Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energie-update: Dit is onze verwachting van de energieprijzen in 2024

Dinsdag 12 september 2023 13:43Frank van de Ven
Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op.

Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op.

‌De onrustige energiemarkt schiet alle kanten uit en met het oog op de stijgende gasbehoefte in de winterperiode is dat een beangstigend vooruitzicht. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond blikt terug op het afgelopen kwartaal, maar deelt ook zijn toekomstverwachtingen. Door nu voor een vast contract te kiezen, kun je een hoop ellende voorkomen. “Je kunt beter een paraplu kopen als de zon schijnt dan wanneer het regent.”
 

Hoe kijk je terug op het afgelopen kwartaal in de energiemarkt?

“Het is duidelijk dat de energiecrisis nog niet voorbij is. De energieprijzen zijn enorm volatiel blijkt de afgelopen drie maanden. De markt schiet alle kanten op. De tarieven kunnen even snel stijgen als dalen en dat is iets dat we de afgelopen jaren niet meer zo sterk hebben gezien. Het ene moment betaalde je ineens twintig eurocent meer voor een kuub gas, terwijl je de week erna ineens een gigantische daling in prijs zag.”  
 

Wat viel je de afgelopen drie maanden op?

“Afgelopen kwartaal was duidelijk zichtbaar hoe afhankelijk we zijn van de wereldmarkt voor onze gasbevoorrading. Voorheen beschikten we over Russisch gas, maar dat is nu niet meer het geval. Die zekerheid van een constante bevoorrading van gas is verdwenen nu we zijn overgestapt naar lng. Die gassoort wordt verkocht op de wereldmarkt waar de hoogste bieder de macht heeft. We zijn afhankelijk van externe partijen en dat heeft gevolgen voor de leveringszekerheid.”
 

Over welke externe partijen heb je het dan?

“Australië en Noorwegen. Australië had laatst met de dreiging van een grootschalige staking te maken wat direct de bevoorrading van lng in gevaar bracht. Die dreiging zorgde voor een gigantische prijsstijging, maar toen het gevaar geweken was zag je ineens een daling van twintig procent in de gasprijs. Dat geeft wel aan hoe volatiel de markt is.”


Wat speelde er precies in Noorwegen?

“In Noorwegen zorgden onderhoudsreparaties voor een vertraagde levering. De werkzaamheden duurden echter langer dan gepland en dat zorgde voor een prijsstijging. Hoewel de gasopslagen nu nog vol zijn – voller dan ze ooit geweest zijn in deze tijd van het jaar – is dat geen garantie voor de toekomst. Als de vraag naar energie in de wintermaanden stijgt, gaan ook de energietarieven omhoog.”


Is de dreiging van stijgende energieprijzen nog niet geland bij consumenten?

“Nee. Doordat de prijzen relatief laag zijn, besluiten weinig consumenten om over te stappen van een variabel naar een vast energiecontract. Uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat slechts 0,6 tot 0,9 procent van de mensen besluit om over te stappen. Dat percentage is historisch gezien erg laag. Weinig mensen komen in actie.”


Hoe komt het dat er zo weinig wordt overgestapt?

“Het is nu zomer, dus veel mensen zijn nu niet bezig met hun energierekening. Een andere reden waarom er weinig overstappers zijn, zijn de lage tarieven. Ook als je niet doet, betaal je een lage prijs. Daarnaast is er ook nog het prijsplafond dat voor bescherming zorgt. De meeste variabele energiecontracten zitten al onder het prijsplafond. De drang om in actie te komen mist nog.”


Speelt de verstrengde wetgeving rond de opzegvergoeding ook een rol?

“Overstappen is minder vrijblijvend door de verhoogde opzegvergoeding. Een contract openbreken om vervolgens over te stappen naar een andere aanbieder is niet meer zo voordelig als het eerst was. Voor honderd euro ben je niet meer klaar. Toch denk ik dat deze ontwikkeling geen grote rol speelt bij het overstapgedrag, omdat deze verandering deze sinds juni van kracht is bij veel mensen nog niet tussen de oren zit.”


Hoe verwacht je dat de energiemarkt zich komend kwartaal gedraagt?

“Ik verwacht dat richting de winter de wereldwijde vraag naar gas zal toenemen. Het aanbod kan niet veel groter worden dan het nu is. Mijn verwachting is dat de energietarieven stijgen, maar niet zo extreem als vorig jaar het geval was. Toen was er behoorlijke paniek in de energiemarkt en vervolgens gingen landen tegen elkaar opbieden om hun gasvoorraad aan te vullen. Dat scenario zie ik dit jaar niet gebeuren, omdat er goede afspraken tussen landen zijn gemaakt.”


