Waarom uw huis isoleren? Feiten en Fabels
Vrijdag 05 oktober 2018 11:18:15

Geschreven door: Margot Boesveld

Isoleren is hot. Zeker met het beoogde klimaatakkoord en de stijgende gaskosten is het isoleren van uw woning een zeer effectieve, onderhoudsvriendelijke en duurzame maatregel. Hoe beter u uw woning isoleert des te minder warmte er verloren gaat via dak, buitenmuren, vloer en vensters. In dit artikel zoomen we in op het na-isoleren van uw woning en geven we antwoord op een aantal vragen.

Welke voordelen zijn er?

Er zijn veel voordelen te noemen. Het is een relatief kleine investering die binnen 3 a 4 jaar terug te verdienen is. Er is minder warmteverlies, uw huis wordt comfortabeler én het is goed voor het milieu.

1. Beter wooncomfort

Een geisoleerde woning zorgt voor meer comfort. U heeft geen last meer van tocht en vocht. De warmte blijft langer binnen en de kou blijft beter buiten. Muren en vloeren voelen minder koud aan, waardoor de ketel minder hard moet werken om uw huis verwarmd te krijgen. Bij vloerisolatie is het zelfs zo dat de temperatuur met 3 a 4 graden stijgt. Ook wordt akoestisch geluid beter geabsorbeert waardoor uw woning een stukje stiller wordt.

2. Rendement en stijging verkoopwaarde woning

Sommige isolatievormen leveren zelfs een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van 12% op een spaarrekening. Daarnaast verhoogt een isolerende maatregel het energielabel van uw woning. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop vaak meer op dan een niet geïsoleerde woning. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. Lees ook het artikel: Beter energielabel leidt tot 2% hogere verkoopprijs woning (Calcasa onderzoek Q2 2018)

3. Beter (leef)milieu

Als de woning goed is geisoleerd, is dat direct voelbaar. Er is een stabieler binnenklimaat, waardoor vocht minder kans heeft. Wanden worden warmer en er wordt voorkomen dat warme lucht in de woning gaat condenseren. Omdat er minder gestookt wordt vindt er ook een lagere CO2-uitstoot plaats. Daar worden de vogels en bomen dan weer blij van.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een isolatiebedrijf?

Er zijn meerdere bedrijven die met het na-isoleren van woningen bezig zijn. Het is belangrijk om te letten op de certificering van het bedrijf. Niet alle isolatiebedrijven zijn gecertificeerd. Daarnaast is het prettig als het bedrijf met meerdere materialen werkt en dat ze een goede garantie (ca. 10 jaar) kunnen afgeven.

Voor welk materiaal moet u kiezen? (Wool, pur of parels)?

Dat is geheel afhankelijk van uw woonsituatie. Daarom is het belangrijk om een gedegen advies in te winnen van een partij die met meerdere materialen werkt. Er zijn verschillende materialen. Over het algemeen geldt:

Wool: Goedkoopste materiaal met een goede isolatiewaarde. Dit wordt standaard gebruikt om woningen mee te isoleren. Het dempt eveneens het akoestische geluid.

Parels: Goed materiaal, maar iets duurder materiaal dan Wool. Parels worden verlijmd in de spouw gespoten. Het is qua isolatiewaarde niet beter dan wool, maar wel handiger voor smalle spouwmuren.

Pur: Bestaat uit twee vloeibare componenten die in de spouw wordt gespoten en als een cake ‘rijst’. Pur is winddicht en houdt van de diverse materialen (wool en parels) het meest de winddruk tegen, maar is bijna twee keer zo duur.

Welke nadelen kan isoleren met zich mee brengen?

Er zijn nagenoeg geen nadelen te noemen. Het is een product dat u moet voorfinancieren en dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het een product dat u niet kan zien. Daarom is het des te belangrijker dat u met een gerenommeerd bedrijf in zee gaat.

Feit of fabel

We helpen graag nog een aantal fabeltjes de wereld uit.

