Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Topman IEA: ‘Bezitters variabele en dynamische energiecontract maak je op voor forse prijsstijging’

Vrijdag 07 juli 2023 07:49Frank van de Ven
Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzak

Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzak

Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht komende winter een flinke stijging van de energieprijzen. Hij denkt zelfs dat variabele tarieven zo erg de lucht in kunnen schieten, waardoor overheidssteun noodzakelijk is. Mensen met een variabel of dynamisch contract kunnen volgens de topman hun borst natmaken.

De tarieven van dynamische contracten zijn ook variabel, dus mensen met zo’n energiecontract lopen ook het risico om met forse stijgingen te maken te krijgen. “In de zomermaanden is het voorschotbedrag nog erg laag, maar wanneer er in de wintermaanden meer gas verbruikt wordt kan het voorschotbedrag verviervoudigen. Daar moet rekening mee gehouden worden”, verduidelijkt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond.
 
Birol’s zorgen zijn gebaseerd op de mogelijkheid van een strenge winter en het herstel van de Chinese economie waardoor de vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) stijgt. Het IEA geldt als de belangrijkste adviseur van de geïndustrialiseerde landen op het gebied van energie. Ook andere belangrijke spelers op de energiemarkt waarschuwen dat Europa komende winter opnieuw met een energiecrisis te maken kan krijgen als het erg koud wordt en de concurrentie uit China sterk toeneemt.
 

Mogelijke gastekorten

Als er vanuit China meer vraag is naar lng, heeft dat direct invloed op de vraagprijs. De IEA-topman sluit niet uit dat er gastekorten ontstaan in Europa. “Als we met een strenge winter of toenemende concurrentie te maken krijgen, schieten de variabele tarieven de lucht in. Dat was vorig jaar goed zichtbaar. Nu zijn de tarieven nog gunstig, maar de situatie kan snel omslaan”, voegt Wolfert toe.

Een dynamisch energiecontract vraagt volgens de directeur van de consumentenorganisatie om constante aandacht en een goede financiële buffer: “Plotse prijsstijgingen door een groeiende marktvraag en temperatuurwisselingen kunnen voor een verdubbeling van de energierekening zorgen. Op zulke momenten snakken consumenten juist naar de zekerheid van een vast energiecontract.”


Energiebesparing aanmoedigen

Birol hoopt dat overheden doorgaan om energiebesparingen door consumenten en bedrijven aan te moedigen. Tevens pleit de topman ervoor om versneld werk te maken van projecten voor duurzame energie. Hij vindt dat vergunningen voor duurzame energieprojecten bijvoorbeeld sneller afgegeven moeten worden.

Het aandeel dynamische energiecontracten op het geheel is nog beperkt, maar neemt wel toe. Van de miljoenen huishoudens in Nederland hebben er nu 178.000 een dynamisch contract. Dat is een derde meer dan in december vorig jaar, aldus cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).


Dynamisch contract financieel risicovol

Het afsluiten van dynamische energiecontracten kan financieel risicovol zijn als mensen zich er onvoldoende in verdiept hebben. Steeds meer consumenten stappen na het horen van mooie verhalen over naar zulke energiecontracten, maar zijn niet op de hoogte van de nadelen van deze contracten.

Wolfert pleit voor een duidelijke voorlichting wanneer consumenten voor zo’n energiecontract kiezen: “Een dynamisch contract is vergelijkbaar met het hebben van aandelen en daardoor een risicovol product.”


Overstap naar jaarcontract

Wolfert adviseert consumenten om nu over te stappen naar een vast energiecontract. Bij voorkeur met de looptijd van een jaar. De directeur adviseert om nu over te stappen naar een contract met vaste tarieven: “Doe dat wel snel, want energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een steekproef blijkt dat sommige jaarcontracten in een maand tijd bijna 300 euro duurder zijn geworden.”

De Vastelastenbond deed onderzoek naar de tarieven van Vattenfall, Essent en Eneco en ontdekte gigantische stijgingen. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis. Consumenten die in juni een jaarcontract afsloten bij Vattenfall zijn ruim 200 euro duurder uit dan klanten die in juli hetzelfde contract kozen bij deze energieleverancier. Klanten van Essent komen er genadig van af en zijn sinds deze maand 21 euro per jaar meer kwijt voor hun contract in vergelijking met juni.


Nieuwe inkoopronde

Stroom werd 3 eurocent duurder, terwijl gas 6 eurocent steeg bij Vattenfall. Bij een gemiddeld gebruik van 3.000 kWh stroom en 1.500 m³ gas scheelt dat op jaarbasis 209 euro. De meest forse stijging was te zien bij Eneco dat een tariefverhoging van 2 eurocent op stroom doorvoerde en 12 eurocent meer vroeg voor gas. Op jaarbasis betalen klanten die in juli in plaats van juni een jaarcontract afsloten 290 euro meer. Essent verhoogde de stroomtarieven in juli met minder dan een eurocent waardoor klanten in juli 21 euro meer betalen dan klanten die in juni eenzelfde contract afsloten.
 
Energieleveranciers kopen een bepaald aantal contracten in en wanneer ze ‘los’ zijn, volgt een nieuwe inkoopronde waarbij hogere inkoopprijzen betaald moeten worden. “Langer wachten met overstappen kost de consument nóg meer geld", besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Brouwer

Graag op hoogte worden gehouden

Donderdag 27 juli 2023 19:11

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:32
U kunt zich onderaan de pagina inschrijven voor de nieuwsbrief.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten.

Overstappen van variabel naar vast energiecontract vereist naast snelheid ook nauwkeurigheid

Donderdag 06 juli 2023 15:25

‌Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldt dat bijna alle energieleveranciers jaarcontracten met vaste tarieven onder het prijsplafond aanbieden aan nieuwe klanten. Ondanks al...

Lees meer
Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

Persbericht: Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

Donderdag 06 juli 2023 07:09

‌Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een st...

Lees meer
De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

Consument betaalt door rechterlijke uitspraak meer aan netbeheerder

Dinsdag 04 juli 2023 15:32

‌De rechter wil dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) belangrijke besluiten voor netbeheerders voor gas en elektriciteit opnieuw neemt. Gevolg is dat consumenten en bedrijven hogere tariev...

Lees meer
De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

Topman IEA verwacht komende winter stijging energieprijzen

Maandag 03 juli 2023 14:45

‌De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het fina...

Lees meer