Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Elke maand betaalt u voor stroom en gas. De hoogte van uw termijnbedrag heeft te maken met uw verwachte energieverbruik. Maar u betaalt niet alleen voor de levering. Ook de belasting en transportkosten worden door u betaald.

De Vastelastenbond geeft antwoord op deze vragen:

 1. Hoe is uw energierekening opgebouwd?
 2. Waarom moet u nooit maandbedragen vergelijken?
 3. Hoe wordt een termijnbedrag bepaald?
 4. Zijn er verschillen per leverancier?
 5. Hoeveel procent gaat er naar de overheid?

 

1. Hoe is uw energierekening opgebouwd?

De prijs van energie is een optelsom van meerdere kosten. De Vastelastenbond zet ze voor u op een rijtje:

Variabele leveringskosten: Dat zijn de kosten voor de hoeveelheid geleverde stoom (KWh) en gas (m3). U betaalt per gebruikte kWh en m3 een bepaald tarief. Dit is per energieleverancier verschillend.

Vaste leveringskosten: U betaalt per maand ook een vast bedrag aan uw leverancier voor de levering van stroom en gas. Deze kosten verschillen per leverancier. (van € 1,99 tot €14,- per product per maand).

Netbeheerkosten: Dit betaalt u voor het transport van energie. Uw leverancier draagt deze kosten af aan de netwerkbeheerder. Deze kosten betaalt u dus indirect aan uw netwerkbeheerder. Deze kosten zijn ongeacht uw energieleverancier gelijk. Weten wie uw netbeheerder is of benieuwd naar de kosten? Klik hier

Overheidsheffingen of belasting: zoals BTW, energiebelasting en andere heffingen. Deze betaalt u aan uw leverancier en uw energieleverancier draagt dit af aan de overheid.

2. Waarom moet u nooit maandbedragen vergelijken?

Omdat niet alle leveranciers alle kosten meenemen in een voorschotbedrag. Dat maakt het vergelijken moeilijk en niet correct. Wanneer u een vergelijking maakt op basis van het maandelijkse voorschotbedrag kan het zijn dat u van beide partijen niet álle kosten heeft meegenomen, waardoor u een vertekend beeld krijgt.  

In het verleden bleek zelfs dat 6 van de 10 aanbieders het verzuimt om de netwerkkosten mee te nemen in het voorschotbedrag. Wanneer u een vergelijking voor uw energiekosten maakt, moet u naar de (levering)tarieven van de leverancier en niet naar het voorschotbedrag. Zorg er daarnaast voor dat u álle kosten mee neemt om een correcte vergelijking te maken. De kosten die per leverancier verschillen zijn:

- leveringstarief per kWh
- leveringstarief per m3
- vastrecht gas per maand
- vastrecht stroom per maand

Wilt u hulp bij het maken van een correcte vergelijking? Neem dan contact op met Vereniging de Vastelastenbond: 040-7200200

3. Hoe wordt een termijnbedrag bepaald?

Met termijnbedrag wordt het maandelijkse voorschotbedrag bedoeld. De hoogte van uw termijnbedrag heeft te maken met uw verwachte energieverbruik. Energieleveranciers berekenen dit door te kijken naar uw verbruik in voorgaande jaren. Meestal vijf jaar.  Ook is het maandtarief afhankelijk van uw contractvorm en eventuele veranderingen in de energieprijs (bijvoorbeeld de verhoging van de energiebelasting).

Voorschotbedrag klopt niet? Of correctie aanvragen?

Het kan zijn dat het verbruik dat voor de berekening wordt gebruikt niet (meer) correct is. Dit komt meestal doordat:

 • U de nieuwe bewoner bent op het adres en de gezinssituatie van de vorige bewoner anders was.
 • U isolerende maatregelen heeft uit laten voeren of zonnepanelen heeft laten plaatsen.
 • Het een strenge winter is geweest.

U kunt uw voorschotbedrag aan (laten) passen door uw energieleverancier. Sommige leveranciers hanteren de regel dat het maximaal met 10% verlaagd mag worden.  

Tip van de Vastelastenbond: Staat uw huis een periode leeg of te koop? Betaal dan niet onnodig te veel! U kunt bij veel leveranciers uw maandelijkse voorschotbedrag verlagen naar een leegstandbedrag.

4. Zijn er verschillen per leverancier?

Ja! Er zijn ontzettend veel verschillen per leverancier. Elke energieleverancier vaak vele verschillende contractvormen met andere tarieven en voorwaarden. Hierdoor kan het lastig zijn om een goede vergelijking te maken. Daarnaast zijn er contracten met vaste prijzen en contracten met variabele prijzen.

Tip van de Vastelastenbond: Houdt het bij de basis en de feiten. Trap niet in aanbiedingen met cadeaus.

