“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

7 feiten en fabels energiemarkt en energierekening

Maandag 24 oktober 2016 10:46Margot Boesveld

 

Veel consumenten hebben moeite met de energiemarkt. Vaak weten ze niet welke informatie betrouwbaar en/of onafhankelijk is. De Vastelastenbond rekent af met deze onduidelijkheid en geeft duidelijkheid over de onderstaande stellingen: 

Stelling

    Feit of fabel?

1. Een correctiefactor op stroom bestaat niet

    FEIT

2. Als energieprijzen dalen hoef je niet over te stappen

    FABEL

3. Overstappen in de wintermaanden is niet slim

    FABEL

4. Je verbruikt 80% van jouw gasverbruik in de winter

    FEIT

5. Variabel tarief is voordelig

    FABEL

6. Terugleveren werkt bij elke leverancier anders

    FABEL

7. Een welkomstpremie is altijd aantrekkelijk

    FABEL

1. Een correctiefactor op stroom bestaat niet. (feit)

Een correctiefactor op het gasverbruik is normaal, omdat de verbrandingswaarde van gas kan verschillen. Een correctiefactor op stroom bestaat niet en hoort dan ook niet op de energierekening thuis. Stroom is namelijk stroom, het hele jaar door. Voormalig energieleverancier E.ON maakte een aantal jaren terug de fout om een correctiefactor voor stroom te verwerken op de jaarafrekening van ruim 2.500 klanten.

2. Als energieprijzen dalen hoef je niet over te stappen. (fabel)

Dat de energieprijzen dalen betekent dat het voordeliger wordt. Afgelopen juli zijn de energietarieven gedaald. Het betrof de variabele tarieven. Dat betekent dat je met een onbepaalde tijd contract (variabele tarieven) je er enkele tientjes op vooruit ging. Echter er zijn áltijd contracten die nog goedkoper zijn (daarvan dalen de prijzen ook). Je kunt het beste kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven. Met een scherp contract via de Vastelastenbond kun je nog 300 euro extra besparen. 

3. Overstappen in de wintermaanden is niet slim (fabel)

Als je teveel betaalt is overstappen altijd slim. Het is echter afhankelijk van wanneer je de jaarnota heb gehad of jemoet bij betalen of niet. Het zit namelijk zo: In de winter verbruik je veel energie en in de zomer verbruik je weinig energie. Toch betaal je het gehele jaar hetzelfde maandelijkse termijnbedrag. Dit is een gemiddeld bedrag. Feitelijk gezien betaal je in de zomer te veel en in de winter te weinig. Op de jaarnota wordt alles met elkaar verrekend. Heb je in Oktober de jaarnota ontvangen en stap je in Maart over (na 5 maanden), dan moet je de wintermaanden waarin je veel verbruikt en weinig betaalt in één keer afrekenen. Je krijgt dan een hoge jaarafrekening, waarop je zult moeten bijbetalen. Echter de volgende nota valt lager uit, omdat je dan met name de zomermaanden afrekent. Per saldo betaal je dus niet meer, maar zijn de kosten op een andere manier verdeeld. Je moet hiervoor dus wel een buffer hebben om de hogere kosten op te kunnen vangen. Stap je aan het einde van je contract over dan loop je hier niet tegen aan.

4. 80% van je gas verbruik je in de winter (feit)

In de winter wordt significant meer gas verbruikt dan in de zomer. In de zomer hoef je uiteraard jouw woning niet te verwarmen. In de wintermaanden (Oktober t/m Maart) verbruik je 80% van je totale gasverbruik. In April t/m September verbruik je de overige 20% van jetotale gasverbruik. Zorg er dus voor dat je een scherp gastarief hebt. Twee derde van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas en 80% daarvan gaat je het komende half jaar verbruiken.

5. Variabel tarief is voordelig (fabel)

Veel mensen denken dat een variabel tarief gunstig is, net als bij de hypotheekrente. Echter variabele energietarieven behoren tot de duurste energietarieven in de energiemarkt. Bijna 60% van de Nederlandse huishoudens betaalt variabele tarieven en betaalt dus onnodig veel.

6. Terugleveren van stroom (via zonnepanelen) werkt bij elke leverancier anders (fabel)

Met zonnepanelen kun je stroom opwekken. De stroom die je opwekt, verbruik je eerst zelf. Verbruik je op een bepaald moment niet alle stroom die je opwekt, dan lever je deze stroom terug aan het netwerk. Andere mensen nemen uw stroom weer af. 

Alles wat je teruglevert wordt geregistreerd door de energiemeter in je meterkast. De teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die je verbruikt. Dit noemen we salderen.

Voorbeeld: Je hebt zonnepanelen die 2.000 kWh per jaar opwekken. 1.000 kWh verbruik je direct zelf en de overige 1.000 kWh lever je terug aan het netwerk. Deze 1.000 kWh mag je salderen. Stel je verbruikt 3.000 kWh stroom per jaar, dan mag je 1.000 kWh salderen en hoef je uiteindelijk nog maar 2.000 kWh af te rekenen (3.000 kWh – 1.000 kWh = 2.000 kWh).

Energieleveranciers zijn verplicht om tot 5.000 KWh te salderen. Het tarief inclusief energiebelasting en BTW wordt verrekend/gesaldeerd. Dus als je € 0,22 (inclusief BTW en energiebelasting) betaalt voor een kWh, dan krijg je dat ook terug voor de kWh’s die je terug levert. 

7. Een welkomstpremie (cashback) is altijd aantrekkelijk (fabel)

Nee, het gaat uiteindelijk om wat je onder aan de streep moet betalen. Heb je een hoog verbruik, dan kan het juist verstandiger zijn om naar de tarieven per kWh en m3 te kijken. Sommige leveranciers kiezen er bewust voor om geen welkomstpremies te geven. Greenchoice is daar een voorbeeld van. Zij kiezen voor lage (actie)tarieven voor gas en stroom. Omdat de tarieven lager zijn, kan het termijnbedrag lager uitvallen dan bij een leverancier met een hoge welkomstpremie. Ook zijn er energieleveranciers die én een  hoge welkomstpremie geven én een aantrekkelijk actietarief bieden. Kortom: kijk altijd naar jouw persoonlijke situatie, laat je niet gek maken door hoge cashbacks, maar reken altijd uit wat onder aan de streep het voordeligst is. Of beter nog: Laat ons je energiezaken regelen, zodat je hier zelf niet meer over na hoeft te denken.


Ben jij de dupe van hoge een jaarrekening? Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op! We geven je graag een duidelijk en correct antwoord. 

Dit artikel is geschreven door: Dirk-Jan Wolfert, oprichter Vereniging de Vastelastenbond.

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over