Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

PERSBERICHT: Vastelastenbond: ‘Zomer 2022: Woningisolatie, slimmere verduurzaming dan zonnepanelen’

Dinsdag 28 juni 2022 07:04Frank van de Ven
De Vastelastenbond adviseert consumenten om de overspannen markt van zonnepanelen even te negeren en juist nu voor woningisolatie te kiezen. Je voorkomt wachtrijen.

De Vastelastenbond adviseert consumenten om de overspannen markt van zonnepanelen even te negeren en juist nu voor woningisolatie te kiezen. Je voorkomt wachtrijen.

De energiecrisis zal flink verergeren per 1 juli aanstaande want dan maken energieleveranciers hun nieuwe, veel hogere tarieven bekend. De overheid stimuleert woningverduurzaming met btw-verlagingen en subsidies maar dat heeft nog niet het gewenste effect. Fabrikanten van zonnepanelen kunnen de overweldigende vraag niet meer aan en de levertijden zijn verdrievoudigd. Daarnaast is er sprake van personeelstekorten waardoor lange wachtrijen zijn ontstaan. De Vastelastenbond adviseert om juist nu voor woningisolatie te kiezen. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie: “Veel consumenten zijn door het warme weer bezig met zonnepanelen maar die systemen worden door de lange levertijden niet op tijd geleverd. Dit is dus hét moment om over woningisolatie na te denken.”
 

 
 
 
  • Vraag naar zonnepanelen groter dan het aanbod
  • Leveranciers zonnepanelen kampen met materiaalschaarste én personeelstekort
  • Nu voor isolatie kiezen om in wintermaanden energierekening te verlagen
     
     

 
Door de stijgende energietarieven kiezen steeds meer consumenten voor woningverduurzaming. De afgelopen jaren wonnen zonnepanelen aan populariteit. Naar schatting beschikt bijna één op de vier woningen in Nederland over deze energiebesparende maatregelen. Nederland is op Australië na het land met de meeste zonnepanelen per inwoner. Er is een run op deze energiebesparende maatregelen ontstaan. Sterker nog: de vraag is groter dan het aanbod . “Er is in deze markt sprake van materiaalschaarste”, verduidelijkt Wolfert. “Er zijn op korte termijn geen zonnepanelen meer te leveren. Daarnaast kampen veel leveranciers met personeelstekorten. Wanneer je nu zonnepanelen aanvraagt, worden deze systemen door de extreem grote vraag pas na de zomer geplaatst. Dit jaar profiteer je niet meer optimaal van je net geïnstalleerde panelen.”
 

Wolfert ziet voorlopig geen verbetering in de huidige situatie in de zonnepanelenmarkt. De consumentenorganisatie wijst klanten op de voordelen van woningisolatie. “ Isolatie is een goede manier om de energierekening te verlagen. Spouwmuur en dakisolatie leveren over het algemeen het meeste voordeel op. In de wintermaanden blijft de warmte langer in de woning hangen terwijl tijdens de warme zomermaanden koele lucht langer behouden blijft. Dat scheelt in de stookkosten”, stelt de directeur van de Vastelastenbond. Wolfert raadt consumenten aan om juist nu voor isolatie te kiezen.
 

Geen wachtrijen

Om wachtrijen te voorkomen, is het verstandig om nu de woning te isoleren. “Als men nu de woning laat isoleren, worden de stookkosten gereduceerd tijdens koude maanden en juist dán voelen we de hoge energieprijzen het meest. Juist omdat veel consumenten nu niet met isolatie bezig zijn, is dit hét moment bij uitstek om een isolatie-expert te raadplegen. Er zijn geen wachtrijen”, stelt Wolfert.
 

Een ander groot voordeel om voor woningisolatie te kiezen, is omdat deze verduurzamingsvorm vanuit de overheid wordt gestimuleerd. “Sinds januari dit jaar kunnen woningbezitters onder voorwaarden dertig procent subsidie krijgen als zij hun koophuis isoleren. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing ( ISDE ) kunnen zij een vergoeding aanvragen voor twee of meerdere isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en de plaatsing van dubbelglas, HR glas of triple glas. Deze vergoeding geldt alleen als deze maatregelen binnen hetzelfde kalenderjaar worden doorgevoerd.”
 

Eerste stap woningverduurzaming

Isolatie is vaak de beste eerste stap naar woningverduurzaming. “Wanneer consumenten overwegen om een warmtepomp aan te schaffen, is het zaak dat de woning goed geïsoleerd is. Het heeft weinig zin om een dure installatie aan te schaffen als blijkt dat het huis warmte verliest omdat er bijvoorbeeld geen spouwmuur- of vloerisolatie aanwezig is”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar besparingsmogelijkheden. Zo is woningisolatie een mooie manier om op je energierekening te besparen.

Podcast gaat dieper in op huidige situatie energiemarkt

Zaterdag 25 juni 2022 16:37

‌ ‌ De energiemarkt verkeert in een diepe crisis en voorlopig lijkt het einde nog lang niet in zicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert ziet geen verbetering op korte termijn laat hij in de tie...

Lees meer
De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Energieleveranciers moeten duidelijk kunnen uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen.

ACM vraagt energieleveranciers om transparantie over btw-verlaging

Donderdag 23 juni 2022 11:30

‌ Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energieleveranciers consumenten duidelijk uitleggen hoe ze de tijdelijke verlaging van de belasting op aardgas, elektriciteit ...

Lees meer
Om de hoge inkoopprijzen op te vangen, voeren energiebedrijven steeds vaker tariefwijzigingen door. Dit blijkt uit onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Energiemonitor 2022: Helft Nederlandse huishoudens heeft variabel contract

Woensdag 22 juni 2022 13:44

‌ ‌ De helft van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract en zoals het er nu naar uitziet blijft dat voorlopig ook zo. Er zijn weinig tot geen vaste contracten beschikbaar. Dit...

Lees meer
Begin deze maand maakte het kabinet bekend dat het nieuwe gasboringen wil laten uitvoeren ten noorden van Schiermonnikoog.

Honderden wetenschappers raden gasboringen Noordzee af

Donderdag 16 juni 2022 10:01

‌Ruim 423 wetenschappers doen een oproep aan de Nederlandse regering om af te zien van gasboringen in de Noordzee. De onderzoekers zijn aangesloten bij Scientists for Future NL en Scientist Reb...

Lees meer