Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder

Donderdag 06 juli 2023 07:09Frank van de Ven
Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden.

‌Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank en verkopen zo snel uit dat ze binnen een maand honderden euro’s duurder worden. Uit een steekproef blijkt dat sommige jaarcontracten in een maand tijd bijna 300 euro duurder zijn geworden. Energieleveranciers kopen een bepaald aantal contracten in en wanneer ze ‘los’ zijn, volgt een nieuwe inkoopronde waarbij hogere inkoopprijzen betaald moeten worden. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond adviseert om nu over te stappen: “Langer wachten met overstappen kost de consument nóg meer geld.”
 
De Vastelastenbond hield een steekproef bij Vattenfall, Essent en Eneco en ontdekte gigantische stijgingen. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis. Consumenten die in juli een jaarcontract afsloten bij Vattenfall zijn ruim 200 euro duurder uit dan klanten die in juni hetzelfde contract kozen bij deze energieleverancier. Klanten van Essent komen er genadig van af en zijn sinds deze maand 21 euro per jaar meer kwijt voor hun contract in vergelijking met juni.
 
Stroom werd 3 eurocent duurder, terwijl gas 6 eurocent steeg bij Vattenfall. Bij een gemiddeld gebruik van 3.000 kWh stroom en 1.500 m3 gas scheelt dat op jaarbasis 209 euro. De meest forse stijging was te zien bij Eneco dat een tariefverhoging van 2 eurocent op stroom doorvoerde en 12 eurocent meer vroeg voor gas. Op jaarbasis betalen klanten die in juli in plaats van juni een jaarcontract afsloten 290 euro meer. Essent verhoogde de stroomtarieven in juli met minder dan een eurocent waardoor klanten in juli 21 euro meer betalen dan klanten die in juni eenzelfde contract afsloten.


Energiemarkt niet genormaliseerd

Dat de energietarieven in korte tijd de lucht in zijn geschoten, verbaast Wolfert niet: “Energiebedrijven kopen voor een bepaald aantal huishoudens energie in. Als die contracten op zijn, volgt een nieuwe inkoopronde. Afgelopen maand stegen de energietarieven met 25 procent en dat is direct zichtbaar in het inkoopbeleid. Mensen die twijfelen over wanneer ze het beste kunnen overstappen van een variabel naar een vast contract adviseer ik om nu over te stappen. Langer wachten kost geld.”
 
Wolfert’s boodschap sluit aan op de zorgen van Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht een forse stijging van de Europese energieprijzen komende winter. De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen. Hij sluit zelfs niet uit dat overheden weer moeten bijspringen om consumenten te helpen met die stijgende prijzen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Graaf

Goedemiddag ik zit bij eneco al 30 jaar ik heb tot 26-4-24 een jaar vast contract 
Genomen omdat mijn 3 jaar vaste contract afliep bij eneco 
Ik betaal nu sins april 195€ , is het beter als ik tot 2024 26 april wacht ,dan loopt mijn vaste jaar contract af groeten jan

Dinsdag 01 augustus 2023 18:33

Abcoude

Mijn.contract loopt eind dec.af.bij eneco
Wat te doen blijven met vast contract of naar Essent gaan?

Zaterdag 29 juli 2023 09:53

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 31 juli 2023 08:49
U kunt het beste even contact opnemen met onze klantenservice. Zij kunnen u helpen. https://www.vastelastenbond.nl/contact-formulier/

Ramakers

Dank voor alle info, maar heb een opmerking; in het eerste stukje tekst staat dat Eneco, Vattenfall en Essent alle 3 duurder werden. Een paar regels verder staat dat klanten die in juni bij Vattenfall een contract afsloten duurder uit zijn dan klanten die dat in juli deden…… dit kan ik niet rijmen met hogere tarieven in juli dan in juni.

Vr. Gr. Wilma

Vrijdag 28 juli 2023 13:13

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 13:47
Dank voor uw reactie! Er was een foutje in het artikel geslopen en dat is nu hersteld. In juli is het contract duurder geworden.

Vervoorn

ik betaalde in juni voor 3cub gas 28,24 bij energie direct hoe kan dat

Vrijdag 28 juli 2023 11:00

Mahmut

Graag wil ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.

