Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Houtkachel als tegenwicht voor hoge gastarieven: brandhout ook in prijs verhoogd

Dinsdag 02 augustus 2022 08:43Frank van de Ven
De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

Door een dreigend gastekort wordt er door burgers naar alternatieven gezocht om er deze winter alsnog warmpjes bij te zitten. De ouderwetse houtkachel stijgt in populariteit en ook pelletkachels mogen zich op een warme belangstelling verheugen. De verkoop van deze kachels is met dertig procent gestegen, meldt de branchevereniging Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Rusland draait de gaskraan steeds verder dicht en dat raakt heel Europa. De Europese afhankelijkheid van Russisch gas is namelijk heel groot. Terwijl de Europese Unie (EU) naarstig naar alternatieve brandstoffen zoekt, gaan burgers ook zelf op pad om ervoor te zorgen dat ze het niet koud krijgen in de winter. De ouderwetse kachel is in deze tijd weer in trek.

De branchevereniging stelt dat hun leden jaarlijks gemiddeld ongeveer 15.000 houtkachels verkopen. Dit jaar stijgt dat aantal naar verwachting met tien procent terwijl de verkoop van pelletkachels verdubbelt van ongeveer 6.500 naar 13.000 stuks. Dat is opvallend omdat er sinds een aantal jaar juist sprake is van een daling. Sinds 2020 is namelijk een dalende trend waarneembaar omdat de subsidie voor pelletkachels in 2016 werd stopgezet. 


Gezondheidsklachten

Kachels zijn vijftien procent duurder geworden omdat fabrikanten de gestegen kosten van staal aan klanten doorberekenen. Niet iedereen is gelukkig met de hernieuwde interesse in kachels. Het Longfonds maakt zich zorgen en denkt dat deze ontwikkeling tot gezondheidsklachten leidt. Het stoken van hout is volgens deze organisatie erg ongezond.

Een ander punt - naast de gezondheidskwestie - is of het stoken van hout daadwerkelijk goedkoper is dan het gebruik van gas. Zo is de prijs van brandhout is een jaar tijd verdubbeld. Bij bouwmarktketen Praxis betaal je voor 21,5 kubieke decimeter brandhout momenteel 6,49 euro. Een zak naaldhoutpellets van 12,5 kilo kost bij Welkoop 9 euro en dat komt neer op 0,72 euro per kilo. In maart van dit jaar kostten deze houtpellets nog 45 eurocent per kilo.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

Duitse minister roept op tot aardgasstop voor opwekking elektriciteit

Maandag 01 augustus 2022 11:11

‌Als het aan de Duitse minister van Financiën Christian Lindner ligt, stopt Duitsland per direct met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit. Deze actie is nodig om te anti...

Lees meer
In deze extra podcast praat onze directeur Dirk-Jan Wolfert je bij over het jaarcontract dat we exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld hebben opgezet.

Podcast beantwoordt vragen over deal Gewoon Energie: tarieven, overstapdata en solvabiliteit

Vrijdag 29 juli 2022 14:55

?In een tijd waarin energiebedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun variabele tarieven maandelijks aan te passen, beschermt de Vastelastenbond consumenten tegen constante prijsstijgingen met een...

Lees meer
Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven steeds meer energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden.

Gazprom vermindert gaslevering via Nord Stream: levering van slechts twintig procent

Dinsdag 26 juli 2022 09:51

Het Russische staatsgasconcern Gazprom verlaagt de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 vanaf woensdag 27 juli naar 20 procent van de maximale capaciteit. De reparatie van een turbi...

Lees meer
Volgens exploitant Nord Stream AG is de gaslevering zo'n 40 procent van het normale niveau.

Gastoevoer pijplijn Nord Stream vooralsnog constant

Vrijdag 22 juli 2022 09:05

‌In de loop van donderdag 21 juli is de gastoevoer door de Nord Stream 1-pijplijn gestabiliseerd. Ook ’s nachts bleef de gasstroom naar Duitsland via de Oostzee constant, meldt exploitant N...

Lees meer