centrale Register waar de meterstanden worden bijgehouden.
 3. Is de afgesproken korting verwerkt? In veel gevallen worden kortingen na een periode van 12 maanden uitbetaald. Dat betekent dat dit ook op uw jaarrekening vermeld moet staan en u nog recht heeft op deze korting.
 4. Staat de heffingskorting/vermindering energiebelasting op de jaarrekening? Iedereen heeft recht op de korting. Ook wanneer u 0 kWh verbruik, heeft u recht op deze vermindering. In 2017 is deze vermindering € 373,33 per huishouden.
 5. Controleer de lengte van de leveringsperiode waarover u moet betalen. Dit wordt vaak aangeduid met ‘aantal dagen’.  Zowel de kosten als de heffingskorting/vermindering energiebelasting moet evenredig naar het aantal dagen worden berekend.
 6. Zonnepanelen? Extra goed opletten:
  1. Worden de zonnepanelen op de rekening vermeld?
  2. Wordt het juiste tarief gehandhaafd?
  3. Wanneer u meer opwekt dan u verbruikt, staat uw verbruik dan als negatief aangegeven?
  4. Wordt de heffingskorting/vermindering energiebelasting toegepast?
    
 7. Neem contact op met uw leverancier bij vragen. Ze zijn er niet voor niets en moeten u de energierekening goed kunnen toelichten. Klopt er iets niet? Vraag een correctie aan. 

5 tot 10% jaarnota's klopt niet

Afgelopen week bracht VEH het nieuws dat in 5 tot 10 procent van de gevallen de energierekening niet klopt. VEH pleit dan ook voor een standaardisatie van de rekening, zodat consumenten goed kunnen vergelijken en begrijpen. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) pleit al jaren voor een transparantie energierekening. Echter tot een standaardisatie is het tot op heden nog niet van gekomen. Onlangs is de ACM een onderzoek gestart om te controleren of energieleveranciers dezelfde gegevens gebruiken op hun offertes, contracten én nota's. De verwachting is dat dit onderzoek over enkele maanden gereed is. 

Overige berichten

7 feiten en fabels over de energierekening 

Mijn energierekening klopt niet. Waar ligt dat aan? 

Alles over de energierekening

 

 

Bron: VEH, ACM en eigen bronnen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over