Vrijdag 28 juli 2023 09:08

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:20
Goed om te horen. U kunt zich inschrijven voor onze nieuwsbrief en onze energie-update. We adviseren u ook om onze website te blijven volgen, omdat we vrijwel dagelijks nieuws plaatsen over vaste lasten.

Bart

Ik zie een vast contract toch als een soort verzekering tegen schommelingen. Uiteindelijk moet iemand de energie betalen en de energiemaatschappijen doen dat heus niet uit eigen zak. Nou is een bekende wijsheid dat je risico's die je zelf kunt dragen nooit moet verzekeren, want anders zit je alleen maar verzekeringsmaatschappijen rijk te maken. Zo is het hier ook: als je de prijsschommelingen zelf kunt opvangen, is er heel wat voor te zeggen om via een dynamisch contract domweg de marktprijs te betalen, want dat kost het linksom of rechtsom sowieso. 

En vergeet niet: als je een lekker goedkoop jaarcontract hebt, is er iemand anders met een te duur contract die dat compenseert (weinig solidair van je) of, als ze te veel goedkope klanten hebben, gaat je energiemaatschappij er aan failliet (schiet jij ook niks mee op).

Vrijdag 28 juli 2023 08:49

Geerbex

Ik heb een energie contract via de Vastelastenbond over het jaar 2023.
Moet er voor mij dan geen actie worden ondernomen.
Met vriendelijke groet, P. Geerbex.

Donderdag 27 juli 2023 20:22

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:25
We nemen binnenkort contact met u op om uw mogelijkheden te bespreken. Dank voor uw reactie!

Henk van Raalte

Goedendag,

Wat is voor ons verstandig. Wij zijn lid van de vastenlastenbond. Ons contract loop half november af bij gewoon energie. het is een vast contract. Moeten we nu overstappen of niet. Graag een reactie!

Vr Gr Henk van Raalte.

Donderdag 27 juli 2023 19:42

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:30
Het is nu niet verstandig om een lopend contract open te breken nu de opzegvergoeding sterk is verhoogd. U kunt het beste even contact met onze klantenservice. Zij helpen u graag en kunnen u uitleggen wat de beste stappen zijn.

Zuijdwijk

Ik heb een contract bij gewoon energie. Ik neem aan dat jullie mij tijdig een goed nieuw voorstel doen.

Donderdag 27 juli 2023 19:28

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:31
We nemen ruim voor het einde van de looptijd van het energiecontract contact met u op om de mogelijkheden te bespreken en u een nieuw voorstel te doen.

Otto

Ik heb nog tot dec een contract, bij Delta, 56 euro per maand. Wat is wijs om te doen nu.

Donderdag 27 juli 2023 18:34

Reactie Vastelastenbond:

Vrijdag 28 juli 2023 09:35
U kunt het beste even uw situatie voorleggen aan onze klantenservice zodat zij situatie specifiek met u mee kunnen kijken.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De hoogste rechter op het gebied van het economisch bestuursrecht vernietigde de eerder genomen besluiten van de ACM en geeft de waakhond zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren.

Consument betaalt door rechterlijke uitspraak meer aan netbeheerder

Dinsdag 04 juli 2023 15:32

‌De rechter wil dat Autoriteit Consument & Markt (ACM) belangrijke besluiten voor netbeheerders voor gas en elektriciteit opnieuw neemt. Gevolg is dat consumenten en bedrijven hogere tariev...

Lees meer
De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen.

Topman IEA verwacht komende winter stijging energieprijzen

Maandag 03 juli 2023 14:45

‌De Europese energieprijzen stijgen komende winter flink denkt Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het fina...

Lees meer
Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn.

Zonder controlemechanisme is louche deurverkoop niet uit te bannen

Donderdag 29 juni 2023 11:41

‌Het kabinet scherpt de regels voor deurverkoop en colportage aan. Het is de bedoeling dat consumenten bij colportage straks niet meer direct aan een contract gebonden zijn. Directeur Dirk-Jan Wo...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond denkt dat de energiemarkt nog te onrustig is om van normalisatie te spreken.

‘Hoewel het lijkt alsof de energiemarkt normaliseert, is dat zeker niet het geval’

Dinsdag 27 juni 2023 13:20

‌ Er zijn weer vaste energiecontracten beschikbaar en energieleveranciers bedelen om je aandacht met schreeuwerige reclames. Je zou denken dat de energiemarkt weer de oude is. Toch is dat zeker ...

Lees meer