Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Liander: ‘Teruglevering opgewekte zonnestroom elektriciteitsnet problematisch’

Maandag 10 juli 2023 13:37Frank van de Ven
Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Huishoudens kunnen volgens netbeheerder Liander steeds vaker hun opgewekte zonnestroom niet kwijt op het elektriciteitsnet. In de eerste helft van 2023 kwam dat gemiddeld drie keer zo vaak voor ten opzichte van de eerste helft van 2022.

Wanneer het laagspanningsnet - ofwel het elektriciteitsnet op wijkniveau - te veel zonnestroom in moet afvoeren, kunnen spanningsproblemen ontstaan. Omvormers van zonnepanelen schakelen zichzelf dan automatisch uit om overspanning te voorkomen. Die spanningsproblemen treden steeds vaker op nu veel huizen voorzien zijn van zonnepanelen.

De spanningsproblemen ontstaan vooral omdat het elektriciteitsnet in veel wijken niet is berekend op grootschalige, gelijktijdige teruglevering van zonnestroom. Door stijgende populariteit van zonnepanelen wordt op piekmomenten meer stroom opgewekt dan het elektriciteitsnet kan verwerken. Omvormers schakelen de zonnepanelen tijdelijk uit om te voorkomen dat de belasting op het elektriciteitsnet te hoog wordt. De omvormer gaat pas weer uit zichzelf aan als het risico op overspanning verdwenen is.
 

Verzwaring netten woonwijken

Het uitschakelen van omvormers is vervelend voor bezitters van zonnepanelen, want als je de omvormer uitschakelt wordt zonnestroom niet meer teruggeleverd aan het net. Het is helaas meestal ook onmogelijk om deze eigen opgewekte stroom op een later tijdstip te benutten. Liander ontving in het eerste halfjaar ruim 3.400 meldingen van klanten die hun zonnestroom niet konden terugleveren. Dat is ruim drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Om dit in de toekomst te voorkomen, is een forse verzwaring van de netten in woonwijken nodig. Liander stelt dat er een vervijfvoudiging van de huidige capaciteit een vereiste is. De netbeheerder waarschuwt dat er de komende jaren steeds vaker sprake zal zijn van het niet kunnen terugleveren van zonnestroom. Het gevolg is dat consumenten steeds vaker moeten wachten op een nieuwe aansluiting om een warmtepomp of een laadpaal te kunnen installeren.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzak

Topman IEA: ‘Bezitters variabele en dynamische energiecontract maak je op voor forse prijsstijging’

Vrijdag 07 juli 2023 07:49

‌Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in ...

Lees meer
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Overstappen van variabel naar vast energiecontract vereist naast snelheid ook nauwkeurigheid

Donderdag 06 juli 2023 15:25

‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten. Ondanks al...

Lees meer
Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

Persbericht: Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

Donderdag 06 juli 2023 07:09

‌Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een st...

Lees meer
De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

Consument betaalt door rechterlijke uitspraak meer aan netbeheerder

Dinsdag 04 juli 2023 15:32

‌De rechter wil dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) belangrijke besluiten voor netbeheerders voor gas en elektriciteit opnieuw neemt. Gevolg is dat consumenten en bedrijven hogere tariev...

Lees meer