Lokale groene projecten zorgen voor problemen op elektriciteitsnetwerk

Publicatie datum: Vrijdag 11 januari 2019 14:29:15

Door een gebrek aan capaciteit moeten netbeheerders ‘nee’ verkopen aan boeren, bedrijven en verenigingen die zelf energie willen opwekken door zonnepanelen. De stroom kan door het huidige elektriciteitsnetwerk in Groningen en Drenthe al niet meer verwerkt worden.

Streep door nieuwe initiatieven

Netbeheerder Enexis geeft aan dat nieuwe initiatieven mogelijk (binnenkort) niet door kunnen gaan omdat de maximale belastbaarheid wordt gehaald. Het Klimaatakkoord valt of staat echter bij de zekerheid dat zelf opgewekte stroom ook verwerkt kan worden. Een forse tegenvaller dus voor de ondertekenaars van dit akkoord.

Onverwachte stijging

In 2017 werd onderzoek gedaan of het stroomnet toekomstbestendig zou zijn. De nationale netbeheerder TenneT kwam toen tot de conclusie dat dit het geval was. Nu blijkt dit echter niet zo te zijn. Dit komt o.a. door een extreme stijging van zonneparken. De toename van energie opgewekt door zonnepanelen nam met 50 procent toe in 2018.

Stroom komt terug op het net als dit door de eigenaar van de zonnepanelen niet gebruikt wordt. De stroom wordt dan weer gebruikt door andere bedrijven of particulieren.

Lokale problemen

De problemen doen zich nu voornamelijk voor in Groningen, Drenthe en Overijssel. Relatief gezien wonen hier weinig mensen waardoor de capaciteit van het netwerk minder is. De grond waar de panelen op geplaatst worden is alleen goedkoper en daardoor ontstaan er hier veel zonneparken. Zes hoogspanningsstations kunnen op dit moment al geen extra grootverbruiksaansluitingen meer aan.

Verrassing

Zonneparken worden in tegenstelling tot windparken niet gecoordineerd geplaatst. Hierdoor is het voor de netbeheerders onmogelijk in te schatten hoeveel parken erbij komen en wanneer. Hierop anticiperen is van te voren dus niet mogelijk. In 2016 beloofde de overheid de regierol op zich te nemen, dat is tot op heden alleen nog niet gebeurd. In het Klimaatakkoord is dit wel al opgenomen.

Slecht voor draagvlak energietransitie

De problemen zijn niet goed voor het toch al povere draagvlak voor de energietransitie. Het doel van de energietransitie dat iedereen mee kan doen wordt zo niet waargemaakt. Daarnaast is het nu wie het eerst komt wie het eerst maalt, waardoor kleinere initiatieven het soms niet redden omdat er in de regio een grote partij is opgestaan.

Netbeheerder Enexis geeft aan grote voorstander te zijn van regionale projecten, maar dat het de stroom gewoonweg niet kwijt kan. Het verzwaren van het stroomnet is kostbaar en kost minimaal drie tot tien jaar.
 

(Bron: de Volkskrant)
 

Share thisShare this

Meinster reageerde op Donderdag 24 januari 2019 12:06:10

is het dan zo dat particulieren die reeds zonnepanelen hebben laten plaatsen straks meer moeten gaan betalen
X