Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Foutje bedankt! Eneco moet miljoenen terugbetalen door ‘typfout’

Donderdag 03 augustus 2023 16:52Frank van de Ven
Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Een woordvoerder van het energiebedrijf laat weten dat het om een

Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Een woordvoerder van het energiebedrijf laat weten dat het om een

Eneco moet 2,4 miljoen euro terugbetalen, omdat dit bedrag ten onterechte was verdiend door een verzwegen typfout bij een beursorder. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzocht de transactie en bracht de vreemde transactie aan het licht. Een woordvoerder van Eneco laat weten dat het om een "ongelukkige fout" in een "hectische periode" gaat.
 
De fout werd 7 maart 2022 op de gasbeurs gemaakt door Eneco Energy Trade (EET), het handelshuis van de energiemaatschappij. Uit het onderzoek van de ACM blijkt dat EET de typfout wel direct zelf ontdekte, maar vervolgens geen actie ondernam.
 
De gasmarkt was op 7 maart 2022 erg chaotisch vanwege de Russische inval in Oekraïne en slecht gevulde voorraden. Een beurshandelaar van EET had op 7 maart 2022 een nul te veel getypt, waardoor Gasunie Transport Services (GTS), de beheerder van het landelijk gaswerk in Nederland, tien keer te veel betaalde. De transactie leverde Eneco een winst van 2,4 miljoen op. GTS moest in korte tijd extra gas inkopen om te zorgen dat de hoeveelheid gas in het netwerk in balans bleef.
 

Fout erkennen afdoende

EET betaalt nu het ten onrechte ontvangen bedrag terug aan GTS, die dit vervolgens uitkeert aan de partijen die er toen voor hebben betaald. Het indienen van een order waarmee een onjuist of misleidend prijssignaal wordt gegeven, valt onder de definitie van marktmanipulatie.

Hoewel Eneco de fout meteen ontdekte en niet besloot te melden, komt het bedrijf er toch zonder boete van af. "Eneco heeft de fout erkend en beterschap beloofd. De gedupeerde partijen worden gecompenseerd. Voor ons is dat voldoende", laat een ACM-woordvoerder weten.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Netbeheerder Alliander geeft aan dat er 3.300 klachten over de teruglevering van zonnestroom binnenkwamen dit jaar.

Netbeheerder Alliander overspoeld door klachtenregen over zonnestroom

Donderdag 03 augustus 2023 09:35

‌Naast bedrijven hebben ook consumenten last van een niet goed werkende energietransitie. Dat houdt in mensen hun opgewekte zonnestroom tijdelijk niet kunnen terugleveren aan het stroomnet. Net...

Lees meer
De interesse in lng ebt weg, maar de kans is groot dat dit verandert als de wintermaanden aanbreken.

Interesse in invoer lng gigantisch gekelderd

Woensdag 02 augustus 2023 09:26

‌De Europese invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) is tot het laagste niveau sinds november 2021 gezakt. Vorig jaar steeg de gasimport nog enorm, omdat Rusland de gaskraan naar Europa stee...

Lees meer
Energieleveranciers zijn verplicht om consumenten en andere kleinverbruikers binnen zes weken na afloop van hun contract hun afrekening te sturen. Dat gebeurt nog te weinig.

Toezichthouder: 'Een derde van alle energiebedrijven stuurt afrekening te laat'

Maandag 31 juli 2023 15:47

‌Veel energiebedrijven gaan de fout in met het versturen van de eind- en jaarafrekening aan klanten stelt Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder meldt dat één op de drie ...

Lees meer
Het uitzoeken van een goed energiecontract kost behoorlijk wat tijd en energie. Met onze tien tips helpen we je alvast op weg!

Met dit stappenplan scoor jij het beste contract dat op de energiemarkt te vinden is

Maandag 21 augustus 2023 08:56

‌Het goed regelen van een nieuw energiecontract vraagt om aandacht. Je wilt namelijk een contract met gunstige tarieven bij een betrouwbare leverancier met een goede servicegraad. Daarnaast wil...

Lees meer