Kun je een indicatie geven van de hoogte van de gasprijs in de winter?

“Hoeveel de gasprijs gaat stijgen, hangt af van het weer. Bij een strenge winter heb je met hogere tarieven te maken dan je bij zachte winters hebt. De prijzen zullen in elk geval niet zo goedkoop zijn als dat ze nu zijn. Richting de winter verwacht ik dat de tarieven boven het prijsplafond uitkomen.”


Wat raad je consumenten aan nu de winter in aantocht is?

“Het is verstandig om nu een contract met vaste tarieven te kiezen. Als je nu een actiecontract afsluit, krijg je vaak een loyaliteitsbonus waardoor je eigenlijk al direct goedkoper uit bent dan door variabel te blijven. Je weet met een vast contract ook waar je aan toe bent en komt niet voor plotse prijsstijgingen te staan in tegenstelling tot een variabel energiecontract. Ik denk dat mensen pas aan het eind van het jaar in actie komen en overstappen.”


Wachten tot de winter is aangebroken om over te stappen, klinkt niet ideaal.

“Dat is het ook niet! Dan ben je eigenlijk te laat, omdat de tarieven gedurende de herfst- en wintermaanden al omhoog gaan. Je kunt beter een paraplu kopen als de zon schijnt dan wanneer het regent. Dat zagen we al bij de Formule 1. Poncho’s waren niet aan te slepen en omdat iedereen droog wilde blijven, betaalden mensen woekerprijzen voor die dingen. Mensen die op voorhand een paraplu meenamen, spinden daar garen bij. Dat is de markt van vraag en aanbod.”


Welke contractvorm adviseer je consumenten?

“Een jaarcontract is de beste keuze. Kijk goed welke leveranciers financieel gezond zijn, over een betrouwbare klantenservice beschikken en de beste prijs en leveringskosten hanteren. Met een jaarcontract overbrug je de winter en heb je de tijd om volgend jaar verder de markt te verkennen en mogelijk je contract te verlengen. Zo’n contract is redelijk voorspelbaar en dat geeft rust.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

vd Deen

nieuwsgierig hoe de overscrijving verloopt ///1,14 voor gas en33 cent voor elektra hoeveel ik terug lever hangt van de zon af.......1jaar vast

Woensdag 04 oktober 2023 12:41

Van der deen

wat is jullie telefoon nummer?

Vrijdag 29 september 2023 14:38

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 02 oktober 2023 08:48
Dat is 040 - 7 200 200.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De energiecrisis dendert door, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. Hij roept alle consumenten met een variabel contract op om nu in actie te komen en over te stappen naar een jaarcontract met vaste tarieven.

Podcast beantwoordt hoe onstuimig de energiemarkt zich komend kwartaal gedraagt

Woensdag 06 september 2023 06:06

Een zekerheid in het leven is dat de energiemarkt zich de laatste paar jaren ontzettend onvoorspelbaar gedraagt. Gelukkig valt er weer wat te kiezen op het gebied van energiecontracten, maar uit ond...

Lees meer
Zonder kennis van de energiemarkt een dynamisch energiecontract afsluiten, is onverantwoord en kan een financiële strop opleveren.

Zonder marktkennis dynamisch energiecontract afsluiten, is enorm financieel risico

Maandag 04 september 2023 14:27

‌Eneco kondigt aan voortaan ook dynamische energiecontracten aan te bieden, maar de Vastenlastenbond raadt consumenten ten zeerste af om voor zo’n energiecontract te kiezen. Volgens direc...

Lees meer
De energietoeslag en het verhogen van de zorgtoeslag – waar eerder dit jaar nog wel sprake van was – zijn niet opgenomen in de Rijksbegroting voor volgend jaar.

Einde energietoeslag laagste inkomens in zicht, ook geen verhoging van zorgtoeslag

Vrijdag 01 september 2023 12:14

‌Het demissionaire kabinet wil volgens Haagse bronnen de energietoeslag van 1.300 euro voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum niet verlengen. Ook een verhoging van de zorgtoesl...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “De hosannaverhalen over dynamische contracten waarmee je ‘gratis de auto kunt opladen tijdens de zomer’ zijn niet zonder voorwaarden.”

Waarom zonnepanelen en een dynamisch energiecontract geen gelukkig huwelijk vormen

Donderdag 31 augustus 2023 11:05

‌Mensen met een dynamisch contract die een elektrische auto rijden, beschikken vaak over veel zonnepanelen. Tijdens warme zomermaanden kunnen zij ‘gratis’ hun auto opladen, maar dat...

Lees meer