Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Hollandse zuinigheid reden voor duurzaam gedrag

Zondag 28 oktober 2018 13:50Margot Boesveld
kostenbesparing reden duurzaam gedrag

kostenbesparing reden duurzaam gedrag

Portemonnee belangrijkste prikkel

Een meerderheid van de bevolking is zich ervan bewust dat het klimaat en het energieverbruik problemen zijn. Hoe energiebewust gedragen Nederlanders zich? Wat is reden voor milieubewust gedrag? Is dat de kostenbesparing of het milieu? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat Hollandse zuinigheid belangrijker is dan het bijdragen aan een beter milieu. Hetzelfde geldt voor het bewust bezig zijn met het eigen energieverbruik.

Ruim de helft van de mensen zegt enigszins bewust bezig te zijn met het eigen energiegebruik, iets meer dan een derde deel meent echter dat zij heel bewust hiermee bezig zijn. Minder dan 10% is niet zo bewust en 2% is helemaal niet bewust hiermee bezig. Bijna 90 procent van de bevolking is dus bewust bezig met het eigen energiegebruik. Op dit punt zijn er weinig verschillen tussen bevolkingsgroepen. Mannen en vrouwen zeggen even vaak bewust hiermee bezig te zijn. Leeftijd is het meest onderscheidend: 72 procent van de 18- tot 25-jarigen zegt milieubewust bezig te zijn, en ruim 90 procent van de 45-plussers.


Kostenbesparing is belangrijkste reden

Zo staat driekwart van de Nederlanders positief tegenover het stimuleren van duurzame energie. Echter de ruime meerderheid van de mensen die vaak of altijd energiebewust gedrag vertonen, doen dat vooral vanwege de kosten. De oplader uit het stopcontact halen zodra telefoon of tablet geladen is, doet de helft om kosten te besparen, nog geen derde deel doet het omdat het beter is voor het milieu, ruim een vijfde deel doet het om een andere reden. Het licht uitdoen in kamers waar niemand is en het sluiten van ramen en deuren in een kamer waar de verwarming aanstaat, doet twee derde van de bevolking om kosten te besparen. Vrouwen geven iets vaker het milieu als reden noemen. Leeftijd, herkomst, en de samenstelling van het huishouden spelen nagenoeg geen rol. Wel rapporteren lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen vaker dan de hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen dat hun milieubewust gedrag gestuurd wordt door kostenbesparing.

Goedkoop is belangrijker dan het milieu

Wanneer het over het eigen energieverbruik gaat, vindt bijna drie kwart het belangrijk dat dit goedkoop en milieuvriendelijk is. Verder vindt 16% het belangrijker dat het verbruik goedkoop is. Een minder groot percentage, namelijk 12% vindt het belangrijker dat het milieuvriendelijk is.

Regeerakkoord en klimaatverdrag

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2050 een volledig duurzame energievoorziening te hebben in Nederland. In het Regeerakkoord (Rijksoverheid, 2017) zijn, in het voetspoor van het klimaatverdrag van Parijs, talrijke maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent gedaald is. Op 10 juli 2018 is dit beleid in gang gezet. Tot nu toe draagt Nederland binnen de EU nog weinig bij aan het gebruik van hernieuwbare energie: het bungelt met slechts 6 procent van alle verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen onderaan de EU-lijst (CBS, 2018). Een volledig duurzame energievoorziening lijkt dus nog ver weg.

Bron: CBS 2018

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

huis isoleren en vochtproblemen

Waarom jouw huis isoleren? Feiten en Fabels over vochtproblemen

Woensdag 14 oktober 2020 11:18

Er bestaan nogal wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (waarbij de luchtlaag tussen twee muren gevuld wordt) zijn sommige mensen bang voor vochtproblemen. Die&nbs...

Lees meer
Uitstel klimaatakkoord

Uitstel klimaatakkoord lijkt onvermijdelijk

Donderdag 04 oktober 2018 09:55

De coalitiepartijen lijken het op korte termijn niet eens te worden over een Nederlands klimaatakkoord. De partijen zijn het nog niet eens over de te nemen maatregelen en de verdeling van de kosten. H...

Lees meer
Huurwoning energietransitie.

Energietransitie en huurwoning

Vrijdag 11 september 2020 09:38

Huurwoningen in Nederland zullen de komende tientallen jaren verder verduurzaamd worden. Dit is de wens van de overheid die wil voldoen aan de afspraken van het wereldwijde klimaatakkoord uit 2015. ...

Lees meer
opleiding warmtepompmonteur

Opleiding warmtepompmonteur nieuwe stap naar gasloos wonen

Woensdag 05 september 2018 11:41

Nederland maakt zich aan de hand van de overheid en milieuorganisaties op voor een grote energietransitie. Een belangrijke stap hierbij is gasloos wonen. Het beste alternatief hiervoor is volgens de o...

Lees meer