Als u het gevoel heeft dat uw energierekening niet klopt dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat u een voorgaand jaar geld terugkreeg of dat u wellicht het voorschotbedrag heeft verhoogd en toch nog bij moet betalen. Lees nu hoe u uw energienota kunt controleren en hoe u deze kan laten aanpassen.

1. Controleren of de energienota klopt

1. Het eerste wat u moet doen is de meterstanden op de nota controleren. Is de beginmeterstand gelijk aan de meterstand van de vorige jaarnota? Als dit niet het geval is, neem dan contact op met uw energieleverancier om een correctie* aan te vragen.

2. Indien de meterstanden kloppen, controleer dan de energietarieven. Zijn dit de afgesproken energietarieven? Kijk dan naar de kale leveringstarieven (excl. BTW, ODE en energiebelasting). Elk jaar stijgt namelijk de energiebelasting en ODE. Hierdoor kan uw jaarnota afwijken. 

3. Indien u voor het tweede jaar klant bent bij een leverancier waarbij u middels een actieaanbieding of energieveiling bent gekomen dan betaalt u het tweede jaar fors meer. Hiermee proberen ze de kosten uit het eerste jaar terug te verdienen. In dit geval kunt u het beste kiezen voor een aanbieding met doorlopende korting, zoals de Energie Vanzelf Geregeld.

4. Vraag een correctie aan. Heeft u de oorzaak gevonden? Neem dan contact op met uw energieleverancier om de situatie uit te leggen en een correctie aan te vragen. Elke leverancier heeft hier een procedure voor. Dit neemt ca. 4 weken in beslag. U ontvangt een nieuwe nota. 

5. Indien de meterstanden en het verbruik kloppen dan klopt de nota ook. Controleer in dat geval of het verbruik op de laatste jaarnota hoger is dan in voorgaande jaren. Is het verbruik hoger dan in voorgaande jaren lees dan verder.

Indien u een groot bedrag moet bijbetalen op uw energierekening dan kunt u daarvoor in de meeste gevallen een betalingsregeling treffen met uw energieleverancier.

Toename verbruik

Mijn verbruik is toegenomen. Waar kan dit aan liggen?  De toename van het verbruik kan een aantal oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken leest u hier.

Persoonlijke situatie

De persoonlijke- of gezinssituatie heeft een grote invloed op uw energieverbruik. Bent u bijvoorbeeld minder gaan werken en bent u meer thuis dan neemt het verbruik toe. Of is er iemand bij u komen wonen of heeft u een kindje gekregen. Al deze situaties hebben invloed op uw verbruik. Indien u of uw medebewoners meer thuis zijn, wordt het huis meer verwarmt. Daarnaast gebruikt u meer licht en/of apparatuur (tv, computer, radio, et cetera).

Bedenk goed wat u het afgelopen jaar heeft aangeschaft. Denk ook aan de tuin, zolder, schuur, et cetera. Een vijverfontijn, tropisch aquarium, airconditioner, waterbed, oude droger/koelkast/vriezer, straalkachel zijn zaken waar u wellicht niet meteen aan denkt, maar deze apparaten kunnen wel een hoog verbruik hebben.

Heeft u onlangs nieuwe apparatuur aangeschaft? Houdt er dan rekening mee dat dit invloed heeft op uw energiekosten. Bij nieuwe apparatuur kunt u kijken naar het energielabel. Energielabel A (of A++/A+++) is het meest zuinig en G is het minst zuinig. Daarnaast wordt ook op de sticker vermeld wat het apparaat per jaar aan KWh verbruikt.

Oude apparatuur kan veel energie verbruiken. Heeft u bijvoorbeeld een oude koelkast gekregen? Dan kan uw energierekening fors hoger worden. Vroeger werd er veel minder rekening gehouden met de zuinigheid van een apparaat. Door de stijgende energieprijzen is dit pas belangrijk geworden. Daarnaast kan het apparaat kapot zijn gegaan. In een oude koelkast zit vloeistof die er voor zorgt dat de koelkast koel blijft. Als deze vloeistof (in de loop der jaren) minder is geworden, zal de motor blijven draaien om de koelkast koel te houden.

Verandering woning

Het type woning heeft een grote invloed op het energieverbruik. Een appartement heeft een lager gasverbruik omdat er vaak boven en onder, links en rechts ook mensen wonen (geen koude muren), hierdoor is het gasverbruik aanzienlijk lager dan bij een vrijstaand huis (aan alle kanten koude muren). Ook de oppervlakte van een woning is bepalend voor het energieverbruik. In een kleinere woning wonen over het algemeen minder mensen, er kan minder apparatuur staan en is er minder verlichting (nodig).

Koude winter

Het grootste gedeelte van de kosten maakt u in de winter. De kachel staat hoger waardoor u meer gas verbruikt. Is het kouder dan zet u de verwarming nog wat hoger en verbruikt u dus meer. Ook andere apparaten worden vaker gebruikt als het koud is. Zo stijgen dus ook de kosten en valt uw rekening hoger uit.

Isolatie woning

In een goed geïsoleerde woning wordt minder energie verbruikt. Maatregelen die zorgen voor een lager verbruik zijn:

 • Dubbel glas (HR++)
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • CV installatie (HR++)
 • Oude apparatuur vervangen voor A++ of A+++ apparaten

Wat zijn de grootverbruikers in huis?

De grote verbruikers in huis zijn met name apparatuur die verwarmen:

 • CV
 • Droger
 • Straalkachel
 • Waterbed
 • Vloerverwarming
 • Elektrische boiler
 • Tuinvijverpomp
 • Tropisch aquarium
 • Wasmachine
 • Vaatwasser
 • Grote TV
 • Amerikaanse koelkast
 • Oude (of kapotte) vriezer of koelkast

* Correctie: bij een correctie neemt uw huidige leverancier contact op met de netbeheerder indien er een schatting of een fout is gemaakt met de meterstanden. Er wordt in dat geval door de netbeheerder een nieuwe stand berekend. De energieleverancier maakt op basis van die meterstand een nieuwe nota op. Dit proces duurt ongeveer één maand.

Vragen over de energierekening
Met vragen over uw energierekening kunt u ook bij de Vastelastenbond terecht. Wij helpen u graag bij vragen of problemen. U kunt ons bereiken op: 040-7200200.