De meeste warmte gaat verloren door het dak

FABEL

Als ik alles heb geïsoleerd kan ik kleinere CV ketel aanschaffen

FABEL

Parels zijn beter dan Wool

FABEL

Het huidige isolatiemateriaal kan verzakken

FABEL

Isolatie blokkeert de natuurlijke ventilatie en zorgt voor vocht

FABEL

De meeste warmte gaat verloren door het dak

Dat is niet helemaal correct. Het klopt dat warme lucht opstijgt en verloren gaat (convectie). Over het algemeen wordt er gedacht dat, omdat het dak het grootste oppervlakte van de woning is, daar de meeste warmte verloren gaat. Omdat de woonkamer over het algemeen de grootste verwarmde ruimte is (niet veel mensen verwarmen de hele dag de 1e verdieping of de zolder) en de wanden en de muren vaak de zwakke plekken zijn gaat juist via de woonkamer en de (spouw)muren de meeste warmte verloren.

Als u alles heeft geïsoleerd kan u een kleinere CV ketel aanschaffen

Het klopt dat er minder capaciteit nodig kan zijn om uw woning goed te verwarmen. Echter zorgt de CV ketel naast de verwarming ook voor warm tapwater en een warme douche. Daarom gaat de regel niet helemaal op, want het waterverbruik zal niet (drastisch) afnemen wanneer u uw woning isoleert.

Parels zijn beter dan wol

Er wordt gedacht en gezegd dat parels een beter isolatiewaarde heeft dan wool. Dat is niet het geval. Dit wordt vaak vertelt door bedrijven die alleen gebruik maken van het isolatiemateriaal parels. Parels zijn vaak sneller te isoleren, wat voor het isolatiebedrijf voordelig is, omdat de hoogste kosten van isoleren de personeelskosten zijn. Parels en wool hebben nagenoeg dezelfde isolatiewaarde. Wool is goedkoper en in 85% van de gevallen inzetbaar. Parel zijn wel handiger als het een zeer kleine ruimte betreft.

Het huidige isolatiemateriaal kan verzakken

Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Bij huizen die rond 1970 zijn geïsoleerd kon inderdaad het materiaal verzakken wat zeer nadelig kan zijn. Dat komt omdat in de beginfase van spouwmuurisolatie andere materialen (glaswolvlokken) en technieken werden gebruikt. De technieken waren minder geavanceerd en er werd minder nauwlettend gekeken naar zaken zoals vochtophopingen. Hierdoor kon/kan materiaal verzakken. Onderaan de muren ontstaat hierdoor een ophoping van oud isolatiemateriaal (koudebrug) wat vochtproblemen met zich meebrengt.
Een oplossing hiervoor is om door middel van perslucht bovenin, het oude materiaal onderaan uit de muur te zuigen en af te voeren. Daarna kan de ruimte opnieuw geïsoleerd worden. Net als het plaatsen van spouwmuurisolatie is dit een redelijk snel en schoon proces. 

Isolatie blokkeert de natuurlijke ventilatie en zorgt voor vocht

De vochtigheidsgraad in een woning wordt voornamelijk bepaald door de mate van ventilatie en heeft met de huidige isolatiewijze niets te maken. Daarnaast is het materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt ook vochtregulerende isolatie zoals wool of parels. Ondanks dat deze materialen op elkaar worden geperst blijft er genoeg ‘adem’ruimte over.
Sterker nog, bij een krappe vochtige kruipruimte worden vaak isolatieparels ingezet voor bodemisolatie, zodat het vocht niet naar boven kan en de vloer van uw woning droog blijft.

