Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Voordelig je woning verduurzamen? Zo begin je!

Woensdag 23 maart 2022 08:44Frank van de Ven
Woningverduurzaming is een complexe zaak, want waar begin je en wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

Woningverduurzaming is een complexe zaak, want waar begin je en wegen de kosten op tegen de opbrengsten?

Nu de energietarieven door het dak gaan en het eind van de energiecrisis nog lang niet in zicht is, klinkt woningverduurzaming steeds aantrekkelijker! Maar waar begin je, wat zijn de kosten en hoeveel levert een investering in de verduurzaming van je huis eigenlijk op? In dit blog krijg je antwoord op al deze vragen én ontvang je nuttig advies over hoe je ook met een bescheiden budget veel kunt besparen.

Wanneer je het over een budget hebt, zijn veel mensen geneigd te denken aan de laagste prijs. Het gezegde is echter ‘goedkoop is duurkoop’ dus kies niet direct voor de laagste prijs. Beter is het om voor de beste oplossing voor jouw specifieke situatie te kiezen (en dat is dus niet altijd de meest voordelige optie).

Je kunt veel winst te behalen door enkel glas te vervangen voor dubbel glas. In de meeste gevallen is de plaatsing van isolerende maatregelen de slimste keuze. De toepassing van deze energiebesparende mogelijkheden kost gemiddeld € 2.000,- en verdient zich binnen circa zeven jaar terug. In dit blog geven we verduurzamingstips voor verschillende budgetten.

 • Verduurzamen met een budget tussen de € 1.500,- / € 2.000,-
 • Verduurzamen met een budget tussen de € 2.500,- / € 5.000,-
 • Verduurzamen met een budget tussen de € 5.000,- / € 10.000,-

Verduurzamen met een budget tussen de € 1.500,- / € 2.000,-

Wanneer je niet zoveel budget hebt voor de implementatie van energiebesparende maatregelen is het zaak om eerst het ‘laaghangende fruit’ te plukken! Wanneer je alle kieren en gaten in je woning dicht, bespaar je veel op je stookkosten. Verder zijn er nog veel meer manieren om je energierekening te verlagen met een paar kleine handelingen! Voor het gemak hebben we er tien voor je op een rijtje gezet!

 1. Zet geen apparatuur op stand-by, maar zet het apparaat helemaal uit;
 2. Haal opladers uit het stopcontact wanneer je klaar bent met opladen;
 3.  Vervang verouderde, energie slurpende apparatuur voor energiezuinige spullen;
 4. Vervang oude lampen voor ledverlichting;
 5. Gebruik een (tijd)schakelblok;
 6. Plaats tochtstrips om de warmte binnen te houden;
 7. Stel je thermostaat in tussen de 16 en 21 graden Celsius;
 8. Douche korter;
 9. Kies voor vloer-, plafond of dakisolatie om de energierekening te verlagen.
Het isoleren van de vloer en spouwmuren levert direct winst op, omdat het wooncomfort direct verbeterd wordt. 

Verduurzamen met een budget tussen de € 2.500,- / € 5.000,-

Met een groter budget zijn er ook meer mogelijkheden. Zonnepanelen zijn een interessante optie bijvoorbeeld. Een budget tot € 5.000,- geeft je de mogelijkheid om tussen de acht tot twaalf zonnepanelen aan te schaffen. Een dozijn panelen van 360 Wattpiek levert op jaarbasis 4.300 kWh op. Hiermee bespaar je bijna € 1.000,- per jaar op je energierekening. 

Verduurzamen met een budget tussen de € 5.000,- / € 10.000,-

Met een rianter budget is de installatie van een warmtepomp of zonneboiler interessant. Voor zulke apparaten betaal je circa € 5.000,- per stuk. Een zonneboiler onttrekt warmte uit zonlicht en gebruikt dit om water te verwarmen. Het duurt circa vijftien tot twintig jaar voordat je deze installatie hebt terugverdiend. Wanneer je een zonneboiler wilt aanschaffen, moet je cv-ketel wel het Gaskeur-NZ hebben. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, kun je voor de plaatsing van een warmtepomp kiezen.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Joost

Onze VvE heeft na een lang lopend process het complete pand verduurzaamd. We zijn van energielabel G naar energielabel A gegaan en hebben hier nu veel profijt van. We zijn geholpen door de gemeente https://www.denhaag.nl/nl.htm en door onze VvE beheerder https://vt2000.nl/ . Wij kunnen beide partijen zeker aanbevelen als het gaat om het verduurzamen er is veel kennis in huis.

Woensdag 27 september 2023 09:32

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Huishoudens met een financiële buffer kunnen de mogelijkheden van woningverduurzaming verkennen.

Grote steden willen energierekening minima verlichten met 1.000 euro

Woensdag 16 maart 2022 10:12

‌Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat minima meer gecompenseerd worden voor hun energierekening. De overheid wil gezinnen die het niet breed hebben tegemoet komen met 200 euro. ...

Lees meer
De energiemarkt verkeert in crisis nu Oekraïne door Rusland is binnengevallen. De energietarieven gaan opnieuw door het dak.

Vastelastenbond geeft update over energiecrisis

Vrijdag 04 maart 2022 08:20

‌De ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne hebben grote gevolgen voor de energiemarkt en de gasprijs in het bijzonder. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam steeg de prijs 60 procent ...

Lees meer
De energiemarkt is volop in beweging en de tarieven gaan door het dak. De crisis in de Oekraïne zet de situatie nog meer op scherp.

PERSBERICHT: Beste oplossing energiecrisis zo snel mogelijk overstappen naar eenjarig energiecontract

Donderdag 24 februari 2022 11:51

‌Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert en dat heeft gigantische gevolgen voor Nederlandse huishoudens. Wanneer de Europese Unie sancties aan Rusland oplegt, brengt dat de gaslev...

Lees meer
Nu de energietarieven (nog steeds) torenhoog zijn, is het de moeite waard om aan energiebesparende maatregelen na te denken.

Kies juist nu voor energiebesparende maatregelen: Energietarief steeg binnen jaar 86 procent

Vrijdag 18 februari 2022 15:34

‌De energietarieven zijn 86 procent duurder geworden en dat houdt in dat een huishouden gemiddeld 1.300 euro meer betaalt voor de energierekening. Bijna de helft van de Nederlanders heeft een var...

Lees meer