Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Europese Unie bestempelt gas en kernenergie voortaan als groen

Woensdag 06 juli 2022 16:20Frank van de Ven
De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen.

De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen.

De Europese Unie (EU) bestempelt het gebruik van aardgas en kernenergie voortaan als duurzaam. Beide brandstoffen krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat voor beleggers en investeerders als gids dient. Tegenstanders in het Europees Parlement zijn uiteraard ‘not amused’ maar wisten geen meerderheid te krijgen om tegen de plannen  te stemmen.
 

 
 
De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen. Deze centrales zijn erg klimaatonvriendelijk maar zolang er onvoldoende duurzame energiebronnen beschikbaar zijn, maakt de EU er nog gebruik van. Door kernenergie en gas tijdelijk van een groen label te voorzien, wil de Europese Commissie de rol van kolencentrales terugdringen.

Tegenstanders zijn hier niet gelukkig mee omdat zij vinden dat deze actie de overgang naar zonne- en windenergie verder vertraagt. Ook zijn zij van mening dat verdere investeringen in gas en kernenergie zonde van het geld is. Wat hen betreft kunnen verdere investeringen beter in meer duurzame alternatieven gestopt worden. Uiteindelijk kregen de tegenstanders niet genoeg gelijkgestemden mee.
 

 

Minderheid tegen gebruik gas en kernenergie

Slechts 278 Europarlementariërs stemden tegen de plannen, terwijl er 353 nodig waren om het nieuwe classificatiesysteem tegen te houden. De regeringen van de EU-landen krijgen nog de kans om een streep door die zogeheten taxonomie te trekken, maar de kans op een andere uitslag is nagenoeg nihil.

Nederland en de meeste andere lidstaten hebben namelijk hun steun voor het plan al uitgesproken. Het behalen van een meerderheid is erg moeilijk geworden voor Europarlementariërs die liever duurzame energie promoten. Teleurgestelde tegenstanders vestigen hun hoop op de Europese rechter. Oostenrijk en Luxemburg hebben al aangekondigd de nieuwe taxonomie aan te vechten.
 
 
 

Energietransitie

 
Als energie uit gas- en kerncentrales geen groen stempel had gekregen, kon dat betekenen dat investeerders en beleggers zoals banken en pensioenfondsen hun interesse in deze brandstoffen verloren. Door het groene label wordt nu juist de interesse in aardgas en kernenergie vergroot.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op goed op hun gasverbruik te te letten.

Energiecrisis: Duitsland roept burgers op tot zuinig gasverbruik

Maandag 04 juli 2022 16:00

‌ Onze Oosterburen zijn druk bezig om zich voor te bereiden op een escalatie van de huidige energiecrisis. De Duitse regering houdt er namelijk rekening mee dat de Nordstream 1-pijpleiding...

Lees meer
Gasunie investeert tot 2030 tussen de drie en vier miljard euro in de ontwikkeling van waterstoftechnologie en -netwerken.

Gasunie gaat landelijk waterstofnetwerk aanleggen en beheren

Donderdag 30 juni 2022 09:29

‌ Gasunie maakt zich sterk voor duurzame energiesystemen en legt een landelijk transportnetwerk voor waterstof aan. Het transport, de opslag en de import van de waterstof worden ook door het...

Lees meer
De Vastelastenbond adviseert consumenten om de overspannen markt van zonnepanelen even te negeren en juist nu voor woningisolatie te kiezen. Je voorkomt wachtrijen.

PERSBERICHT: Vastelastenbond: ‘Zomer 2022: Woningisolatie, slimmere verduurzaming dan zonnepanelen’

Dinsdag 28 juni 2022 07:04

De energiecrisis zal flink verergeren per 1 juli aanstaande want dan maken energieleveranciers hun nieuwe, veel hogere tarieven bekend. De overheid stimuleert woningverduurzaming met btw-verlagi...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar besparingsmogelijkheden. Zo is woningisolatie een mooie manier om op je energierekening te besparen.

Podcast gaat dieper in op huidige situatie energiemarkt

Zaterdag 25 juni 2022 16:37

‌ ‌ De energiemarkt verkeert in een diepe crisis en voorlopig lijkt het einde nog lang niet in zicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert ziet geen verbetering op korte termijn laat hij in de tie...

Lees meer