Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Overstappen van variabel naar vast energiecontract vereist naast snelheid ook nauwkeurigheid

Donderdag 06 juli 2023 15:25Frank van de Ven
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten. Ondanks alle vaste contracten die op de markt zijn gebracht, beschikt ruim de helft van de huishoudens nog over een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond blijkt uit onderzoek van de toezichthouder. Dit is dan ook hét moment om over te stappen naar een jaarcontract, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.

“Het onderzoek van ACM bevestigt de oproep van de Vastelastenbond dat dit hét moment is om over te stappen van een variabel naar een vast contract. Vaste jaarcontracten zijn  enorm in trek en verkopen zelfs in record tijd uit, waardoor er nieuwe, duurdere contracten verschijnen. Langer wachten met overstappen kost de consument nóg meer geld”, verduidelijkt Wolfert.

In een maand tijd stegen de tarieven van jaarcontracten flink. “Op jaarbasis scheelt dat bijna 300 euro blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond. Overstappen van variabel naar vast is hoe dan ook aan te raden. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis”, verduidelijkt de directeur.
 

Kies voor vast

Volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidieregeling van het prijsplafond uitvoert, betalen huishoudens voor 49 procent van de elektriciteitsaansluitingen en voor 59 procent van de gasaansluitingen prijzen boven het prijsplafond. De subsidieregeling stopt op 31 december 2023 en vanaf die datum moeten consumenten weer de volle prijs van hun energiecontract betalen, waarschuwt de ACM.

Consumenten die nu meer gas en elektriciteit gebruiken dan de maximumhoeveelheden van het prijsplafond kunnen volgens de toezichthouder vaak direct profiteren van een overstap naar een goedkoper contract. Huishoudens die er zeker van willen zijn dat ze na 31 december niet meer hoeven te betalen dan de prijzen van het prijsplafond, kunnen volgens de ACM op dit moment kiezen voor een vast contract met een looptijd van minimaal een jaar met prijzen onder het prijsplafond.


Doe je huiswerk bij overstap

De ACM meldt verder dat er momenteel 59 leveranciers zijn met een vergunning. Sommige daarvan moeten nog extra stappen zetten om volledig aan in oktober vorig jaar aangescherpte regels te voldoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over het hebben van een goed ondernemingsplan. Bij zes partijen voert de ACM extra controles uit om er zeker van te zijn dat ze alles goed doen. Van één leverancier worden de tarieven en financiële situatie uitgebreid onderzocht. Rijksdienst RVO doet ook onderzoek naar die partij en heeft de subsidie in het kader van het prijsplafond onlangs al opgeschort. Om welk bedrijf het gaat is niet naar buiten gebracht.

Bij de overstap van variabel naar vast is het wel belangrijk om niet alleen de laagste prijs mee te nemen. “De ACM geeft aan dat er zes energiebedrijven zijn die onder een vergrootglas liggen. Consumenten doen er dus verstandig aan om hun huiswerk te doen en goed uit te zoeken welke parten financieel gezond zijn”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

Persbericht: Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

Donderdag 06 juli 2023 07:09

‌Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een st...

Lees meer
De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

Consument betaalt door rechterlijke uitspraak meer aan netbeheerder

Dinsdag 04 juli 2023 15:32

‌De rechter wil dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) belangrijke besluiten voor netbeheerders voor gas en elektriciteit opnieuw neemt. Gevolg is dat consumenten en bedrijven hogere tariev...

Lees meer
De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

Topman IEA verwacht komende winter stijging energieprijzen

Maandag 03 juli 2023 14:45

‌De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het fina...

Lees meer
Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen

Donderdag 29 juni 2023 11:41

‌Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer