Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Gazprom vermindert gaslevering via Nord Stream: levering van slechts twintig procent

Dinsdag 26 juli 2022 09:51Frank van de Ven
Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven steeds meer energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden.

Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven steeds meer energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden.

Het Russische staatsgasconcern Gazprom verlaagt de gaslevering via de belangrijke pijplijn Nord Stream 1 vanaf woensdag 27 juli naar 20 procent van de maximale capaciteit. De reparatie van een turbine wordt als reden voor deze verminderde levering aangegeven. Op dit moment ligt de doorvoer door de gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee op 40 procent van de capaciteit.  
 
Vanaf woensdag 27 juli gaat er volgens Gazprom 33 miljoen kubieke meter gas door Nord Stream 1 gaan. De pijpleiding werd vorige week na tien dagen aan onderhoudswerkzaamheden te zijn onderworpen weer in gebruik genomen. Voor het onderhoud verlaagde Rusland de gastoevoer al naar 40 procent van het normale niveau.

Toen werd de afwezigheid van een andere turbine als de voornaamste reden van vertraging aangevoerd. Die was in Canada voor onderhoud en mocht vanwege in de tussentijd ingestelde sancties tegen Rusland niet meer worden teruggegeven aan Gazprom. Duitsland verweet Rusland politieke spelletjes te spelen om minder gas te leveren.
 

Gas als chantagemiddel

De Duitse regering stelt dat de verdere verlaging van de gastoevoer via de pijpleiding technisch niet te rechtvaardigen is. Berlijn gaf al vaker aan dat Moskou gasleveringen als chantagemiddel inzet vanwege de Duitse steun aan Oekraïne. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de Europese gasprijs maandag met tien procent na het nieuws over de verdere verlaging van de Russische leveringen via Nord Stream 1.

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck laat het Duitse persbureau DPA weten dat hij vindt dat de Russische president Vladimir Poetin een "pervers spel" speelt bij de leveringen van gas: "Hij probeert de grote ondersteuning van Oekraïne te verzwakken en een wig in onze maatschappij te drijven. Daarvoor gebruikt hij onzekerheid en jaagt hij de prijzen op.”
 

Besparen op gasverbruik

De Europese Commissie zegt dat het besluit van Gazprom de noodzaak onderstreept om gas te besparen. Brussel vreest dat Rusland de gasleveringen aan Europa helemaal wil stopzetten als straf voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie van Oekraïne. De inkoopprijzen van gas zijn in een minder dan een maand tijd met een derde gestegen. Consumenten merken hoe dan ook wat van deze hoge inkooprijzen want energiebedrijven rekenen de gemaakte inkoopkosten door aan hun klanten.

De lidstaten van de Europese Unie hebben alvast een akkoord bereikt over de gasvoorziening van komende winter meldt DPA. Dit noodplan voorziet erin dat de lidstaten tussen augustus dit jaar en maart 2023 vrijwillig vijftien procent minder gas verbruiken. Op die manier moet voorkomen worden dat huishoudens en essentiële voorzieningen zoals ziekenhuizen in de winterperiode letterlijk in de kou komen te staan als Rusland de gastoevoer verder of helemaal afsluit.
 

Half Nederland heeft variabel tarief

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens beschikt over een variabel contract. Deze contracten werden tot voor kort twee keer per jaar aan tariefwijzigingen onderworpen (in januari en juli. red). Door de hoge inkoopprijzen voelen steeds meer energiebedrijven zich genoodzaakt hun tarieven vaker aan te passen. Dat betekent dat hondderdduizenden huishoudens met oplopende kosten te maken krijgen. Wanneer is slechts een kwestie van tijd. Het kan over een paar maanden zijn of volgend jaar maar het staat buiten kijf dat de toch al hoge energierekening nóg duurder wordt. Door voor een jaarcontract met vaste tarieven te kiezen, bescherm je jezelf tegen deze prijsstijgingen. 

Uit angst voor de steeds hoger wordende inkooprijzen durven de meeste energieleveranciers het niet aan om contracten met vaste tarieven aan te bieden. Gelukkig zijn er uitzonderingen. De Vastelastenbond is er namelijk in geslaagd om een jaarcontract te vinden. In samenwerking met Gewoon Energie kunnen klanten die van Energie Vanzelf Geregeld gebruikmaken profiteren van een jaarcontract met gunstige vaste tarieven.


Bescherm jezelf tegen stijgende energietarieven

Het jaarcontract bij Gewoon Energie is niet beschikbaar op de markt en exclusief voor gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld. Nu Rusland steeds dwarser gaat liggen en het Europa met de dag moeilijker maakt, is dit hét moment om jezelf te beschermen tegen steeds verder oplopende kosten. Mocht je nog vragen hebben over dit contract dan vind je wellicht de antwoorden in dit blog
 

Meer weten over de energiecrisis?

We schreven een drieluik over de energiecrisis. In deze drie blogs leggen we uit hoe de crisis is ontstaan, hoe de situatie zich momenteel verder ontwikkelt en hoe we de toekomst zien.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Kamps

Het is bezijgde boel

Woensdag 07 september 2022 19:35

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Volgens exploitant Nord Stream AG is de gaslevering zo'n 40 procent van het normale niveau.

Gastoevoer pijplijn Nord Stream vooralsnog constant

Vrijdag 22 juli 2022 09:05

‌In de loop van donderdag 21 juli is de gastoevoer door de Nord Stream 1-pijplijn gestabiliseerd. Ook ’s nachts bleef de gasstroom naar Duitsland via de Oostzee constant, meldt exploitant N...

Lees meer
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom laat weten dat de gaslevering aan klanten met een langetermijncontract “door overmacht” niet op tijd op.

Beperkte gaslevering Gazprom: EU roept lidstaten op om gasverbruik drastisch te beperken

Donderdag 21 juli 2022 10:15

‌ De Europese Commissie werkt hard aan een aanbevelingsplan om lidstaten te overtuigen om hun gasverbruik direct te verlagen. Met deze actie hoopt de Europese Unie (EU) het gasverbruik te vermin...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert maakt zich grote zorgen over het verloop van de energiecrisis: “Dat er in de rustige zomerperiode zulke prijsstijgingen plaatsvinden, is extreem verontrustend.

PERSBERICHT: Onderzoek Vastelastenbond: Inkoopprijzen energieprijzen stegen ruim 30 procent in 3 weken

Donderdag 21 juli 2022 06:45

‌ In 3 weken tijd stegen de inkoopprijzen van energie ruim 30 procent en het eind van deze stijging is nog niet in zicht. Energiebedrijven die medio juli energie inkopen voor 2023 krijgen met fo...

Lees meer
In 2021 vielen in een tijdsbestek van een half jaar zes energiebedrijven om en dat moet voorkomen worden. De ACM verscherpt het toezicht.

ACM wil extra eisen stellen aan energieleveranciers

Dinsdag 19 juli 2022 16:08

‌ Om de financiële gezondheid van energieleveranciers beter te monitoren, gaat Autoriteit Consument & Markt (ACM) strengere eisen stellen aan bedrijven die elektriciteit of gas leveren ...

Lees meer