Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Komende tien jaar problemen op elektriciteitsnetwerk verwacht

Maandag 28 maart 2022 13:20Frank van de Ven
Netbeheerders in Nederland vragen minister om hulp. De elektriciteitsnetwerken raken overvol en dat probleem blijft komende 10 jaar.

Netbeheerders in Nederland vragen minister om hulp. De elektriciteitsnetwerken raken overvol en dat probleem blijft komende 10 jaar.

TenneT, Liander, Enexis en Stedin hebben problemen met het netwerk omdat dit elektriciteitsnetwerk overvol begint te raken. Zoals het er nu naar uitziet, zal de verstopping van het netwerk de komende tien jaar voor problemen zorgen. De netwerkbedrijven vragen om duidelijke richtlijnen waar ze zich aan kunnen houden.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleit daarom voor een gezamenlijke aanpak met minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, decentrale overheden, netbeheerders en marktpartijen. Dat betekent dat netbeheerders duidelijke richtlijnen moeten krijgen zodat ze weten welke projecten voor de energietransitie voorrang krijgen. Deze taak begint bij Jetten . Hij moet deze 'prioriteitenlijst' opstellen.

Investeringen nodig, onderhoud op de lange baan

Netbeheerders moeten ervoor zorgen dat alle bedrijven en woningen in Nederland worden voorzien van stroom en gas. Daarvoor moeten ze elk jaar een plan opstellen. Ze moeten goed in kaart brengen waar het net uitgebreid moet worden of worden verzwaard. 

De komende jaren zal de druk op het netwerk alleen maar toenemen. Dat betekent dat netbeheerders op korte termijn kiezen om de capaciteitsproblemen op te lossen zodat alle elektriciteit opgeslagen kan worden. Vervangingsinvesteringen en onderhoud worden uitgesteld. 

Welke risico's zijn er?

De betrouwbaarheid van de netten gaat achteruit. Onderhoud en vervanging van bestaande systemen wordt uitgesteld en dat komt het netwerk niet te goede. Als er nu geen duidelijke richtlijnen komen, gaan de netbeheerders zelf keuzes maken. Er zijn zeven verschillende netbeheerders die allemaal verantwoordelijk zijn voor een ander gebied. Dat kan in de toekomst tot grote verschillen leiden. 

Nu actie en duidelijkheid nodig

Bij de netbeheerders Liander en Stedin heeft het feit dat zij ervoor kiezen prioriteit te geven aan uitbreiding van hun netten tot gevolg dat zij accepteren dat de benodigde vervangingsinvesteringen niet altijd op tijd kunnen worden gedaan. De ACM kan deze keuze volgen gezien de grote investeringsopgave. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de kwaliteit niet zodanig verslechtert dat de leveringszekerheid onder druk komt te staan.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren.

ACM verscherpt toezicht energiemarkt

Donderdag 24 maart 2022 11:55

Energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten worden voortaan strenger gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat de financiële, org...

Lees meer
Meer gas halen uit het grote Groningenveld is problematisch terwijl gaswinning uit kleine velden in de Noordzee kansrijk lijkt te zijn.

Gaswinning Noordzee levert zes miljard kuub op

Donderdag 24 maart 2022 07:47

Door de oorlog in de Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas – waar we vanaf willen –  is de behoefte aan eigen gaswinning versterkt. De mogelijkheden worden verkend. Mee...

Lees meer
Woningverduurzaming is een complexe zaak, want waar begin je en wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

Voordelig je woning verduurzamen? Zo begin je!

Woensdag 23 maart 2022 08:44

‌Nu de energietarieven door het dak gaan en het eind van de energiecrisis nog lang niet in zicht is, klinkt woningverduurzaming steeds aantrekkelijker! Maar waar begin je, wat zijn de kosten en...

Lees meer
Huishoudens met een financiële buffer kunnen de mogelijkheden van woningverduurzaming verkennen.

Grote steden willen energierekening minima verlichten met 1.000 euro

Woensdag 16 maart 2022 10:12

‌Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat minima meer gecompenseerd worden voor hun energierekening. De overheid wil gezinnen die het niet breed hebben tegemoet komen met 200 euro. ...

Lees meer