Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Ontwikkeling zorgpremies en zorgkosten afgelopen 5 jaar fors gestegen

Vrijdag 06 november 2020 13:06Margot Boesveld
Zorgpremie vanaf 2017 tot 2021

Zorgpremie vanaf 2017 tot 2021

De afgelopen 5 jaar zijn de zorgpremie fors om hoog gegaan. Zo was zorgpremie van de budget basisverzekering in 2017 gemiddeld nog onder de honderd euro. De verwachting is dat de basisverzekeringen volgend jaar met gemiddeld 5 procent stijgen. Dat zal ongeveer 6 euro per maand zijn.  De totale premie gaat per 2021 naar 1.473 euro per verzekerde. Dat is een stijging van 59 euro ten opzichte van vorig jaar. Door de coronazorg die afgelopen periode de ziekenhuizen in beslag nam heeft ook effect op de zorg en de zorgpremie. Veel standaard zorg is uitgesteld, waarvan een deel mogelijk pas volgend jaar wordt ingehaald. Je vindt alle zorgpremies hier.  

Zorgpremies afgelopen 5 jaar

Goedkoopste zorgpremie 2021

Elk jaar zijn er een aantal zorgverzekeraars die een budget zorgverzekering aanbieden. Dit zijn de laatste jaren Ziezo van Zilveren Kruis, Anderzorg, Just en Zekur. Andere populaire en goedkope zorgverzekeringen zijn van Ditzo, FBTO en OHRA. Voor komend jaar is de goedkoopste zorgpremie nog niet bekend, maar naar verwachting zullen deze zorgverzekeraars wederom het goedkoopste zijn. Dat kan omdat deze zorgmerken onderdeel zijn van een groter zorgconcern.

Een zorgverzekering is erg persoonlijk. Je wil niet te veel premie betalen maar wel de beste zorg. De beste prijs-kwaliteitverhouding is voor iedereen anders. 

Waar kiezen de meeste huishoudens voor?

Ondanks de 'nepkorting' heeft nog steeds de meerderheid in Nederland een collectieve zorgverzekering. Verder kozen de meeste mensen in 2020 voor een natura basisverzekering met € 385,- eigen risico en een aanvullend pakket bestaande uit  9 fysio behandeling en 100% tandartsvergoeding voor 250 euro. 

Prijsontwikkeling zorgpremie

Het ziet er naar uit dat in 2021 geen enkele basisverzekering nog onder de honderd euro zal zijn. Ook de verschillen tussen de basisverzekeringen lopen steeds verder uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering was in 2019 nog 432 euro, dat gaat komend ja. Voor 2021 is dit nog niet bekend, maar de verwachting is dat het verschil groter wordt. 

Ook de zorgkosten stijgen

In het Trendscenario stijgen de reële zorguitgaven tot 105 miljard euro in 2021. (bron: Nza). Zorgverzekeraars hebben eerder aangegeven de kosten van de corona samen te dragen. Er wordt verwacht dat de zorglasten € 5.760 per persoon zullen zijn, waarvan de 31% aan ziekenhuiszorg wordt uitgegeven. Dit zal de komende jaren gemiddeld met 2,9% per jaar toenemen en is te wijten aan vergrijzing (ouderenzorg), bevolkingsgroei, innovaties en ontwikkelingen. Je kan daat meer over lezen in ons blog: waarom stijgen de zorgkosten. Je kan meer informatie over de zorgkosten vinden op de vernieuwde zorgcijfersdatabank van de Zorginstituut Nederland.
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Korting op basis verzekering is niet te rechtvaardigen

Collectieve 'nep'korting zorgverzekering verdwijnt in 2023 volledig

Dinsdag 22 september 2020 13:34

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) maakt een eind aan collectiviteitskortingen op de basiszorgverzekering. Dit meldt zij in antwoord op Kamervragen. Belangrijkste reden is dat de collec...

Lees meer

Zorgpremie 2021 van DSW bekend

Dinsdag 22 september 2020 08:37

Half november moeten alle zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend hebben gemaakt. DSW heeft traditiegetrouw als eerste haar premie bekend gemaakt. DSW geeft vandaag op haar website aan dat de bas...

Lees meer
Zorgpremie in 2021 stijgt

Zorgverzekering 2021 | De belangrijkste veranderingen

Maandag 31 augustus 2020 14:49

Het CPB berekende al eerder dat de zorgkosten tussen 2021 en 2025 met 16 miljard euro zullen toenemen. Wat zijn de plannen tot nu toe? Gaan de zorgverzekeraars in 2021 (alweer) een ber...

Lees meer
Zorgverzekeraars: solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar

Solvabiliteit zorgverzekeraars onder grote druk. Achmea presenteert halfjaarcijfers

Donderdag 13 augustus 2020 11:22

Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak.  Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat...

Lees meer