Bespaar op Energierekening

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Door over te stappen van energieleverancier

Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

€360,- p.j

Meer informatie

Mijn energienota klopt niet. Hoe kan ik dit controleren?

Als je het gevoel heeft dat jouw energierekening niet klopt dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat je een voorgaand jaar geld terugkreeg en nu ineens moet bijbetalen. Soms zie je dat een voorschotbedrag is verhoogd en toch nog bij moet betalen. Soms maakt de energieleverancier een fout. Maar het kan ook zijn dat je verbruik (voornamelijk door een verandering in woonsituatie) is toegenomen en de rekening, hoe vervelend ook, klopt. 

Kortom. Het is verstandig om de energierekening te begrijpen en te achterhalen waar de 'fout' vandaan komt. Lees nu hoe je jouw energienota kan controleren en hoe je een correctienota kan aanvragen. 

1. Zo kun jouw energienota controleren | Stap voor stap.

1. Meterstanden. Het eerste wat je moet doen is de meterstanden op de nota controleren. Is de beginmeterstand gelijk aan de meterstand van de vorige jaarnota? Als dit niet het geval is, neem dan contact op met jouw energieleverancier om een correctie aan te vragen.

2. Juiste energietarief? Indien de meterstanden kloppen, controleer dan de energietarieven. Zijn dit de afgesproken energieprijzen? Vergelijk de prijzen (op de energierekening heet dit leveringstarief per kwh en leveringstarief per m3) op je bevestiging met de prijzen op de energienota.

Let op! Kijk naar de kale leveringstarieven (exclusief de BTW, ODE en energiebelasting). Elk jaar verandert de energiebelasting en ODE. Hierdoor kan jouw jaarnota afwijken. 

3. Tweede jaar klant? Ander tarief. Indien jevoor het tweede jaar klant bent bij een leverancier waarbij je middels een actieaanbieding of energieveiling bent gekomen dan betaal je het tweede jaar fors meer. Hiermee proberen ze de kosten uit het eerste jaar terug te verdienen. In dit geval kun je het beste kiezen voor een aanbieding met doorlopende korting, zoals de Energie Vanzelf Geregeld.

4. Vraag een correctie aan. Heb je de oorzaak gevonden en klopt je energierekening niet? Neem dan contact op met jouw energieleverancier om de situatie uit te leggen en een correctie aan te vragen. Elke leverancier heeft hier een procedure voor. Dit neemt ca. 4 weken in beslag. Je ontvangt een nieuwe nota. 

5. Indien de meterstanden en het verbruik kloppen dan klopt de nota ook. Controleer in dat geval of het verbruik op de laatste jaarnota hoger is dan in voorgaande jaren. Is het verbruik hoger dan in voorgaande jaren lees dan verder.

Indien je een groot bedrag moet bijbetalen op jouw energierekening dan kun je daarvoor in de meeste gevallen een betalingsregeling treffen met jouw energieleverancier.

Toename verbruik en je energierekening klopt wel

Mijn verbruik is toegenomen. Waar kan dit aan liggen?  De toename van het verbruik kan een aantal oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken leest u hier.

Stroomverbruik en gasverbruik en je persoonlijke situatie

De persoonlijke- of gezinssituatie heeft een grote invloed op jouw energieverbruik. Ben je bijvoorbeeld minder gaan werken en ben je meer thuis dan neemt het verbruik toe. Of is er iemand bij je komen wonen of is er een gezinsuitbreiding. Al deze situaties hebben invloed op het stroomverbruik. Want je gebruikt meer licht en/of apparatuur (tv, computer, radio, et cetera).

Bedenk goed wat je het afgelopen jaar heeft aangeschaft. Denk ook aan de tuin, zolder, schuur, et cetera. Een vijverfontijn, tropisch aquarium, airconditioner, waterbed, oude droger/koelkast/vriezer, straalkachel zijn zaken waar je wellicht niet meteen aan denkt, maar deze apparaten kunnen wel echte stroomslurpers zijn. Bij nieuwe apparatuur kun je kijken naar het energielabel. Energielabel A (of A++/A+++) is het meest zuinig en G is het minst zuinig. Daarnaast wordt ook op de sticker vermeld wat het apparaat per jaar aan KWh verbruikt.

Oude apparatuur kan veel energie verbruiken. Heb je bijvoorbeeld een oude koelkast gekregen? Dan kan uw energierekening fors hoger worden. Vroeger werd er veel minder rekening gehouden met de zuinigheid van een apparaat. Door de stijgende energieprijzen is dit pas belangrijk geworden. Daarnaast kan het apparaat kapot zijn gegaan. In een oude koelkast zit vloeistof die er voor zorgt dat de koelkast koel blijft. Als deze vloeistof (in de loop der jaren) minder is geworden, zal de motor blijven draaien om de koelkast koel te houden.

Verandering type woning

Het type woning heeft een grote invloed op het energieverbruik. Een appartement heeft een lager gasverbruik omdat er vaak boven en onder, links en rechts ook mensen wonen (geen koude muren), hierdoor is het gasverbruik aanzienlijk lager dan bij een vrijstaand huis (aan alle kanten koude muren). Ook de oppervlakte van een woning is bepalend voor het energieverbruik. In een kleinere woning wonen over het algemeen minder mensen, er kan minder apparatuur staan en is er minder verlichting (nodig).

Koude winter of zachte winter heeft groot effect op energierekening

Het grootste gedeelte van de kosten maak je in de winter. De kachel staat hoger waardoor je gasverbruik stijgt. Is het kouder dan zet je de verwarming nog wat hoger en verbruikt u dus meer. Ook andere apparaten worden vaker gebruikt als het koud is. Zo stijgen dus ook de kosten en valt jouw rekening hoger uit.

Isolatie woning

In een goed geïsoleerde woning wordt minder energie verbruikt. Maatregelen die zorgen voor een lager verbruik zijn:

  • Dubbel glas (HR++)
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • CV installatie (HR++)
  • Oude apparatuur vervangen voor A++ of A+++ apparaten

Wat zijn de grootverbruikers in huis?

De grote verbruikers in huis zijn met name apparatuur die verwarmen:

  • CV
  • Droger
  • Straalkachel
  • Waterbed
  • Vloerverwarming
  • Elektrische boiler
  • Tuinvijverpomp
  • Tropisch aquarium
  • Wasmachine
  • Vaatwasser
  • Grote TV
  • Amerikaanse koelkast
  • Oude (of kapotte) vriezer of koelkast