Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Internationale Yoga Dag: Fanatiekeling heb jij je zorgverzekering op orde?

Woensdag 21 juni 2023 07:51Frank van de Ven
Weet jij wat er vergoed wordt als jij je ledematen net iets te ver hebt gebogen en je rug ‘knap’ zegt?

Weet jij wat er vergoed wordt als jij je ledematen net iets te ver hebt gebogen en je rug ‘knap’ zegt?

Sinds 2015 gaat 23 juni de geschiedenisboekjes in als Internationale Yoga Dag. De Verenigde Naties hebben deze dag aangegrepen om naar eigen zeggen “een steentje bij te dragen aan een betere wereld.” De Vastelastenbond wil beginners die deze bijzondere dag aangrijpen om zich in yoga te verdiepen, adviseren om hun zorgverzekering goed na te lopen. Weet jij wat er vergoed wordt als jij je ledematen net iets te ver hebt gebogen en je rug ‘krak’ zegt?

Iets te fanatiek aan een (nieuwe) sport beginnen: het kan je een nare blessure opleveren en misschien moet je wel naar het ziekenhuis. Wat wel en niet vergoed wordt, is voor veel mensen nog onduidelijk. Die onduidelijkheid is tegen het zere been van de Consumentenbond die de informatievoorziening over de inhoud van zorgverzekeringen “onder de maat” vindt. De organisatie deelt haar zorgen in een brief aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Consumentenbond sluit met haar noodkreet aan bij een onderzoek van de Nederlandse Zorg Autoriteit. De Tweede Kamer debatteert vandaag over knelpunten in de zorg. Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond is niet te spreken over de informatieverschaffing rond zorgverzekeringen: “Het is elk jaar weer onduidelijk welke zorgverleners een contract hebben met een zorgverzekeraar. En welke voorwaarden van toepassing zijn.”
 

Kwetsbare consument de dupe

Molenaar: “Consumenten zijn beter geïnformeerd bij het kopen van een stofzuiger dan bij het afsluiten van een zorgverzekering. De onduidelijkheid is des te erger doordat er steeds minder restitutiepolissen zijn, waarmee consumenten zonder bijbetaling naar de zorgaanbieder van hun keuze kunnen. De meeste polissen zijn naturapolissen, waarbij consumenten zijn aangewezen op zorgverleners die door hun zorgverzekeraar zijn gecontracteerd. Maar dan is het dus wel essentieel dat je weet met wie de verzekeraar een contract heeft.”

Volgens de Consumentenbond geven zorgverzekeraars nauwelijks invulling aan hun wettelijke plicht om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Molenaar: “Het selecteren van zorgaanbieders is vooral gericht op kosten en niet of nauwelijks op kwaliteit. Dat dupeert met name mensen met een kleine beurs en kwetsbare consumenten en is in strijd met het fundament van de Zorgverzekeringswet: de solidariteit. Net als het feit dat zorgverzekeraars zich bij de werving van klanten systematisch op gezondere consumenten richten, omdat die financieel aantrekkelijker zijn. Terwijl er een verbod is op risicoselectie. Ook dit wordt in de praktijk gedoogd.”
 

Betere informatieverschaffing

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht de uitvoering van de Zorgverzekeringswet in 2022 en stelt dat zorgverzekeraars “veel inspanning leveren”, maar dat er “belangrijke aandachtsgebieden” overblijven. Eén van die aandachtspunten is de verbetering van de informatieverschaffing richting verzekerden: “Het afsluiten van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verliep voor 2023 moeizamer dan in voorgaande jaren. Veel contracten waren pas na 1 januari 2023 rond.”

De NZa vindt het “van groot belang” dat consumenten aan het begin van de overstapperiode duidelijkheid hebben over het gecontracteerde zorgaanbod: “Ook moeten de gevolgen bij het kiezen van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder duidelijk zijn.” Er wordt gewerkt aan een handvattendocument met gedragsnormen voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Deze normen moeten leiden tot een soepelere contractering en betere informatieverstrekking voor verzekerden.
 

Fijne Internationale Yoga Dag!

Mocht je na het doorpluizen van je polisvoorwaarden alsnog besluiten om fanatiek de Yoga mat op te gaan: Namasté!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

De laatste dag van januari luidt het einde van overstapseizoen in. Voor het merendeel van de verzekerden is het pas in december weer mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen.

Laatste dag voor overstap zorgverzekeringen

Dinsdag 31 januari 2023 09:56

‌Mensen die hun oude zorgverzekering hebben opgezegd, maar nog geen nieuwe verzekering hebben afgesloten, kunnen vandaag nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. De laatste dag van januari luidt ...

Lees meer
Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over de vergoedingen en contracten van zorgverzekeraars. Die onduidelijkheden kunnen consumenten in het ergste geval duizenden euro’s kosten.

Ruim acht procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekeraar

Dinsdag 10 januari 2023 16:24

‌Circa 8 procent van de Nederlanders is overgestapt van zorgverzekering. Vorig jaar stapten 1,4 miljoen mensen over. In 2013 was dat nog 7,2 procent en dat gold jarenlang als het jaar waarin de...

Lees meer
Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Zorgverzekering kiezen? ‘Laat je niet bang maken en lees de polisvoorwaarden goed door’

Donderdag 22 december 2022 16:46

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je opnieuw een ziektekostenverzekering moet kiezen. Veel mensen besluiten op het allerlaatste moment een vergelijkingstool te gebruiken en aan de ha...

Lees meer
In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

Dit zijn de grootste veranderingen op het gebied van je zorgverzekering in 2023

Maandag 19 december 2022 10:55

‌Er staat in 2023 een aantal veranderingen op stapel als het gaat om de zorgverzekering. In dit blog lees je welke dat zijn en ontdek je wat je volgend jaar kunt verwachten op het gebied van je z...

Lees meer