Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energiecrisis: Duitsland roept burgers op tot zuinig gasverbruik

Maandag 04 juli 2022 16:00Frank van de Ven
Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op goed op hun gasverbruik te te letten.

Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op goed op hun gasverbruik te te letten.

Onze Oosterburen zijn druk bezig om zich voor te bereiden op een escalatie van de huidige energiecrisis. De Duitse regering houdt er namelijk rekening mee dat de Nordstream 1-pijpleiding deze maand wordt afgesloten door Rusland waardoor de gasvoorraad stokt. Op 11 juli worden er onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd maar wat er na die opknapbeurt gebeurt, blijft voorlopig gissen. Rusland draait de gaskraan steeds verder dicht.
 

 
 
Directeur Klaus Müller van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, roept Duitse huishoudens op hun cv-ketels te laten controleren. Het doel van deze oproep is om het gasverbruik te verlagen. Er wordt door de directeur al voorzichtig gesproken over rantsoenering: “Als het op rantsoenering aankomt, zullen we eerst de industriële consumptie moeten verminderen. Ik garandeer je dat we er alles aan zullen doen om te voorkomen dat particuliere huishoudens zonder gas komen te zitten.”

Als gerantsoeneerd moet worden, zullen huishoudens het meest ontzien worden. Het proces start bij de industrie, verklaart Müller. Dit betekent dat bedrijven dit najaar serieus rekening moet houden met een (tijdelijke) afkoppeling van het gas- en stroomnet. De Duitse regering raadt grote en kleinere bedrijven aan om zo snel mogelijk extra noodaggregaten te installeren zodat ze voorbereid zijn om perioden van uitval van stroom te overbruggen.


Prioritering gasverbruik

Müller en zijn team hebben al een indeling van categorieën en sectoren gemaakt die straks prioriteit moeten krijgen, mocht er een gastekort ontstaan. "We kunnen niet elk bedrijf classificeren als systeemrelevant. Zwembaden zijn duidelijk niet kritisch en het maken van chocoladekoekjes ook niet”, verduidelijkt de directeur.

Gaslevering aan huishoudens en ziekenhuizen wordt wel als belangrijk beschouwd. Ook de vervaardiging van papier krijgt prioriteit, omdat papier nodig is voor het maken van bijvoorbeeld verpakkingen van medicijnen en het drukken van kranten. "Persvrijheid is een belangrijk recht. In een noodsituatie zou er extreem veel vraag naar informatie zijn."
 

 

Podcast energiecrisis

 
Ook in Nederland hebben we te maken met de gevolgen van de steeds erger wordende energiecrisis. In de podcast ‘Onderaan de Streep’ deelt Dirk-Jan Wolfert zijn visie over de toekomst. De directeur van de Vastelastenbond vertelt wat ons te wachten staat en wat we zelf kunnen doen om op deze crisis in te spelen. In de tiende aflevering van deze podcastreeks hoor je het antwoord.

Geen zin om te luisteren? Er is ook een aantal blogs geschreven over deze thematiek. We hebben een drieluik neergepend over de werking van de energiemarkt. In deze blogs lees je meer over de totstandkoming van de crisis, wat de huidige stand van zaken is en hoe de Vastelastenbond de toekomst ziet.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gasunie investeert tot 2030 tussen de drie en vier miljard euro in de ontwikkeling van waterstoftechnologie en -netwerken.

Gasunie gaat landelijk waterstofnetwerk aanleggen en beheren

Donderdag 30 juni 2022 09:29

‌ Gasunie maakt zich sterk voor duurzame energiesystemen en legt een landelijk transportnetwerk voor waterstof aan. Het transport, de opslag en de import van de waterstof worden ook door het...

Lees meer
De Vastelastenbond adviseert consumenten om de overspannen markt van zonnepanelen even te negeren en juist nu voor woningisolatie te kiezen. Je voorkomt wachtrijen.

PERSBERICHT: Vastelastenbond: ‘Zomer 2022: Woningisolatie, slimmere verduurzaming dan zonnepanelen’

Dinsdag 28 juni 2022 07:04

De energiecrisis zal flink verergeren per 1 juli aanstaande want dan maken energieleveranciers hun nieuwe, veel hogere tarieven bekend. De overheid stimuleert woningverduurzaming met btw-verlagi...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt consumenten bij hun zoektocht naar besparingsmogelijkheden. Zo is woningisolatie een mooie manier om op je energierekening te besparen.

Podcast gaat dieper in op huidige situatie energiemarkt

Zaterdag 25 juni 2022 16:37

‌ ‌ De energiemarkt verkeert in een diepe crisis en voorlopig lijkt het einde nog lang niet in zicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert ziet geen verbetering op korte termijn laat hij in de tie...

Lees meer
De btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd. Energieleveranciers moeten duidelijk kunnen uitleggen hoe zij de btw-verlaging in deze periode verrekenen.

ACM vraagt energieleveranciers om transparantie over btw-verlaging

Donderdag 23 juni 2022 11:30

‌ Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energieleveranciers consumenten duidelijk uitleggen hoe ze de tijdelijke verlaging van de belasting op aardgas, elektriciteit ...

Lees meer