Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Waarom jouw huis isoleren? Feiten en Fabels over vochtproblemen

Woensdag 14 oktober 2020 11:18Margot Boesveld
huis isoleren en vochtproblemen

huis isoleren en vochtproblemen

Er bestaan nogal wat spookverhalen rondom isolatie. Vooral bij spouwmuurisolatie (waarbij de luchtlaag tussen twee muren gevuld wordt) zijn sommige mensen bang voor vochtproblemen. Die angst is niet terecht, want als de isolatie goed is aangebracht en er goed geventileerd wordt zijn vochtproblemen niet aan de orde. We helpen graag nog een aantal fabeltjes de wereld uit.

Zijn vochtproblemen bij isolatie een feit of fabel?

We hebben de meest voorkomende vragen over isolatie op een rijtje gezet. We geven je wat meer uitleg over isolatie en geven direct aan of je met een feit of een fabel te maken hebt. 

1. De meeste warmte gaat verloren door het dak

FABEL

2. Als ik alles heb geïsoleerd, kan ik een kleinere CV-ketel aanschaffen

FABEL

3. Parels zijn beter dan wol

FABEL

4. Het huidige isolatiemateriaal kan verzakken

FABEL

5. Isolatie blokkeert de natuurlijke ventilatie en zorgt voor vochtproblemen

FABEL

1. De meeste warmte gaat verloren door het dak

Dat is niet helemaal correct. Het klopt dat warme lucht opstijgt en verloren gaat (convectie). Over het algemeen wordt aangenomen dat via het dak de meeste warmte verloren gaat, omdat dit het grootste oppervlak is. De woonkamer is echter de ruimte waar de meeste warmte verloren gaat. Omdat de woonkamer over het algemeen de grootste verwarmde ruimte is (niet veel mensen verwarmen de hele dag de eerste verdieping of de zolder) en de wanden en de muren vaak de zwakke plekken zijn, gaat juist via de woonkamer en de (spouw)muren de meeste warmte verloren.

2. Als je alles hebt geïsoleerd, kun je een kleinere CV-ketel aanschaffen

Het klopt dat er minder capaciteit nodig kan zijn om jouw woning goed te verwarmen. Echter zorgt de CV-ketel naast de verwarming ook voor warm tapwater en een warme douche. Daarom gaat de regel niet helemaal op, omdat het waterverbruik niet (drastisch) zal afnemen wanneer je je huis isoleert.

3. Parels zijn beter dan wol

Er wordt gedacht dat parels een betere isolatiewaarde hebben dan wol. Dat is niet het geval, maar deze fabel wordt verspreid door bedrijven die alleen gebruikmaken van parels en 'hun' materiaal willen promoten. Parels zijn vaak sneller te verwerken wat voor het isolatiebedrijf voordelig is, omdat de grooste kostenpost van isoleren de personeelskosten zijn. Parels en wol hebben nagenoeg dezelfde isolatiewaarde. Wol is goedkoper en in 85 procent van de gevallen inzetbaar. Parels zijn wel handiger als het om het isoleren van zeer kleine ruimtes gaat.

4. Het huidige isolatiemateriaal kan verzakken

Bij huizen die rond 1970 zijn geïsoleerd, kon inderdaad het materiaal verzakken wat zeer nadelig kan zijn. Dat komt omdat in de beginfase van spouwmuurisolatie andere materialen (glaswolvlokken) en technieken werden gebruikt. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing en behoren verzakking van isolatiemateriaal tot het verleden. De oudere technieken waren minder geavanceerd en er werd minder nauwkeurig gekeken naar zaken zoals vochtophoping, waardoor isolatiemateriaal kon verzakken. Onderaan de muren ontstond een ophoping van oud isolatiemateriaal (koudebrug) wat vochtproblemen met zich meebracht. Een oplossing voor dit vochtprobleem is om door middel van perslucht bovenin het oude materiaal onderaan uit de muur te zuigen en af te voeren. Daarna kan de ruimte opnieuw geïsoleerd worden. Net als het plaatsen van spouwmuurisolatie is dit een redelijk snel en schoon proces. 

5. Isolatie blokkeert de natuurlijke ventilatie en zorgt voor vocht

De vochtigheidsgraad in een woning wordt voornamelijk bepaald door de mate van ventilatie en heeft met de huidige isolatiewijze niets te maken. Daarnaast is het materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt - denk dan aan wol of parels - ook vochtregulerend. Ondanks dat deze materialen op elkaar worden geperst, blijft er genoeg ‘ademruimte' over. Sterker nog: bij een krappe, vochtige kruipruimte worden vaak isolatieparels ingezet voor bodemisolatie, zodat het vocht niet naar boven kan en de vloer van jouw woning droog blijft.

Let wel: Om vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat waterdamp van binnen naar de buitenste muur kan ontsnappen. Gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevels belemmeren dit. Spouwmuurisolatie is voor deze gevels dan ook minder geschikt. Tijdens een goede inspectie kan bepaald worden of een gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevel wel of niet geïsoleerd kan worden.

Ventilatie is het sleutelwoord!
 

 Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

r den brok peters

Als ik mijn vloer wil isoleren hoeveel subsidie zou ik
dan terug krijgen ?

