Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM verscherpt toezicht energiemarkt

Donderdag 24 maart 2022 11:55Frank van de Ven
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren.

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren.

Energieleveranciers die gas of elektriciteit leveren aan consumenten worden voortaan strenger gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat de financiële, organisatorische en technische kwaliteiten van energieleveranciers nauwlettend monitoren. De verscherping van het toezicht gebeurt in overleg met minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Tevens wordt er gekeken hoe deze eisen een plek in de nieuwe Energiewet kunnen krijgen.

Een van de maatregelen die worden doorgevoerd, is een betere onderbouwing van het bedrijfsplan. Gedegen risicomanagement is ook een harde eis. Deze verscherping van de maatregelen volgt naar aanleiding van een extern onderzoek naar het toezicht op energieleveranciers. Doel van de aanpassingen is om energiebedrijven weerbaarder te maken tegen plotse verhogingen van de inkoopprijzen. De verstrenging van de maatregelen moet de kans op faillissementen drastisch verlagen. 

Samen met de overheid onderzoekt de toezichthouder hoe kwetsbare consumenten beter beschermd kunnen worden tegen het faillissement van energieleveranciers. De ACM gaat de huidige wettelijke eisen op het gebied van financiële, organisatorische en technische kwaliteiten op basis van onder meer gesprekken met de sector, beleidsmakers, consumentenorganisaties en experts verder uitwerken in beleidsregels. De ACM legt voor de zomer een concept voor, zodat er na wat wijzigingen een  nieuw beleid klaarligt wanneer het nieuwe stookseizoen begint op 1 oktober 2022.


Solvabiliteitsonderzoek

De Vastelastenbond vindt de verscherping van de maatregelen een goede eerste stap naar strengere wetgeving. De consumentenorganisatie houdt de situatie in de energiemarkt goed in gaten en neemt contact op met ACM als dat nodig is. Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks een groot aantal partijen. “Wij regelen jaarlijks automatisch de overstap van duizenden klanten naar verschillende energieleveranciers”, stelt oprichter Dirk-Jan Wolfert. 

De directeur van de Vastelastenbond vervolgt zijn verhaal: “Het is voor ons als consumentenorganisatie erg belangrijk om te weten welke partijen solvabel zijn. We willen namelijk voorkomen dat we leden aanmelden bij een energieleverancier die een grote kans heeft om failliet te gaan. Het is aan te raden om voor een maatschappij met een hoge solvabiliteit – of een grote marktspeler – te kiezen. Zo is de consument beter beschermd tegen een mogelijk faillissement.”
 

Zeven energiebedrijven failliet

Vorig jaar publiceerde de Vastelastenbond een solvabiliteitsonderzoek waarin de financiële gezondheid van negentien bedrijven  werd onderzocht. Er zijn inmiddels zeven energiebedrijven over de kop gegaan.  FENOR Energie, Welkom EnergieAnode EnergieEnstrogaAllure EnergieSEPA Green en FENOR Energie gingen failliet. Het solvabiliteitsonderzoek wees uit dat deze partijen er vaak niet goed voorstonden.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Meer gas halen uit het grote Groningenveld is problematisch terwijl gaswinning uit kleine velden in de Noordzee kansrijk lijkt te zijn.

Gaswinning Noordzee levert zes miljard kuub op

Donderdag 24 maart 2022 07:47

Door de oorlog in de Oekraïne en onze afhankelijkheid van Russisch gas – waar we vanaf willen –  is de behoefte aan eigen gaswinning versterkt. De mogelijkheden worden verkend. Mee...

Lees meer
Woningverduurzaming is een complexe zaak, want waar begin je en wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

Voordelig je woning verduurzamen? Zo begin je!

Woensdag 23 maart 2022 08:44

‌Nu de energietarieven door het dak gaan en het eind van de energiecrisis nog lang niet in zicht is, klinkt woningverduurzaming steeds aantrekkelijker! Maar waar begin je, wat zijn de kosten en...

Lees meer
Huishoudens met een financiële buffer kunnen de mogelijkheden van woningverduurzaming verkennen.

Grote steden willen energierekening minima verlichten met 1.000 euro

Woensdag 16 maart 2022 10:12

‌Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat minima meer gecompenseerd worden voor hun energierekening. De overheid wil gezinnen die het niet breed hebben tegemoet komen met 200 euro. ...

Lees meer
De energiemarkt verkeert in crisis nu Oekraïne door Rusland is binnengevallen. De energietarieven  gaan opnieuw door het dak.

Vastelastenbond geeft update over energiecrisis

Vrijdag 04 maart 2022 08:20

‌De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne hebben grote gevolgen voor de energiemarkt en de gasprijs in het bijzonder. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam steeg de prijs 60 procent ...

Lees meer