Let wel: Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat waterdamp van binnen naar de buitenste muur kan ontsnappen. Gestuukte, geschilderde of geglazuurde gevels belemmeren dit. Spouwmuurisolatie is voor deze gevels dan ook minder geschikt. Tijdens een goede inspectie kan bepaald worden of een gestuukte, geschilderde of geglazuurde geval wel of niet geïsoleerd kan worden.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

r den brok peters reageerde op Vrijdag 23 augustus 2019 15:24:31

Als ik mijn vloer wil isoleren hoeveel subsidie zou ik
dan terug krijgen ?
Onze medewerker: Nikki reageerde op: Maandag 26 augustus 2019 14:59:58
Reactie Vastelastenbond:
Om subsidie aan te vragen dient u minimaal 2 isolerende maatregelen te nemen. U ontvangt dan ongeveer 20% terug aan subsidie.

Wy tuytel reageerde op Maandag 08 oktober 2018 13:23:24

Het is fijn voor mensen die goed bij kas zitten om hun huis beter te isoleren, maar ik kan net rondkomen , dus voor mij is dit alles helaas niet haalbaar.

R.Pieters reageerde op Maandag 08 oktober 2018 10:42:37

Voor mij is uw informatie, heel nuttig geweest.

Ik woon in een appartement gebouwd in 2002.
Lokatie aan het spoor, in de buurt van het rangeerterrein.
Vanaf 2008 is het geluidsoverlast in de woning alleen maar toegenomen.
Glas HT++, geen suskasten.
Gevelisolatie??

Vriendelijke groet,
Roos Pieters.

Reactie Vastelastenbond:
Helaas hebben wij ons tot op heden vooral verdiept in het isoleren voor de warmte. Geluid wordt dan ook een beetje gedempt, maar in uw situatie is dit niet voldoende.

Wijnand Spin reageerde op Maandag 08 oktober 2018 10:33:37

Wij hebben een huurwoning;Bij ons is er voor jaren terug een glaswol,of dergelijk spul, gespoten. Alles is verzakt en vocht plekken waren destijds het probleem. muren zijn ,na klachten, buiten bespoten met spul tegen vocht doorlating.Dus waarschijnlijk minder isolatie? Dus niet tevreden.

Reactie Vastelastenbond:
Wat vervelend dat het bij u niet is goed gegaan. Tegenwoordig is de techniek zo verbeterd dat dit niet meer voorkomt. Laat het vooral door een gecertificeerde partij aanbrengen, dan heeft u ook recht op garantie.

B.van.gorkum reageerde op Maandag 08 oktober 2018 10:05:02

Ik heb pas mijn spouwmuren laten vullen ! Maar had ook graag de vloer gedaan wat nogal moeilijk word omdat die niet normaal is te bereiken ik bedoel ik heb geen toegangs luik of opening naar de kruipruimte ! Zijn daar alternatieve voor ?
B.v.d. Bm van Gorkum

Reactie Vastelastenbond:
Wanneer er geen luik is kan er wellicht een opening gemaakt worden. Voor vloer of bodemisolatie dient er wel een kruipruimte aanwezig te zijn van minimaal 50cm.

maria lotulung reageerde op Maandag 08 oktober 2018 09:38:20

ze zeggen dat je ziek kunt worden van het isolatie materiaal klopt dit

Reactie Vastelastenbond:
Het is bij ons niet bekend dat je ziek kan worden van isolatiemateriaal wanneer het op professionele wijze is aangebracht.
Bekijk ook
Uitstel klimaatakkoord lijkt onvermijdelijk
De coalitiepartijen lijken het op korte termijn niet eens te worden over een Nederlands klimaatakkoord. De partijen zijn het nog niet eens over de te nemen maatregelen en de verdeling van de kosten. H...
Gemeenten ontvangen rijksbijdrage voor gasloze wijken
De rijksoverheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld aan 27 gemeenten om te starten met het aardgasvrij maken van een wijk. 74 gemeenten dienden een plan in om voor de rijksbijdrage in aanmerking t...
10 tips voor het besparen op uw energiekosten
De energietarieven gaan de komende maanden hard stijgen. Diverse leveranciers hebben al een prijsstijging aangekondigd en deze kan oplopen tot €140,- per jaar. Daarnaast wordt de belasting op...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam