Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Consument betaalt door rechterlijke uitspraak meer aan netbeheerder

Dinsdag 04 juli 2023 15:32Frank van de Ven
De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

De rechter wil dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) belangrijke besluiten voor netbeheerders voor gas en elektriciteit opnieuw neemt. Gevolg is dat consumenten en bedrijven hogere tarieven moeten betalen aan de netbeheerders. Hoeveel meer er betaald moet worden, is nog niet bekend. Toezichthouder ACM geeft aan dit "zo snel mogelijk" in kaart te brengen.
 
Het gaat om de methodebesluiten voor 2022 tot en met 2026 waarin is vastgelegd hoe de toezichthouder de tarieven van netbeheerders berekent. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) hield de ACM onvoldoende rekening met de forse investeringen die de netbeheerders moeten doen vanwege de overgang naar hernieuwbare energie.
 
Door de populariteit van zonne- en windenergie moeten netbeheerders hun netten flink aanpassen wat miljarden euro’s kost. De netbeheerders stapten naar de rechter omdat ze vonden dat de ACM hier onvoldoende oog voor had. Partijen als Enexis, Stedin of TenneT willen tarieven rekenen die hoog genoeg zijn om alle noodzakelijke investeringen te betalen. Omdat het stroomnet in grote delen van Nederland overbelast is, kunnen veel bedrijven en instellingen nu geen nieuwe stroomaansluiting meer krijgen.


Monopoliepositie energiemarkt

De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren. "Wij hielden natuurlijk al rekening met de investeringen die de netbeheerders moeten doen. Maar het CBb wil dat we dat nog meer doen", verduidelijkt een woordvoerder van de ACM.
 
Dat netbeheerders hun tarieven niet zelf kunnen bepalen, heeft te maken met hun monopoliepositie. Consumenten of bedrijven kunnen namelijk niet kiezen welke netbeheerder ze nemen. Dat is dan ook de reden waarom de ACM besluiten over de tarieven neemt. De toezichthouder moet ervoor zorgen dat de netbeheerders genoeg inkomsten ontvangen om de kosten van investeringen te dekken, maar ook voorkomen dat afnemers niet te veel betalen.
 

Steun in de rug

Netbeheer Nederland noemt het oordeel van de rechter een steun in de rug. De koepelorganisatie wil graag met de ACM in gesprek "om te komen tot een methodebesluit dat recht doet aan de financiële uitdagingen van de energietransitie."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

Topman IEA verwacht komende winter stijging energieprijzen

Maandag 03 juli 2023 14:45

‌De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het fina...

Lees meer
Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen

Donderdag 29 juni 2023 11:41

‌Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

‘Hoewel het lijkt alsof de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval’

Dinsdag 27 juni 2023 13:20

‌ Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar en energieleveranciers bedelen om je aandacht met schreeuwerige reclames. Je zou denken dat de energiemarkt weer de oude is. Toch is dat zeker ...

Lees meer
Er gebeurt een heleboel op energiegebied en het is begrijpelijk dat consumenten het lastig vinden om keuzes te maken. Toch is kiezen juist nu ontzettend belangrijk, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert.

Podcast legt uit wat de gevolgen zijn als je nu niet overstapt van variabel naar vast

Maandag 26 juni 2023 10:48

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de opzegvergoeding sinds deze maand verhoogd is. Er komen meer nieuwe vaste contracten op de markt, waardoor de concurrentie weer langzaamaan op gang komt...

Lees meer