Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Dit betekent de verhoogde opzegboete die in juni ingaat voor jou!

Dinsdag 02 mei 2023 12:49Frank van de Ven
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven weer jaarcontracten aanbieden en er weer meer te kiezen valt.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven weer jaarcontracten aanbieden en er weer meer te kiezen valt.

Per 1 juni dit jaar stijgt de overstapboete, wat betekent dat je fors meer betaalt als je besluit je lopende energiecontract open te breken. Deze tariefwijziging is bedoeld om de concurrentie in de energiemarkt weer aan te wakkeren. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat energiebedrijven weer jaarcontracten aanbieden en er weer meer te kiezen valt.

Een groot aantal energieleveranciers biedt al jaarcontracten aan. Dat komt door de milde winter, waardoor de gasvoorraden niet veel aangesproken werden. Niet alle energieleveranciers bieden echter jaarcontracten aan. “Ik verwacht dat daar verandering in komt als de opzegvergoeding verhoogd wordt”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “Het zal tot juni duren voordat alle bedrijven een jaarcontract aanbieden.”    

Nu er steeds meer energiecontracten op de markt verschijnen, is het voor de consument lastig om het juiste contract te vinden. Variabele contracten, jaarcontracten, halfjaarcontracten en dynamische contracten worden door elkaar gebruikt in vergelijkingssites. “Die websites vergelijken appels met peren vergeleken en dat is misleidend voor de consument”, stelt Wolfert.


Energiemarkt is een jungle

De directeur pleit voor een helder overzicht en meer kadering, zodat consumenten een eerlijker beeld krijgen van wat er op de markt beschikbaar is. “De energiemarkt is een jungle. De laagste prijs is lang niet altijd de meest voordelige keuze. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor consumenten die denken een voordelig contract te hebben afgesloten, maar uiteindelijk van een koude kermis thuiskomen. Naast het uitpluizen van alle contractvormen moet ook de solvabiliteit van energieaanbieders onderzocht worden. De juiste keuze maken, kost tijd.”
 
Het verhogen van de opzegvergoeding – zoals de markt de overstapboete liever noemt – moet voor meer keuze en duidelijkheid zorgen. Zoals gezegd gaat de hoogte van de opzegvergoeding flink omhoog. Daarvoor is een nieuwe berekening bedacht. Om de hoogte van het boetebedrag te bepalen, kijkt men naar het referentietarief. Daarbij vergelijkt de energieleverancier de tarieven die nieuwe klanten moeten betalen en het verschil met de in jouw contract opgenomen tarieven. De leverancier onderzoekt het standaard jaarverbruik gebaseerd op het historisch verbruik.


Rekenformule opzegvergoeding

De volgende rekenformule wordt toegepast om het boetebedrag te bepalen:
 
Voor stroom: (huidige kale leveringstarief per kWh - het referentietarief) * het aantal ongebruikte kWh.

Voor gas: (huidige kale leveringstarief per kuub - referentietarief) * de hoeveelheid ongebruikte kuub.

Twee rekenvoorbeelden

In deze rekenvoorbeelden zie je wat je per 1 juni 2023 moet betalen voor je opzegvergoedingen:
 
Stroom: Je betaalt 0,45 eurocent per kWh. Je neemt gedurende je contract 1800 kWh af. Na zes maanden stap je over en op dat moment heb je 800 kWh gebruikt. Bij de nieuwe leverancier ga je 0,30 euro per kWh betalen. De opzegvergoeding die je voor het stroomcontract moet betalen, wordt dan:
(0,45 - 0,30) * (1800 - 800), oftewel:
0,15 * 1000 = 150 euro

Gas: Volgens jouw lopende contract neem je 1800 kuub gas af voor  1,70 euro per kuub. Maar nieuwe klanten betalen 1,20 euro voor een kuub gas. Je hebt 900 kuub gebruikt en je hebt dus 900 kuub over. De opzegboete wordt dan:
(1,70 - 1,20) * (1800 - 900), oftewel:
0,50 * 900 =  450 euro

Totaal: 150 euro + 450 euro = 600 euro
Als je besluit om over te stappen, betaal je in dit geval een opzegvergoeding van 600 euro. 