5. Hoeveel procent gaat er naar de belasting?

Ongeveer 45% van uw energierekening bestaat uit belastingen. Deze belastingen bestaan uit:

 • Energiebelasting: afhankelijk van uw verbruik
 • 21% BTW
 • ODE (Opslag Duurzame Energie)

Overzicht energiebelastingen 2016 voor stroom

Verbruik

ODE (per kWh)

Energiebelasting (per kWh)

1-10.000 kWh

0,0068

0,1219

10.001 –  50.000 kWh

0,0085

0,0605

Overzicht energiebelastingen 2016 voor gas

Verbruik

ODE (per m3)

Energiebelasting (per m3)

1-170.000 m3

0,01367

0,3045

170.000 – 1 miljoen

0,00508

0,0841

Voor aardgas en elektriciteit zijn afzonderlijke tarieven vastgesteld. De hoogte van deze tarieven hangt af van de hoeveelheden aardgas en elektriciteit die u aan de verbruiker levert. Voor aardgas voor verwarming in de tuinbouw geldt een verlaagd tarief.

Belastingvermindering energiebelasting | Heffingskorting

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte. Daarom wordt de energiebelasting verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie (zoals een huis of kantoor). In 2016 is dit € 376,08

Een passend contract kiezen

U kunt het beste kiezen voor een contract met een vaste looptijd en een vast tarief. Dan schat de energieleverancier vooraf in hoeveel energie u gaat verbruiken. Na 12 maanden wordt er een jaarrekening gestuurd om te kijken of het verwachtte verbruik overeenkomt met wat u daadwerkelijk heeft verbruikt.

Stijgende en dalende energietarieven

De energieprijs veranderd. Dit hangt af van vraag en aanbod en de economische verwachtingen. Is er wereldwijd meer stroom en gas nodig, of dreigt er een tekort? Dan stijgen de prijzen. Andersom geldt ook: als er weinig vraag is naar stroom en gas of is er een overproductie, dan dalen de prijzen.  Energieleveranciers kunnen dat goedkoper inkopen en daardoor betaalt u ook minder. Er is ook een verschil in variabele tarieven en vaste tarieven en wanneer deze prijsstijgingen worden doorgevoerd in de prijs voor de consument.

Elk jaar overstappen loont het meest 

Op dit moment (september 2016) is een éénjarig vast contract het voordeligst is. Vereniging de Vastelastenbond speelt hier op in met de Switch Service. Veel consumenten vergeten namelijk de einddatum van het contract in de gaten te houden of zien door de hoeveelheid contractvormen door de bomen het bos niet meer. Door elk jaar automatisch over te stappen naar een nieuwe leverancier profiteer u telkens weer van grote kortingen.

Borg of waarborgsom betalen?

Wanneer u een overeenkomst voor uw energie afsluit, bekijkt uw nieuwe leverancier of u een  ‘risicoklant’ bent. De energieleveranciers controleren, middels een kredietcheck, of u in het verleden betalingsproblemen heeft gehad of geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De leverancier doet dit wanneer u bijvoorbeeld door de netbeheerder bent afgesloten of u bijvoorbeeld naar een wijk verhuist waar veel ‘risicoklanten’ woonachtig zijn. Staan uw gegevens in de database, dan wordt u meegenomen in de kredietcheck en moet u een waarborgsom betalen aan de energieleverancier.

Hoe hoog is de borg?

De hoogte van de borg is per energieleverancier anders. Bij sommige energieleveranciers staat dit vast, maar het kan ook zijn dat het afhangt van het product dat u kiest. De Vastelastenbond zet de borgsom van alle leveranciers voor u op een rij. Bij alle leveranciers kunt u spoedaanvraag doen ( in geval van voorkomen afsluiting), behalve bij BudgetEnergie.

Leverancier

Hoogte borg per product

Totaal (stroom & gas)

OXXIO

€ 400,-

€ 800,-

Eneco

€ 400,-

€ 800,-

MAIN Energie

€ 500,-

€ 1000,-

Huismerk Energie

€ 350,-

€ 700,-

Greenchoice

€ 200,-

€ 400,-

Anode Energie

€ 500,-

€ 1000,-

Engie Energie

€ 450,-

€ 900,-

Essent

€ 350,-

€ 700,-

Budget Energie

€ 400,-

€ 800,-

Nuon

n.v.t.

€ 575,-

Qurrent

€ 400,-

€ 800,-

E.ON

Vanaf € 400,-

Vanaf € 800,-

NL Energie

Maandbedrag i.p.v. borg

n.v.t.

*fouten onder voorbehoud. Controleer altijd de hoogte van de borgsom bij uw leverancier

Terugkrijgen borg

De borg krijgt u in de meeste gevallen pas terug aan het einde van u energiecontract. Dat verschilt echter per energieleverancier. Wanneer u uw energierekeningen of maandelijkse voorschot gedurende de contractperiode netjes op tijd hebt betaald dan stort de energieleverancier de borg automatisch terug.

Gerelateerde artikelen

Jaarnota

Mijn energienota klopt niet. Hoe kan ik dit controleren?