Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Financiële veranderingen die invloed hebben op je vaste lasten

Woensdag 30 juni 2021 16:24Margot Boesveld
Ga je er op vooruit of op achteruit? Je leest de nieuwe regels per 1 juli hier

Ga je er op vooruit of op achteruit? Je leest de nieuwe regels per 1 juli hier

Wat verandert er allemaal op 1 juli 2021 en welke invloed heeft het op je financiële situatie?

Traditiegetrouw is 1 juli een jaarlijks moment dat veel nieuwe, regels en prijzen ingaan. De Vastelastenbond maakt een overzicht van de belangrijkste veranderingen voor jouw portemonnee. 

Geen ongewenste verkooptelefoontjes meer: De nieuwe telecommunicatiewet die per 1 juli ingaat. Er dat is niet alles. Er gaan nog meer regels rondom de vaste lasten veranderen vanaf 1 juli 2021. 

Minimumloon en AOW omhoog

Goed nieuws voor de werkenden met het minimumloon. AOW-ers krijgen vanaf 1 juli 2021: € 1226,- per maand. Dat is een stijging van 8 euro. Het wettelijk minimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar met bijna 17 euro omhoog naar 1.701,80 euro. Ook als je jonger dan  21 jaar bent ga je er iets op vooruit. Het minimumjeugdloon gaat namelijk ook omhoog.  Hoeveel dat is, is afhankelijk van je leeftijd.

(sociale) huurprijs per 1 juli 2021

De huur van sociale huurwoningen mag dit jaar niet worden verhoogd. Dit geldt tot en met 30 juni 2022. De maximale huurverhoging in de vrije sector is dit jaar 2,4 procent.

Energiekosten stijgen per 1 juli

We gaan meer betalen voor stroom en gas. Hoeveel is afhankelijk van het type contract dat je hebt en hoeveel je daadwerkelijk verbruikt. Al eerdere nieuwsberichten gaven de bizarre stijging van de gasprijs aan. De meeste consumenten zullen dat pas echt merken als ze de jaarrekening ontvangen.  Dit zal bij ruim 44 procent het geval zijn. Een ander energie gerelateerde veranderingen is het signaal verdwijnt. Dat betekent dat 1 miljoen huishoudens met een oude energiemeter vanaf 1 juli geen gebruik meer maken van het nachttarief voor energie.

Tip: Voorkom verrassingen en controleer je energiecontract, of verhoog voor de zekerheid je voorschotbedrag.

KNP verhoogt tarieven voor internet

KPN en XS4all verhogen de tarieven. Zoals elk jaar wordt ook dit jaar als reden de investeringen in netwerken en diensten gegeven. Bij XS4all is de prijswijziging met een 1 a 2 euro aan de brave kant. De prijsttijging van KPN varieert van 1,23 tot 7,50, afhankelijk van de hoeveelheid MB's dat je hebt, oftwel de snelheid van je internetverbinding. 

Telecomwet

De grootste verandering is dat je vooraf goedkeuring moet hebben gegeven dat je gebeld mag worden. Een soort opt-in-model. Hierdoor mag telemarketing niet gebeuren, tenzij die persoon daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Voorheen werkten telemarketing bureaus nog met het bel me niet register. Wat je eingelijk kan zien als een opt-out systeem. In de praktijk betekent dit dat je altijd ongevraagd telefonisch mag worden benaderd, behalve als je in het Bel-Me-Niet-Register staat. Per 1 juli gaat dit dus veranderen. 

Dat betekent een einde aan koude aquisitie voor telemarketing bureaus. Daar was vorig jaar nog veel ophef over in o.a. Radar en bij de ACM. 

Andere financiële veranderingen vanaf 1 juli 2021

 • Verplicht statiegeldlogo: Vanaf 1 juli mogen producenten geen flesjes meer maken zonder statiegeldlogo.
   
 • Supermarkten en slijterijen mogen met ingang van 1 juli niet langer meer dan 25 procent korting geven bij de verkoop van alcohol. Dat is één van de regels in de nieuwe Alcoholwet die donderdag de Drank en Horecawet (DHW) vervangt.
   
 • Uitstel taxatie woning: Het nieuwe model Taxatierapport Woonruimte 2021. de software werkt nog niet naar behoren. Daardoor is besloten het uit te stellen naar 1 oktober 2021
 • Cadeaubonnen zijn voortaan minimaal twee jaar geldig vanaf het moment van uitgifte.
   
 • Het saldo waarover je rente moet betalen, wordt steeds wat verlaagd naar 100.000 euro. Dat was 250.000 euro ( ASN, ING, Knab, Rabobank, Regiobank, Van Lanschot en SNS)
   
 • Consumenten moeten op alle online aankopen boven de 22 euro van buiten de Europese Unie btw betalen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Vakantiegeld 2021 valt lager uit, terwijl de prijzen van vakanties stijgen

Vakantiegeld is dit jaar voor modale inkomens lager

Dinsdag 11 mei 2021 08:23

‌Vakantiegeld 2021:  Het vakantiegeld valt dit jaar voor de mensen die gemiddeld drie keer meer verdienen dan modaal fors lager uit, berekende loonstrookjesverwerker ADP. Dat komt door aan...

Lees meer
Hoogtepunt huizenprijzen betekent dieptepunt voor huizenmarkt

Huizenprijs in jaar tijd met bijna 15 procent omhoog, sterkste stijging in 20 jaar

Donderdag 15 april 2021 13:20

‌ De regionale verschillen qua prijsontwikkelingen zijn groot. Zo zijn met name in Noord-Nederland de huizenprijzen flink gestegen. In de gemeente Opsterland in Friesland en de regio Zuidwest Dre...

Lees meer
Tanken, kleren kopen en energierekening zijn duurder geworden. Voeding daarentegen goedkoper

Energie, kleding en benzine maken het dagelijks leven duurder

Donderdag 08 april 2021 10:28

‌We betalen meer voor kleding, energie en bezine. Het dagelijks leven is in de afgelopen maand bijna 2 procent duurder geworden ten opzichte van een jaar eerder. De inflatie kwam in maart uit o...

Lees meer
SGR gaat uitbetaling reisvouchers registreren

Reisvoucher verlopen? Meld je bij het garantiefonds.

Vrijdag 12 maart 2021 12:24

‌Reisvouchers 16 maart 2020 zorgen voor kopzorgen. Op 16 maart vorig jaar begonnen reisbureaus met het verstrekken van de tegoedbonnen voor pakketreizen die niet doorgingen. Er staat in totaal ...

Lees meer