Er zijn nog wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (dan vullen ze de luchtlaag tussen twee muren) is men 'bang' voor vochtproblemen. Dat is jammer, want als isolatie goed is aangebracht en je goed ventileert, is dat helemaal niet het geval. We helpen graag nog een aantal fabeltjes de wereld uit.
De meest voorkomende vragen die we over isolatie krijgen. We geven je wat meer uitleg over isolatie.
1. De meeste warmte gaat verloren door het dak |
FABEL |
2. Als ik alles heb geïsoleerd, kan ik kleinere CV ketel aanschaffen |
FABEL |
3. Parels zijn beter dan Wol |
FABEL |
4. Het huidige isolatiemateriaal kan verzakken |
FABEL |
5. Isolatie blokkeert de natuurlijke ventilatie en zorgt voor vochtproblemen |
FABEL |
Dat is niet helemaal correct. Het klopt dat warme lucht opstijgt en verloren gaat (convectie). Over het algemeen wordt aangenomen dat, omdat het dak vaak het grootste oppervlak van de woning is, daar de meeste warmte verloren gaat. Omdat de woonkamer over het algemeen de grootste verwarmde ruimte is (niet veel mensen verwarmen de hele dag de 1e verdieping of de zolder) en de wanden en de muren vaak de zwakke plekken zijn gaat juist via de woonkamer en de (spouw)muren de meeste warmte verloren.
Het klopt dat er minder capaciteit nodig kan zijn om jouw woning goed te verwarmen. Echter zorgt de CV ketel naast de verwarming ook voor warm tapwater en een warme douche. Daarom gaat de regel niet helemaal op, want het waterverbruik zal niet (drastisch) afnemen wanneer je je huis isoleert.
Er wordt gedacht en gezegd dat parels een betere isolatiewaarde hebben dan wol. Dat is niet het geval, maar wordt vaak verteld door bedrijven die alleen gebruik maken van het isolatiemateriaal parels. Parels zijn vaak sneller te verwerken, wat voor het isolatiebedrijf voordelig is, omdat de grooste kostenpost van isoleren de personeelskosten zijn. Parels en wol hebben nagenoeg dezelfde isolatiewaarde. Wol is goedkoper en in 85% van de gevallen inzetbaar. Parels zijn wel handiger als het een zeer kleine ruimte betreft.
Bij huizen die rond 1970 zijn geïsoleerd, kon inderdaad het materiaal verzakken wat zeer nadelig kan zijn. Dat komt omdat in de beginfase van spouwmuurisolatie andere materialen (glaswolvlokken) en technieken werden gebruikt. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. De technieken waren minder geavanceerd en er werd minder nauwkeurig gekeken naar zaken zoals vochtophopingen. Hierdoor kon/kan materiaal verzakken. Onderaan de muren ontstaat hierdoor een ophoping van oud isolatiemateriaal (koudebrug) wat vochtproblemen met zich meebrengt. Een oplossing hiervoor is om door middel van perslucht bovenin, het oude materiaal onderaan uit de muur te zuigen en af te voeren. Daarna kan de ruimte opnieuw geïsoleerd worden. Net als het plaatsen van spouwmuurisolatie is dit een redelijk snel en schoon proces.
De vochtigheidsgraad in een woning wordt voornamelijk bepaald door de mate van ventilatie en heeft met de huidige isolatiewijze niets te maken. Daarnaast is het materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt ook vochtregulerende isolatie zoals wol of parels. Ondanks dat deze materialen op elkaar worden geperst blijft er genoeg ‘ademruimte' over. Sterker nog, bij een krappe vochtige kruipruimte worden vaak isolatieparels ingezet voor bodemisolatie, zodat het vocht niet naar boven kan en de vloer van jouw woning droog blijft.
Let wel: Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat waterdamp van binnen naar de buitenste muur kan ontsnappen. Gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevels belemmeren dit. Spouwmuurisolatie is voor deze gevels dan ook minder geschikt. Tijdens een goede inspectie kan bepaald worden of een gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevel wel of niet geïsoleerd kan worden.
Ventilatie is het sleutelwoord!