Bij een overstap bepaalt de energieleverancier de hoogte van de boete. Mocht je de boete toch te hoog vinden dan kun je nog van de overstap afzien. Hoe lager de onderlinge prijsverschillen tussen de tarieven van de verschillende leveranciers zijn, hoe lager de opzegboete.
 

Overstappen vóór juni

Mocht je nu een overstap overwegen omdat een andere leverancier betere tarieven biedt, dan profiteer je nog van de lage opzegvergoeding. Bij contracten met een looptijd tussen de 2 en de 2,5 jaar is de opzegvergoeding 100 euro. Voor contracten met een resterende looptijd van 1,5 tot 2 jaar gaat het om een bedrag van 75 euro. Loopt je contract minder dan 1,5 jaar dan is de overstapboete 50 euro.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Lokker

Wat gebeurt er als je een variabel contract hebt. Dus een contract zonder een looptijd. Heb je dan ook met een boete te maken.

Vrijdag 26 mei 2023 09:34

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 mei 2023 10:33
Een variabel contract is maandelijks opzegbaar. Dus daar zit geen boete aan vast.

Vrolijk

Ik geloof er niks van, want ik heb nog een contract dat tot 1 oktober loopt . Daarin is de opzegvergoeding geregeld. Of is tegenwoordig een contract geen contract meer ?

Donderdag 25 mei 2023 20:07

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 mei 2023 09:00
Als je een contract gedurende de looptijd openbreekt om over te stappen naar een beter aanbod en dat na 1 juni doet, heb je met een hogere overstapboete te maken. Als je jouw contract uitzit, heb je niet met een boete te maken.

Overdevest

Doe mij nog eens aanbieding


Donderdag 25 mei 2023 19:36

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 26 mei 2023 09:02
Als u gebruikmaakt van Energie Vanzelf Geregeld wordt u tegen het einde van de looptijd door onze klantenservice benaderd met een aanbod.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond deelt zijn toekomstvoorspellingen over de energiemarkt.

Wat is de stand van zaken in de energiemarkt?

Dinsdag 25 april 2023 15:22

‌De rust lijkt langzaamaan terug te keren op energiegebied. Lijkt, want als er één markt is die zich onvoorspelbaar gedraagt, is het de energiemarkt wel. Wat is de huidige stand van zaken en ...

Lees meer
Sinds februari is het mogelijk om steun aan te vragen via dit fonds dat een initiatief van een aantal grote energiemaatschappijen en het Rijk is.

Ruim 100.000 huishoudens vragen noodsteun voor energierekening aan

Dinsdag 25 april 2023 10:05

‌Ruim 100.0000 huishoudens doen een beroep op het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds voor energiearmoede helpt mensen met een lager inkomen om hun hoge energierekening te betalen. Si...

Lees meer
De ACM meldt dat het energietarief van 35 procent van de klanten met een nieuw variabel contract nu onder het prijsplafond ligt. Begin maart was dat nog 16 procent.

Toezichthouder blij: energietarieven steeds vaker onder prijsplafond

Dinsdag 04 april 2023 16:14

‌ De energietarieven daalden afgelopen maand opnieuw meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder stelt dat steeds meer contracten onder het prijsplafond komen en ook h...

Lees meer
Niets is zo veranderlijk als de energiemarkt. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft aan wat we in de nabije toekomst kunnen verwachten op energiegebied.

Ontdek de impact van de meest recente ontwikkelingen in de energiemarkt

Woensdag 05 april 2023 06:44

‌De rust in de energiemarkt lijkt weer terug te keren en de eerste vaste contracten verschijnen op de markt. Ook zet de daling van de gasprijs door en ziet het er weer rooskleurig uit voor je e...

Lees meer