Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Duitse minister roept op tot aardgasstop voor opwekking elektriciteit

Maandag 01 augustus 2022 11:11Frank van de Ven
De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

De Europese Unie (EU) is naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. Kernenergie is er één van.

‌Als het aan de Duitse minister van Financiën Christian Lindner ligt, stopt Duitsland per direct met het gebruik van aardgas voor het opwekken van elektriciteit. Deze actie is nodig om te anticiperen op Rusland dat de gaskraan steeds verder dichtdraait. Om te voorkomen dat Duitsland straks zonder gas komt te zitten, moet er volgens Lindner naar alternatieve brandstoffen gezocht worden.  
 
Lindner vreest voor een elektriciteitscrisis en dat is iets wat Duitsland niet kan gebruiken nu er al een gascrisis gaande is. De minister wil dat kerncentrales langer openblijven om stroom op te wekken. Lindner stelt dat minister van Economische Zaken Robert Habeck de wettelijke bevoegdheid heeft om het gebruik van gas door energiecentrales te stoppen.

Een woordvoerder van Habeck geeft aan dat een volledige gasstop voor energiecentrales tot black-outs kan leiden omdat sommige centrales gas nodig hebben om te kunnen functioneren. Volgens de zegsman doet men er wel alles aan om het gebruik van gas voor stroomproductie zoveel mogelijk af te bouwen. Zo is Duitsland bezig steenkolencentrales op te starten en wordt meer werk gemaakt van de overgang naar duurzame energiebronnen.


Groene energie

De Europese Unie (EU) is ondertussen ook naarstig op zoek naar alternatieve energiebronnen nu Rusland de gaskraan steeds verder dichtdraait. De EU bestempelt het gebruik van aardgas en kernenergie voortaan als duurzaam. Beide brandstoffen krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat voor beleggers en investeerders als gids dient.
 
De komende jaren is de inzet van gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen. Deze centrales zijn erg klimaatonvriendelijk maar zolang er onvoldoende duurzame energiebronnen beschikbaar zijn, gebruikt de EU ze nog. Door kernenergie en gas tijdelijk van een groen label te voorzien, wil de Europese Commissie de rol van kolencentrales terugdringen.


Gazprom levert minder

Het Russische staatsgasconcern Gazprom verlaagde de gasvering via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 vorige week naar twintig procent van de maximale capaciteit. Gazprom zegt dat dit door technische problemen komt. Berlijn gelooft die uitspraak niet en denkt dat er een machtsspel door Moskou wordt gespeeld.De oorlog in Oekraïne heeft de relatie tussen Rusland en Europa namelijk ernstig bekoeld. De door Europa opgelegde sancties aan Rusland worden beantwoord met het dichtdraaien van de gaskraan. De Europese afhankelijkheid van Russisch gas is groot. 
 
Ook Frankrijk meent dat Moskou de gaskraan als machtsmiddel inzet en maakt zich op voor een toekomst zonder Russisch gas. De inkoopprijzen van gas schieten ondertussen de hoogte in door de Russische acties. Consumenten merkenvroeg of laat wat van de stijgende inkoopprijzen die energieleveranciers moeten betalen. Die hoge kosten worden namelijk doorberekend aan de consument. Weinig energieleveranciers durven het aan om contracten aan te bieden voor langere tijd. Ondertussen beschikt ruim de helft van de Nederlandse huishoudens over een variabel tarief


Jaarcontract met vaste tarieven

De Vastelastenbond is erin geslaagd om een jaarcontract te creëren in de huidige energiemarkt en dat is uniek te noemen. Klanten van de dienst Energie Vanzelf Geregeld worden op het meest gunstige situatiespecifieke moment overgezet naar dit contract bij Gewoon Energie zodat zij met vertrouwen de winter tegemoet kunnen gaan. Het jaarcontract is op een relatief gunstig moment afgesloten. Nu de gastoevoer opnieuw geslonken is, is de verwachting dat de variabele tarieven snel de hoogte inschieten. Mocht deze tariefwijziging niet over een maand plaatsvinden dan is het wel over een tweetal maanden of aan het begin van 2023. Dat de prijzen stijgen, is onvermijdelijk. 

Door juist in deze tijd voor een vast tarief te kiezen, verzeker je jezelf van een winter met gunstige tarieven. Je beschermt jezelf tegen een grillige markt. Voor stroom enkeltarief betaal je bij dit jaarcontract € 0,53 per kWh. Stroom dubbeltarief kost je € 0,52 per kWh (normaal) en € 0,59 per kWh (dal). Voor gas betaal je € 2,15 per m3. Deze tarieven hanteert Gewoon Energie gedurende een jaar. Het jaarcontract bij Gewoon Energie is niet beschikbaar op de markt en exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld. Meer weten over dit contract? Lees dan dit blog en beluister deze podcast.
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In deze extra podcast praat onze directeur Dirk-Jan Wolfert je bij over het jaarcontract dat we exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld hebben opgezet.

Podcast beantwoordt vragen over deal Gewoon Energie: tarieven, overstapdata en solvabiliteit

Vrijdag 29 juli 2022 14:55

?In een tijd waarin energiebedrijven er steeds vaker voor kiezen om hun variabele tarieven maandelijks aan te passen, beschermt de Vastelastenbond consumenten tegen constante prijsstijgingen met een...

Lees meer
Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven steeds meer energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden.

Gazprom vermindert gaslevering via Nord Stream: levering van slechts twintig procent

Dinsdag 26 juli 2022 09:51

Het Russische staatsgasconcern Gazprom verlaagt de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 vanaf woensdag 27 juli naar 20 procent van de maximale capaciteit. De reparatie van een turbi...

Lees meer
Volgens exploitant Nord Stream AG is de gaslevering zo'n 40 procent van het normale niveau.

Gastoevoer pijplijn Nord Stream vooralsnog constant

Vrijdag 22 juli 2022 09:05

‌In de loop van donderdag 21 juli is de gastoevoer door de Nord Stream 1-pijplijn gestabiliseerd. Ook ’s nachts bleef de gasstroom naar Duitsland via de Oostzee constant, meldt exploitant N...

Lees meer
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom laat weten dat de gaslevering aan klanten met een langetermijncontract “door overmacht” niet op tijd op.

Beperkte gaslevering Gazprom: EU roept lidstaten op om gasverbruik drastisch te beperken

Donderdag 21 juli 2022 10:15

‌ De Europese Commissie werkt hard aan een aanbevelingsplan om lidstaten te overtuigen om hun gasverbruik direct te verlagen. Met deze actie hoopt de Europese Unie (EU) het gasverbruik te vermin...

Lees meer