Vrijdag 23 augustus 2019 15:24

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 26 augustus 2019 14:59
Reactie Vastelastenbond:
Om subsidie aan te vragen dient u minimaal 2 isolerende maatregelen te nemen. U ontvangt dan ongeveer 20% terug aan subsidie.

Reactie Vastelastenbond:

Zondag 01 november 2020 20:22
Ik geef daar graag even een aanvulling op. De subsidie geldt voor 2 isolatie maatregelen en is op dit moment nog 30%. vloerisolatie is op dit moment 11 euro per m2. en als het gaat om de vloer van uw zolder8 euro per m2.

Wy tuytel

Het is fijn voor mensen die goed bij kas zitten om hun huis beter te isoleren, maar ik kan net rondkomen , dus voor mij is dit alles helaas niet haalbaar.

Maandag 08 oktober 2018 13:23

Reactie Vastelastenbond:

Zondag 01 november 2020 20:25
Voor u is wellicht een duurzaamheidslening interessant. Lenen kost geld, maar door de besparing is dat goed op te vangen. Ik heb op deze manier zonnepanelen en een nieuwe boiler kunnen aanschaffen. u kan mijn verhaal lezen op het blog. https://www.vastelastenbond.nl/blog/verduurzamingsverhaal-dirk-jan-spouwmuren-isoleren-kon-niet-vloerisolatie-wel/

R.Pieters

Voor mij is uw informatie, heel nuttig geweest.

Ik woon in een appartement gebouwd in 2002.
Lokatie aan het spoor, in de buurt van het rangeerterrein.
Vanaf 2008 is het geluidsoverlast in de woning alleen maar toegenomen.
Glas HT++, geen suskasten.
Gevelisolatie??

Vriendelijke groet,
Roos Pieters.

Reactie Vastelastenbond:
Helaas hebben wij ons tot op heden vooral verdiept in het isoleren voor de warmte. Geluid wordt dan ook een beetje gedempt, maar in uw situatie is dit niet voldoende.

Maandag 08 oktober 2018 10:42

Wijnand Spin

Wij hebben een huurwoning;Bij ons is er voor jaren terug een glaswol,of dergelijk spul, gespoten. Alles is verzakt en vocht plekken waren destijds het probleem. muren zijn ,na klachten, buiten bespoten met spul tegen vocht doorlating.Dus waarschijnlijk minder isolatie? Dus niet tevreden.

Reactie Vastelastenbond:
Wat vervelend dat het bij u niet is goed gegaan. Tegenwoordig is de techniek zo verbeterd dat dit niet meer voorkomt. Laat het vooral door een gecertificeerde partij aanbrengen, dan heeft u ook recht op garantie.

Maandag 08 oktober 2018 10:33

B.van.gorkum

Ik heb pas mijn spouwmuren laten vullen ! Maar had ook graag de vloer gedaan wat nogal moeilijk word omdat die niet normaal is te bereiken ik bedoel ik heb geen toegangs luik of opening naar de kruipruimte ! Zijn daar alternatieve voor ?
B.v.d. Bm van Gorkum

Reactie Vastelastenbond:
Wanneer er geen luik is kan er wellicht een opening gemaakt worden. Voor vloer of bodemisolatie dient er wel een kruipruimte aanwezig te zijn van minimaal 50cm.

Maandag 08 oktober 2018 10:05

maria lotulung

ze zeggen dat je ziek kunt worden van het isolatie materiaal klopt dit

Reactie Vastelastenbond:
Het is bij ons niet bekend dat je ziek kan worden van isolatiemateriaal wanneer het op professionele wijze is aangebracht.

Maandag 08 oktober 2018 09:38

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Uitstel klimaatakkoord

Uitstel klimaatakkoord lijkt onvermijdelijk

Donderdag 04 oktober 2018 09:55

De coalitiepartijen lijken het op korte termijn niet eens te worden over een Nederlands klimaatakkoord. De partijen zijn het nog niet eens over de te nemen maatregelen en de verdeling van de kosten. H...

Lees meer
Huurwoning energietransitie.

Energietransitie en huurwoning

Vrijdag 11 september 2020 09:38

Huurwoningen in Nederland zullen de komende tientallen jaren verder verduurzaamd worden. Dit is de wens van de overheid die wil voldoen aan de afspraken van het wereldwijde klimaatakkoord uit 2015. ...

Lees meer
opleiding warmtepompmonteur

Opleiding warmtepompmonteur nieuwe stap naar gasloos wonen

Woensdag 05 september 2018 11:41

Nederland maakt zich aan de hand van de overheid en milieuorganisaties op voor een grote energietransitie. Een belangrijke stap hierbij is gasloos wonen. Het beste alternatief hiervoor is volgens de o...

Lees meer
lening voor isolatie en verduurzaming

Lening voor verduurzaming nog vaak geweigerd

Maandag 23 juli 2018 10:35

In het klimaatakkoord is opgenomen dat Nederlanders een gunstige lening kunnen afsluiten voor het verduurzamen van het huis. Daarnaast wordt gesproken over extra lenen bij een hypotheek. In plaats v...

Lees meer